Verlichting en IR verwarming voor bedrijven

menu

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Algemeen
  4. Wanneer is LED verlichting verplicht voor bedrijven? 

Wanneer is LED verlichting verplicht voor bedrijven? 

LED verlichting is de toekomst van werkverlichting. Het is zuiniger in gebruik, duurzamer, maar  vooral ook van betere kwaliteit ten opzichte van de ‘traditionele’ alternatieven. Voor veel bedrijven in Nederland worden er ook nu al eisen gesteld rondom het gebruik van LED techniek. 

Alle Nederlandse bedrijven die vallen onder de Wet Milieubeheer zijn verplicht om LED verlichting te gebruiken. De verplichting is geldig voor bedrijven die op jaarbasis meer dan 50.000 kWh of meer verbruiken, of minimaal 25.000 m3 gas verbruiken. 

Ondernemers die (nog) niet onder de Wet Milieubeheer vallen moeten in principe ook verplicht LED verlichting gebruiken, maar de datum waarop deze nieuwe eis ingaat, is momenteel nog niet bekend. Vanaf 2024 moeten alle nieuw verkochte lampen LED techniek gebruiken, wat logischerwijs in zal houden dat bedrijven ook moeten overstappen op de zuinige lichttechniek. 

Bij Dutch LED zijn we ons bewust van de hoge investeringskosten die komen kijken bij het overstappen naar LED verlichting. Bedrijven die nog werken met TL-buizen en aan de slag moeten met LED, kunnen kiezen voor relatief betaalbare LED retrofit modules. Vraag ons (vrijblijvend) naar de mogelijke besparing die deze overstap kan opleveren: 

Neem contact met ons op

Overstappen op LED verlichting 

Traditiegetrouw waren TL-buizen altijd de superieure keuze in een zakelijke omgeving, omdat ze lange tijd de zuinigste optie waren die het langste mee gingen. Met de introductie van moderne LED techniek kwam hier de afgelopen jaren definitief een einde aan. 

Toch zijn er lange tijd nog veel ondernemers die TL-verlichting aanhouden, om de simpele reden dat het al is geïnstalleerd en de verlichting nog prima werkt. De werkverlichting is immers zeer veelzijdig, zij het minder efficiënt dan de LED TL-buizen van tegenwoordig. 

Met de komst van nieuwe regelgeving vanuit de overheid is het voor bedrijven inmiddels noodzaak geworden om over te stappen op LED verlichting. Ook wanneer er nog genoeg licht in de oude TL-buizen zit, is het zaak om definitief de overstap te maken naar LED TL-buizen, of soortgelijke hoogefficiënte zakelijke verlichting. 

Met de transitie van TL naar LED is uiteraard veel geld gemoeid voor de gehele industriële sector in Nederland. Gezien het feit dat de verplichting vanuit de overheid komt, werd er lange tijd aan ondernemers een financiële stimulans in de vorm van een subsidie aangeboden. 

Is subsidie aanvragen op LED mogelijk? 

Per 1 januari 2023 is het niet langer mogelijk om subsidie aan te vragen op zakelijke LED verlichting middels de Energie-investeringsaftrek (EIA). Wel kan er nog altijd gebruik worden gemaakt van de Kleinschaligheidsaftrek (KIA), een subsidie die is bedoeld voor algemene bedrijfsmiddelen. 

Hiernaast is er de zogenoemde ‘Investeringsaftrek voor Groenprojecten’, een subsidie die bedoeld is voor mkb-bedrijven in één van de 400+ prioritaire gebieden in Nederland. Bedrijven kunnen zelf controleren of ze hiervoor in aanmerking komen. Deze investeringsaftrek is van toepassing op zakelijke investeringen in energiebesparende maatregelen. Ook LED verlichting kan hier een onderdeel van zijn. 

Tot slot kunnen er nog lokale subsidies bestaan voor de investering in zakelijke LEDs. Denk aan zowel provinciale als gemeentelijke subsidies voor bedrijven rondom het thema duurzaamheid. Het zal afhankelijk zijn van de regio welke regelingen van toepassing zijn. Vraag dit altijd na bij de gemeente voordat een investering in LED wordt gemaakt. 

Betaalbaar overstappen op LED TL 

Met het uitfaseren van de populaire Energie-investeringsaftrek (EIA) in januari 2023 is een belangrijke stimulans voor ondernemers weggevallen. Hoewel andere subsidies in sommige gevallen nog altijd relevant zijn, zal een groot deel van de investering in zuinige LED werkverlichting door de ondernemer zelf moeten worden betaald. 

Bedrijven met een kleiner investeringsbudget zoeken hierdoor naar een betaalbare manier om toch aan de verplichte overstap naar LED techniek te voldoen. In de praktijk zien we bij Dutch LED dat TL-buizen in veel gevallen prima direct te vervangen zijn door LED TL-buizen middels een proces genaamd ‘retrofitten’. 

Betaalbaar overstappen op LED middels retrofit modules maakt het mogelijk om de bestaande spanningsrails nogmaals te gebruiken. Hierdoor kan er bij bedrijven flink worden bespaard op installatiekosten en productkosten, er hoeft immers niet een volledig nieuw lichtsysteem te worden geplaatst. 

Op deze manier wordt het voor alle ondernemers in Nederland haalbaar om over te stappen op LED techniek. Deze (verplichte) investering in LED verlichting is echter een positieve ontwikkeling, omdat het de nodige voordelen met zich meebrengt. 

De (on)zichtbare voordelen van LED techniek 

Nu het gebruik van LED verlichting verplicht is voor bedrijven in Nederland, is het belangrijk om het gehele spectrum aan voordelen te belichten, zodat het duidelijk is waarom deze verplichting juist een positieve ontwikkeling is. 

Ten opzichte van traditionele TL-buizen heeft de LED TL-variant enkele belangrijke praktische voordelen: 

  • Efficiëntie: Bespaar met LED TL minimaal 70% energie per individuele lichtbron en laat de maandelijkse energierekening meetbaar dalen als gevolg hiervan. 
  • Levensduur: LED TL gaat gemiddeld zo’n 50.000 branduren mee, ten opzichte van slechts 15.000 branduren van traditionele TL-buizen. Hierdoor is minder uitval en onderhoud nodig. 
  • Lichtkwaliteit: LED TL heeft een hogere lichtopbrengst dan traditionele TL-buizen. Er wordt meer licht geproduceerd per watt. Ook heeft het licht minder last van flikkeringen of gezoem en zorgt het voor een realistische kleurweergave. 
  • Slimme verlichting: Gemakkelijk dimmen of slimme sensoren als bewegingsdetectie plaatsen is bij LED TL een stuk minder ingewikkeld.  
  • Veiligheid: LED TL wordt een stuk minder warm en vormen hierdoor een veel kleiner risico wat betreft mogelijk brandgevaar. 
  • Recycling: Traditionele TL-buizen bevatten giftige stoffen als kwik, welke apart moeten worden afgevoerd. LED TL-buizen zijn niet giftig en kunnen gewoon bij het restafval, wat veel geld en moeite uitspaart aan het einde van de levenscyclus. 

Ontdek onze professionele LED oplossingen 

Hoewel LED verlichting voor Nederlandse ondernemers inmiddels verplicht is, zal de geleidelijke overstap naar LED techniek vooral een positieve ontwikkeling zijn. Wanneer ondernemers de investering hebben gemaakt, zullen ze merken dat LED vele voordelen heeft ten opzichte van traditionele TL-buizen. 

Hoewel subsidieregelingen als de Energie-investeringsaftrek niet langer geldig zijn, kunnen ondernemers voor de verplichte overstap soms nog wel van andere subsidieregelingen gebruik maken. 

Ook is er een mogelijkheid om te kiezen voor betaalbare overstapmogelijkheden als LED retrofit modules. Wie een klein investeringsbudget heeft, kan op deze manier toch aan de verplichtingen voor zakelijke LED verlichting voldoen. 

Interesse in het plaatsen van professionele LED verlichting die aan alle eisen en verplichtingen voldoet? Vraag een adviseur van Dutch LED dan (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden voor zakelijke LED verlichting: 

Heeft dit artikel je geholpen?

Vergelijkbare artikelen

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Sidebar
Start typing to see posts you are looking for.