Efficiëntie, duurzaamheid, maar vooral ook het verlagen van bedrijfskosten. Domme verlichting slim maken kent een breed scala aan voordelen voor de gebruiker. Slimme lampen zijn meer dan alleen een technologische upgrade. Het is een investering in de toekomst van een bedrijf.
Slimme verlichting is een geavanceerd verlichtingssysteem dat connectiviteit en technologie verbindt aan een lichtsysteem. Lampen zijn veelal voorzien van slimme sensoren, welke via Bluetooth of wifi draadloos kunnen communiceren met andere lampen, of met verbonden apparaten op het netwerk.
Dankzij het toevoegen van slimme sensoren aan verlichting kunnen de lampen op afstand worden geprogrammeerd of bediend, bijvoorbeeld via een app, afstandsbediening, tablet, of computer. Denk bij een slimme sensor onder meer aan een timer, bewegingsdetector, daglichtsensor, of soortgelijk apparaat.
Voor bedrijven is slimme verlichting steeds vaker een integraal onderdeel van het aanwezige lichtsysteem. De primaire functie van slimme lichtregeltechniek voor bedrijven is het maximaliseren van energiebesparing, maar ook hogere kwaliteit van werkverlichting. Dutch LED helpt ondernemers bij realisatie van slimme verlichting, neem vrijblijvend contact op voor meer informatie:
Slimme lichtregeltechniek is de toekomst
Op de dynamische werkvloer is goede verlichting een basisbeginsel voor productiviteit en efficiëntie. Flexibele werkplekken, onregelmatige werkuren en steeds vaker werken vanuit huis zorgen ervoor dat kantoren en werkomgevingen vaker leeg staan tijdens werkuren.
Werkverlichting aan laten staan op momenten dat deze niet wordt gebruikt is een enorme kostenpost voor ondernemers. Zeker met de hoge energieprijzen van vandaag de dag, is een relatief kleine reductie in energiegebruik al een grote kostenbesparing.
Maar ook overheden bewegen steeds vaker richting het verplicht stellen van slimme lichtregeltechnieken voor bedrijven. De grote energiebesparing die uitgaat van slimme sensoren past goed in het verduurzamen van de industriële sector. Een lichtbron kan immers al snel tot 70% meer energie besparen dankzij de implementatie van slimme lichtregeltechniek.
Dit is er nodig voor slimme verlichting
Het concept ‘slimme verlichting’ in de zakelijke omgeving is niets meer dan een verzameling verschillende lichtregeltechnieken. Ook het bedienen en programmeren van werkverlichting past in deze context. Een bedrijf die wil starten met slimme verlichting heeft in het kort het volgende nodig:
- Slimme verlichtingsapparatuur: Niet alle LED armaturen en lampen zijn direct geschikt voor slimme lichtregeltechniek. Houdt ook rekening met het aanpassen van lichtopbrengst, kleurtemperatuur, of het toevoegen van connectiviteitsmodules. Kies ook voor schakelaars en dimmers die energiebesparing mogelijk maken.
- Sensoren en detectoren: Slimme sensoren kunnen veranderingen in de directe omgeving detecteren en handelen naar voorgeprogrammeerde instellingen. Denk aan het aanspringen van verlichting bij detectie van beweging, of het dimmen van lampen bij aanwezigheid van daglicht.
- Netwerkconnectiviteit: De werking van lichtregeltechnieken valt of staat bij communicatie. Deze is altijd draadloos. Bij Dutch LED wordt gebruik gemaakt van een draadloos Bluetooth mesh netwerk. Maar ook connectiviteit via wifi komt regelmatig voor.
- Aansturing en monitoring: Een centrale ‘smart hub’ voor het programmeren, wijzigen en controleren van lichtsystemen en hun verbruik is essentieel voor het optimaliseren van slimme verlichting. Dit kan in specialistische software, maar vaak ook gewoon in een smartphone-app.
Waarom slimme verlichting?
Voor ondernemers zijn er een breed scala aan redenen om aan de slag te gaan met slimme lichtregeltechniek. Onze zakelijke klanten zien de voordelen in van slimme verlichting en begrijpen dat het langzaam maar zeker een onvermijdelijke verandering is voor bedrijven.
Slimme verlichting kan op verschillende manieren praktische voordelen bieden. De belangrijkste voordelen van het slim maken van werkverlichting zijn als volgt:
- Kostenbesparing: De belangrijkste reden om aan de slag te gaan met slimme verlichting is de enorme kostenbesparing op energiegebruik. Een energiebesparing tot 70% of meer ten opzichte van ‘standaard’ LED verlichting is niet ongewoon.
- Conformiteit: Ondernemers moeten voldoen aan geldende wet- en regelgeving rondom werkverlichting. Zowel nu als in de toekomst zal het belangrijk zijn om zo veel mogelijk energie te besparen en optimale verlichting aan te bieden op de werkvloer.
- Monitoring: Slimme verlichting geeft exact inzicht in verbruik en legt bloot op welke vlakken er verbeteringen kunnen worden doorgevoerd in het lichtsysteem (zoals het verminderen van energiegebruik). Deze inzichten worden onderbouwd door real-time data.
- Flexibiliteit: Bedien verlichting vanaf elke locatie ter wereld met een druk op de knop. Pas direct verlichting aan op vooraf ingestelde scènes. Integreer het lichtsysteem op softwarematige wijze met andere slimme systemen (zoals klimaatbeheersing of beveiliging).
- Productiviteit: Verbeter de prestaties en het welzijn van werknemers met betere verlichting. Stel verlichting af op de dagelijkse lichtcyclus voor betere alertheid op de werkvloer (en betere nachtrust). Verlaag de kans op vermoeidheid en ziekteverzuim.
- Veiligheid: Adequate verlichting vermindert de kans op ongelukken of fouten op de werkvloer. Bewegingsdetectie kan een afschrikkende werking hebben op eventuele ongenode gasten, of zelfs worden geïntegreerd met beveiligingscamera’s.
- Onderhoud: Doordat verlichting minder lang aan hoeft te staan wordt de levensduur van de lampen verlengd. Dit zorgt voor minder uitval en daardoor minder benodigd onderhoud aan het lichtsysteem in de ruimte.
- Duurzaamheid: Lager energiegebruik en minder lichtuitval is goed voor het milieu. Verminder de ecologische voetafdruk van de onderneming en minimaliseer bestaande afvalstromen en inkoop van lichtsystemen binnen het bedrijf.
Zo werkt slimme verlichting in de praktijk
Ondernemers die slimme lichtregeltechnieken toepassen in het bedrijf zullen in de dagelijkse werkzaamheden vooral veel gemak ervaren. Verlichting slim maken geeft snel en direct aansturing naar behoefte. Ook is er direct inzicht in verbruik en kan dit met data worden onderbouwd.
Nooit meer zal het nodig zijn om vroeg uit de veren te gaan om de verlichting voor de eerste werknemer aan te zetten. Managers kunnen vanuit huis al lichten inschakelen via een app, of er kan een vooraf geprogrammeerde timer of daglichtsensor worden gebruikt.
Ook personeel op de werkvloer zal de positieve invloed van de verbeterde lichtregeltechniek opmerken. Lichtschakelaars kunnen met een druk op een specifieke lichtscène inschakelen. Er zal nooit meer sprake zijn van onder- of overbelichting, waardoor concentratie, veiligheid en productiviteit toeneemt. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de winst die te behalen valt.
Voor alle soorten bedrijven valt er het nodige te winnen. Winkels kunnen hun omzet verhogen met betere uitlichting. Kantoren verhogen productiviteit met snelle vergaderingen en presentaties. Bedrijfshallen lichten alleen werkplekken uit die actief worden gebruikt. Efficiëntie is in elk type onderneming hiermee gemakkelijk te verbeteren.
Slim verlichten met Dutch LED
Lichtregeltechnieken zijn de volgende stap in het verduurzamen van het Nederlandse bedrijfsleven. Slimme verlichting is een logische investering voor ondernemers, omdat ze relatief snel terug te verdienen zijn dankzij de energiebesparing die ervan uitgaat.
De lichtexperts van Dutch LED hebben ruime ervaring met het gebruiken en installeren van slimme lichtregeltechniek. Een adviseur staat ondernemers graag bij in het implementeren van slimme sensoren op bestaande verlichting. De hoogwaardige lichtmodules in ons assortiment maken dit makkelijker dan ooit.
Interesse? Vraag dan vandaag nog een gratis lichtscan bij ons aan. Hiermee wordt snel duidelijk waar mogelijke besparingen kunnen worden behaald en waar lichttechnieken kunnen worden toegepast. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: