Vragen? 0229 796 512 - ma-vrij van 9:00 t/m 17:00
Wij verzorgen LED installaties door heel Nederland
LED installaties door heel Nederland
 1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Algemeen
 4. Hoeveel lumen is nodig voor het simuleren van daglicht? 
 1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Werkplaatsverlichting
 4. Hoeveel lumen is nodig voor het simuleren van daglicht? 

Hoeveel lumen is nodig voor het simuleren van daglicht? 

Om daglicht na te kunnen bootsen in een binnenomgeving is LED verlichting nodig met voldoende lichtsterkte. In dit overzicht leggen we kort uit hoeveel lumen (of lux, het aantal lumen per vierkante meter) benodigd is voor het simuleren van daglicht met LED lampen. 

Een LED lamp heeft gemiddeld tussen de 5000 en 6000 lumen nodig om daglicht na te bootsen. Over het algemeen wordt een koud-witte kleurtemperatuur tussen de 5000 en 6500 Kelvin (K) aangehouden. Deze lichtkleur heeft een tint die het beste te vergelijken is met daglicht op een zonnige dag. 

Realistisch daglicht zal niet altijd dezelfde lichtsterkte aanhouden. Het hierboven beschreven antwoord is in de praktijk daarom minder eenduidig dan het op het eerste gezicht lijkt. Midden op een zonnige zomerdag zal daglicht bijvoorbeeld een stuk sterker zijn, terwijl een bewolkte winterdag veel minder licht produceert. 

Bovendien is het aantal lumen niet altijd de beste manier om lichtsterkte te meten, het is beter om het aantal lux als uitgangspunt te nemen: 

1 lux = 1 lumen per vierkante meter (m2

De lichtexperts van Dutch LED staan graag klaar om te helpen de juiste LED verlichting te kopen. Zeker in een werkplaats is goede verlichting een essentiële factor in de productiviteit. Door goede daglicht verlichting te bieden kunnen werknemers beter werken. 

Hulp nodig bij het kiezen van de beste soort LED verlichting? Neem dan (geheel vrijblijvend) contact op met één van onze adviseurs. Vertel zo gedetailleerd mogelijk over het lichtproject en laat ons weten welke vragen hierbij een antwoord nodig hebben: 

Neem contact met ons op

Voldoende lumen (of lux) voor daglicht 

Een LED lamp met een lichtopbrengst van ongeveer 6000 lumen is geschikt om daglicht te simuleren. Dit is de totale hoeveelheid licht uitgestraald door een lichtbron. Echter is 6000 lumen op een gemiddelde dag behoorlijk helder. We spreken in deze situatie van daglicht in een optimale situatie. Denk aan een zonnige dag in de zomer, op het midden van de dag (wanneer er geen wolken zijn). 

Realistisch daglicht is niet per definitie een vaste hoeveelheid licht. Daarom is het ook lastig om met grote precisie te zeggen hoeveel lumen (of lux) er nodig is om daglicht realistisch na te bootsen. 

Bovendien zijn lumen niet altijd de beste manier om aan te duiden of er sprake is van daglicht simulatie. Een meer accurate manier om lichtsterkte te bespreken is de eerder genoemde lichtunit ‘lux’. Dit is de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak: 1 lux = 1 lumen/m2

Op een heldere, zonnige dag kan daglicht tussen de 10.000 en 15.000 lux liggen. Een bewolkte dag levert daglicht op van rond de 1000 lux. Dit geeft duidelijk aan dat de lichtbehoefte voor realistische simulatie van daglicht in een binnenruimte vrijwel onmogelijk is. We kunnen hierom alleen een ruwe schatting als uitgangspunt nemen, zoals: 6000 lumen of 15.000 lux

Waarom een daglicht LED lamp? 

De belangrijkste redenen om daglicht te willen simuleren in een binnenruimte, zijn het vergroten van de productiviteit, het verbeteren van de gezondheid door het dag-nachtritme te reguleren, of voor het creëren van een specifieke sfeer (zoals een frisse en moderne uitstraling). 

We lichten hieronder kort de belangrijkste motivaties toe voor daglichtverlichting, zodat het makkelijk te begrijpen is waarom mensen bewust kiezen voor helder daglicht in een binnenruimte: 

 • Productiviteit: Werkgevers en managers die de concentratie en focus in een ruimte willen verbeteren, optimaliseren de lichtervaring. Daglicht helpt om het risico op stress en vermoeidheid te verminderen. Dit kan op zijn beurt weer bijdragen aan een verbeterde productiviteit op de werkvloer. 
 • Gezondheid: Het welbevinden van personen in een ruimte mag niet worden onderschat. Het is geen geheim dat voldoende licht ons beschermen kan tegen somberheid en andere psychische aandoeningen. Maar ook de slaapcyclus is een factor van belang. Mensen worden moe in een donkere ruimte, maar juist actief bij voldoende daglicht. Een actief brein is een blij én productief brein. 
 • Sfeer: Een specifieke look geven aan een ruimte kan gemakkelijk worden gedaan door daglicht te laten schijnen in een binnenruimte. Dit helpt op een natuurlijke manier ruimte te scheppen en helderheid uit te stralen. Wie een frisse of moderne sfeer zoekt in een ruimte, kan dit doen door daglicht lampen met voldoende lichtsterkte toe te voegen aan een binnenomgeving. 

Veel van de functies van daglicht verlichting hebben invloed op hoe actief of productief mensen zijn. Daarom zijn over het algemeen veel ondernemers van bedrijven (of managers van organisaties) op zoek naar het creëren van een optimaal daglicht scenario. 

Zijn werkruimten niet of weinig voorzien van ramen? Of valt er weinig zonlicht in een ruimte, bijvoorbeeld omdat ze niet op het zuiden, maar het noorden gericht staan? Dan kan een productieve ruimte mogelijk baat hebben bij kunstmatig daglicht via LED lichtbronnen.  

Hoeveelheid lumen meten in een ruimte 

Om te bepalen of een specifieke ruimte meer licht nodig heeft, moet er eerst worden bepaald hoeveel licht er momenteel aanwezig is. De hoeveelheid kunstmatig licht kan worden gemeten met een luxmeter (welke te koop is bij elke bouwmarkt). 

Met een luxmeter is het aantal lumen voor een specifieke ruimte gemakkelijk te bepalen: 

 1. Stel de luxmeter in op de eenheid ‘lumen’; 
 1. Richt het apparaat uit op het oppervlak waarvan het aantal lumen moet worden bepaald; 
 1. Lees de benodigde waarde af op het display van de luxmeter. 

Hoewel nooit volledig accuraat (het uitrichten is immers niet altijd een exacte wetenschap), kan een luxmeter een goede indicatie geven van de huidige aantal lumen in een specifieke binnenruimte. Aan de hand van deze informatie is gemakkelijk te bepalen of de lichtsterkte daglicht benadert, of dat er meer licht nodig is. 

Ducht LED: De beste keuze voor heldere verlichting 

Wie hulp nodig heeft bij het realiseren van een heldere binnenruimte, doet dit bij voorkeur bij een professionele partij. Dutch LED heeft al vele tientallen jaren ervaring met het realiseren van lichtprojecten voor de zakelijke markt. 

Advies of hulp geven wij graag. Elk lichtproject is voor ons een uitdaging, maar ook een kans om mensen te voorzien van goede, zuinige LED verlichting. Vertel ons dus (geheel vrijblijvend) welke wensen u heeft op gebied van lichtvoorziening. 

Gebruik de onderstaande knop en vertel ons zo gedetailleerd mogelijk wat uw vragen en behoeften zijn, dan komen wij zo spoedig mogelijk terug met een persoonlijk antwoord: 

Neem contact met ons op.

Was this article helpful?

Related Articles

Sidebar