Vragen? 0229 796 512 - ma-vrij van 9:00 t/m 17:00
Wij verzorgen LED installaties door heel Nederland
LED installaties door heel Nederland
  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Algemeen
  4. Welke LED verlichting is dimbaar? 

Welke LED verlichting is dimbaar? 

De maximale helderheid van LED verlichting is niet in elke situatie wenselijk. Een LED dimmer kan in zo’n geval uitkomst bieden. Dimbare LED verlichting zorgt niet alleen voor minder fel licht, maar helpt ook de sfeer in de binnenruimte te verbeteren en het energieverbruik van de lamp te verlagen. 

Over het algemeen zijn de meest gangbare soorten LED verlichting in dimbare uitvoering te verkrijgen. Maar niet elke LED lamp is standaard dimbaar. Bij het kopen van LED verlichting staat in de productnaam, specificaties, of op de verpakking aangegeven of het gaat om een dimbare variant. 

Wordt er geen expliciete vermelding gedaan van de dimbaarheid van een LED lamp? Dan wordt deze in principe altijd aangeleverd zonder dimfunctie. Is er wel een dimfunctie aanwezig, ga dan altijd na of deze voldoet aan de eisen die worden gesteld aan de omgeving waar de verlichting komt te hangen. 

De lichtexperts van Dutch LED denken graag mee over LED dimmers en de mogelijkheden die dit kan scheppen voor de gebruiker. Wij helpen dagelijks ondernemers en organisaties met het realiseren van duurzame lichtprojecten. Interesse? Vraag ons vrijblijvend naar de mogelijkheden: 

Neem contact op

Herken een dimbare LED lamp 

Het is niet moeilijk om een LED lamp die dimbaar is te herkennen. Niet alle LED verlichting is standaard dimbaar, maar per product wordt er altijd duidelijk in de productnaam of kenmerken van de verlichting aangegeven of er een dimbare LED variant beschikbaar is. 

Ook wanneer het product al in handen is zal de slimme besparende functionaliteit gemakkelijk te herkennen zijn. Vaak zijn de woorden ‘dimbaar’ of ‘dimmable’ te vinden op de lamp zelf, in de handleiding, of op de verpakking. Er wordt ook standaard gebruik gemaakt van een symbool, welke bestaat uit een cirkel met laag-hoog meter indicator. 

Voor het dimmen van LEDs is een zogenoemde LED dimmer nodig. Hiervoor worden verschillende technieken gebruikt, die niet altijd even geschikt zijn voor elk type lamp. We leggen kort uit welke soorten LED dimmers er zijn en hoe deze besparende techniek precies in zijn werk gaat. 

LED verlichting dimmen: Zo werkt dat 

Het dimmen van LED verlichting werkt anders dan bij traditionele gloeilampen. Waar een gloeilamp de stroomtoevoer verminderd voor een lager vermogen en lichtopbrengst, heeft een LED lamp constant een maximale stroomtoevoer nodig om te functioneren. 

Een LED dimmer vermindert daarom niet de (kleine) hoeveelheid stroom die naar de lichtbron stroomt. Dimbare LED lampen bereiken het dimeffect door door de hoeveelheid tijd te verminderen waarin LEDs stroom ontvangen. 

Er worden over het algemeen drie verschillende soorten dimtechnieken gebruikt voor LED verlichting, waarvan de eerste het meest gangbaar is voor moderne dimbare verlichting: 

  1. Fase-aansnijding (Leading Edge): In plaats van de stroom te verminderen, onderbreekt deze techniek de beginfase van de elektriciteit. Hierdoor worden LEDs korter ingeschakeld per cyclus. Het is een eenvoudige en goedkope dimtechniek, maar kan mogelijk zorgen voor flikkering bij lage dimniveaus. TRIAC is een voorbeeld van een fase-aansnijding dimmer.  
  1. Fase-afsnijding (Trailing Edge): Deze techniek onderbreekt niet de beginfase maar juist de eindfase van de elektriciteit. Dit is efficiënter en zorgt voor minder flikkeringen, maar is duurder om te implementeren en is minder compatibel met LED varianten. 
  1. Pulsbreedtemodulatie (PWM): Variabele pulsen worden gebruikt door de dimmer om LEDs snel in en uit te schakelen. Hierdoor wordt de gemiddelde lichtopbrengst van de lamp aangepast naar wens. Het is de duurste optie van de drie en het minst compatibel, waardoor het weinig wordt toegepast. 

Niet elke LED lamp is dimbaar 

De elektronica in de LED lamp of de armatuur zal uiteindelijk bepalen of de verlichting wel of niet dimbaar is. Sommige LED lampen zijn niet dimbaar omdat de interne driver niet geschikt is dimmen. Ook kan er een probleem zijn met de compatibiliteit van de dimmer en de LED lamp. 

Goedkopere en lagere kwaliteit LED verlichting zal minder vaak de optie hebben om een LED dimmer aan te sluiten. Het ontwerp is dan simpelweg niet geschikt voor het gebruik van een dimmer. Ook wanneer de LED lamp van een oudere generatie is kan het voorkomen dat moderne dimtechnieken ongeschikt zijn. 

In de meeste gevallen zullen er dimbare varianten zijn van niet-dimbare LED verlichting. Er zijn dan twee uitvoeringen, waarbij er in het aankoopproces goed moet worden opgelet of een lichtbron geschikt is voor het gebruik van een dimmer. Ook bij ons eigen assortiment voor de zakelijke markt is dit soms het geval, vraag ons dus gerust of er een dimbare variant beschikbaar is. 

DALI: Flexibele fase-aansnijding zonder flikkering 

LED dimmers van Dutch LED maken veelvuldig gebruik van een zogenoemde ‘Digital Addressable Light Interface’, kortweg DALI. Dit is geen dimtechniek, maar een communicatieprotocol. Dit protocol helpt de verlichting op de juiste manier te laten functioneren, ook bij geavanceerde functionaliteit. Dit maakt het beheer van LED verlichting op grote schaal een stuk makkelijker. 

Het DALI-protocol zorgt ervoor dat de dimmer en de LED drivers in de lampen informatie naar elkaar kunnen versturen over het dimmen, aan/uitzetten van de lamp, of overige functionaliteit. Lampen kunnen individueel worden bestuurd, of juist als een groep. 

DALI lost in de context van dimbare verlichting een belangrijk probleem op. Maakt de LED lamp gebruik van fase-aansnijding als dimtechniek, dan zorgt het DALI-protocol ervoor dat eventuele vervelende flikkeringen of haperingen in de verlichting bij het dimmen niet langer voorkomen. 

Professionele dimbare verlichting van Dutch LED 

Dimbare LED verlichting heeft veel praktische voordelen voor de gebruiker. Niet alleen kan dynamisch de helderheid worden bepaald, ook helpt het de energieconsumptie van LED verlichting te verkleinen en de levensduur van lampen te verlengen. 

Wie op grote schaal gebruik maakt van LED verlichting zal veel baat hebben bij het gebruik van dimtechnieken. Ook de toevoeging van slimme sensoren in combinatie met het DALI-protocol kan voor veel energiebesparing zorgen. Een besparing tot wel 70% is niet ongewoon ten opzichte van niet-dimbare LEDs wanneer deze twee concepten worden toegepast. 

Dutch LED bediend de zakelijke markt en kan geïnteresseerde ondernemers een gratis lichtscan aanbieden. Hierin maken we op persoonlijke wijze inzichtelijk hoe LED verlichting (inclusief dimmers) een verschil kan maken in de praktijk. 

Interesse? Claim dan direct de gratis lichtscan door vrijblijvend contact met één van onze ervaren lichtexperts op te nemen via de onderstaande knop: 

Neem contact op

Was this article helpful?

Related Articles

Sidebar