Vragen? 0229 796 512 - ma-vrij van 9:00 t/m 17:00
LED verlichting voor
  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Algemeen
  4. Wat is een LED driver en wanneer is deze belangrijk?

Wat is een LED driver en wanneer is deze belangrijk?

De LED driver is het onderdeel in de verlichting die zorgt voor balans en precisie, maar ook voor veiligheid. Drivers worden soms ook wel een LED schakelaar of LED converter genoemd. Het handige onderdeel zorgt er onder meer voor dat LED verlichting altijd de juiste hoeveelheid stroom ontvangt.

Over het algemeen wordt een LED driver gebruikt om netspanning (230V) om te zetten in het juiste voltage dat door de LED verlichting wordt gebruikt. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer er gebruik wordt gemaakt van een LED dimmer. Ook helpen LED drivers de efficiëntie en veiligheid van LED verlichting te verbeteren.

In dit artikel leggen we uit wat een LED driver doet en wanneer het belangrijk is om deze te gebruiken. Ook vertellen we wat de voordelen zijn van zo’n driver voor de algehele prestaties van de LED verlichting. Zo is het makkelijker om te bepalen of het investeren in een LED driver de moeite waard is.

Het professionele lichtteam van Dutch LED helpt dagelijks nieuwe zakelijke klanten aan zuinige verlichting. Bent of kent u een ondernemers die op zoek is naar zuinige, hoogwaardige verlichting? Neem dan (geheel vrijblijvend) contact met ons op voor meer informatie:

Wat doet een LED driver?

De primaire functie van een LED driver is het omzetten van wisselstroom (AC) met hoge spanning naar gelijkstroom (DC) met lage spanning, welke door LED verlichting wordt gebruikt. Een LED driver kan bijvoorbeeld netspanning van 230V efficiënt omzetten in bruikbare 24V spanning voor LED strips.

Maar de transformatie van stroomspanning is niet de enige functie van het onderdeel. LED drivers beschermen LED lampen ook tegen eventuele schommelingen in voltage, waardoor ze minder snel stuk kunnen gaan. Dit verlengt de levensduur van een lichbron en helpt de veiligheid van het lichtsysteem.

Hoe ziet een LED driver er uit?

Een LED driver ziet er uit als een klein kastje, qua formaat over het algemeen vergelijkbaar met een doosje lucifers. Aan beide kanten van het kastje zijn gekleurde kabels te vinden, die de LED lichtbron met lage spanning gebruik helpen maken van de stroomtoevoer met hoge spanning.

De belangrijkste kabels van een LED driver zijn bedoeld voor de stroomingang voor netspanning (230V) en de stroomuitgang voor de LED lamp(en). Ook kunnen drivers een aansluiting hebben voor een LED dimmer, of een extern stuursignaal.

De kabels die worden aangesloten op een LED driver zijn altijd voorzien van een specifieke kleur, elk met hun eigen betekenis.

Wanneer is een LED driver belangrijk?

Er zijn verschillende situaties waarbij het gebruik van een LED driver nuttig kan zijn, waarbij de volgende functies de belangrijkste zijn:

· LED lampen gebruiken die niet op de standaard netstroom spanning (230V) werken, maar bijvoorbeeld op slechts 12V of 24V (dit is het geval bij veel soorten LED lampen).

· Bij gebruik van een LED dimmer is de combinatie met een LED driver in veel situaties essentieel om de dimmer te laten functioneren.

· Extra veiligheid garanderen door LED verlichting extra beschermen tegen schommelingen in spanning. Denk aan beveiliging tegen spanningspieken, zoals bij bliksem of andere vormen van overbelasting op het lokale stroomnet.

Is de LED verlichting voorzien van een ingebouwde LED driver, of wordt compatibiliteit met een spanning van 230V vermeld op de lamp? Dan is het niet nodig om te investeren in een externe LED driver. Ook LED verlichting die werkt op batterijen hoeft niet te worden voorzien van dit onderdeel.

Belangrijkste voordelen van een LED driver

Soms is het gebruik van een LED driver noodzakelijk om een lichtbron naar behoren te laten werken. Maar er zijn ook een aantal andere redenen waarom mensen er bewust voor kiezen LED drivers te gebruiken voor hun LED verlichting.

Dit zijn de belangrijkste voordelen die het gebruik van een LED driver rechtvaardigen:

· Langere levensduur: Door gebruik te maken van een LED driver gaat een LED lichtbron over het algemeen langer mee. Ontvangen de lichtbronnen over hun gehele levensduur (gemiddeld 50.000 branduren) de juiste hoeveelheid spanning en stroom, dan is de totale levensverwachting van de lichtbron langer.

· Heldere lichtopbrengst: Doordat de spanning en de hoeveelheid stroom altijd correct zijn, zal de lichtopbrengst van de LED lichtbron altijd optimaal zijn. De helderheid van de lichtbron wordt positief beïnvloed door de aanwezigheid van een LED driver.

· Optimaal energieverbruik: Doordat er minder fluctuaties zijn in de spanning en stroomconsumptie van de LED verlichting, wordt er gemiddeld genomen minder stroom verbruikt per lichtbron. Zonder LED driver bestaat de kans dat er meer elektriciteit wordt gebruikt door een LED lamp.

· Veiligheid: Een LED driver helpt actief te beschermen tegen eventuele overspanning. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt bij bliksem of stroomstoringen. De LED driver bevat een ingebouwde beveiliging die helpt te beschermen tegen fluctuaties in de hoeveelheid stroom die de lichtbron weet te bereiken. De LED lamp zal uiteindelijk minder snel stuk gaan, doordat onregelmatigheden in de spanning (vrijwel) geen invloed meer hebben.

Verschillende soorten LED drivers

Niet elke soort LED driver is hetzelfde. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de Constant Current LED driver en de Constant Voltage LED driver. We leggen de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten LED drivers kort uit.

Constant Current LED driver

De meest voorkomende soort LED driver is de Constant Current (CC) LED driver. Dit type driver is over het algemeen de meest efficiënte en veiligste keuze voor een breed scala aan LED toepassingen.

Door gebruik te maken van een CC LED driver zullen LED lichtbronnen niet alleen verbeterde stabiliteit ervaren. Ook gaan LED lampen met een CC LED driver gemiddeld genomen langer mee (verbeterde levensduur) en hebben ze tot op zekere hoogte ook een betere lichtopbrengst.

Constant Voltage LED driver

Zogenoemde Constant Voltage (CV) LED drivers worden minder algemeen gebruikt, maar kunnen in specifieke situaties wel de beste keuze zijn.

Wanneer er meerdere LED lampen in serie geschakeld zijn, dan is het beter om te kiezen voor een CV LED driver. Dit type driver zorgt bij LEDs in serie voor een gelijkmatige verlichting. Ook beschermt het alle LED lichtbronnen beter tegen eventuele schade.

Wie investeert in een nieuwe LED driver, doet er hierom goed aan om te bedenken welke toepassing deze zal hebben. Controleer voor het kopen altijd of het gaat om een CC LED driver of CV LED driver variant.

Dutch LED: Professionele hulp bij LED verlichting

In dit overzicht hebben we wat meer licht geschenen op een belangrijk onderdeel van goede LED verlichting. De LED driver is in veel situaties van essentieel belang om lichtbronnen naar behoren te laten werken. Maar ook om de veiligheid van het lichtsysteem te kunnen garanderen.

De lichtexperts van Dutch LED hebben alle kennis in huis om professionele oplossingen te bieden voor LED verlichting. Ons team helpt grootverbruikers (zoals ondernemers en organisaties) zeer regelmatig bij het installeren van hoge kwaliteit LED verlichting.

Vraag één van onze medewerkers geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden. Wij beantwoorden elke aanvraag persoonlijk. Neem direct contact op via het onderstaande formulier:

Was this article helpful?

Related Articles

Sidebar