Wij verzorgen installaties door heel Nederland

menu

  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Algemeen
  4. Hoe weet ik welke LED dimmer ik nodig heb? 

Hoe weet ik welke LED dimmer ik nodig heb? 

Het aanschaffen van een nieuwe LED dimmer geeft gebruikers de mogelijkheid om de helderheid en intensiteit van bestaande LED verlichting aan te passen. Maar niet elke dimmer is hetzelfde. Hoe kan de juiste dimmer het beste worden gekozen? 

De belangrijkste overweging bij het kiezen van de juiste LED dimmer is compatibiliteit met de dimbare LED lamp. Als vuistregel mag het totale wattage van de LED lampen niet meer dan 80% van het maximale wattage van de dimmer bedragen. Dit is belangrijk om eventuele overbelasting van de LED dimmer te voorkomen. 

De lichtexperts van Dutch LED hebben veel ervaring met het kiezen van de juiste dimbare verlichting. Ondernemers, organisaties en andere grootverbruikers zijn ons belangrijkste klantenbestand. Hulp nodig bij verlichting? Vraag dan vandaag nog (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden: 

Neem contact op

LED lamp moet dimbaar zijn 

Allereerst is het belangrijk om de eigenschappen van de LED lamp na te lopen. Niet elke soort lamp is per definitie geschikt om te gebruiken in combinatie met een LED dimmer. Controleer daarom altijd eerst of dimbaarheid een eigenschap is van de lichtbron. 

De dimbaarheid van een lichtbron kan op verschillende manieren worden nagegaan: 

  • Controleer de sticker of opdruk op de LED lamp en zoek naar het woord ‘dim’, ‘dimmable’ of ‘dimbaar’ 
  • Bekijk de verpakking van de LED lamp en controleer of er ergens staat aangegeven of het product dimbaar is (in woord of symbool) 
  • Zoek online het modelnummer van de LED lamp op voor de exacte specificaties 
  • Vraag de verkoper van de lichtbron of het gaat om een dimbaar exemplaar, of check de productdetails op de verkooppagina van het product 

Verschillende soorten LED dimmers 

We kunnen in de praktijk vier verschillende soorten LED dimmers onderscheiden: 

  • Leading edge dimmer (‘fase aansnijding’): Ook wel aangeduid met de termen ‘forward phase dimmer’, ‘triac dimmer’ of ‘SCR dimmer’. Bij deze dimmer wordt bij stroomtoevoer de voorste helft van de sinusgolf afgesneden om de helderheid te regelen. Het is de goedkoopste, simpelste en meest beschikbare dimtechniek. Een nadeel is dat de techniek kan zorgen voor vervelende zoemgeluiden. 
  • Trailing edge dimmer (‘fase afsnijding’): Ook wel aangeduid met de term ‘ELV dimmer’, waarbij de achterste helft van de sinusgolf wordt afgesneden om de helderheid te regelen. Het is specifiek ontworpen om zoemgeluiden van fase aansnijding techniek tegen te gaan. Complexer in productie en hoger in prijs, maar vrij algemeen beschikbaar. 
  • 0-10V dimmer: Deze methode gebruikt een analoog signaal van 0 tot 10 volt om de helderheid te regelen. Dit maakt de dimregeling zeer nauwkeurig, maar vereist een speciale LED driver. 
  • PWM dimmer: Pulse Width Modulation (PWM) schakelt de stroom naar de LEDs snel aan en uit om de helderheid te regelen. Hoewel gemakkelijk te installeren, kan deze dimmer soms zorgen voor elektromagnetische verstoringen in andere apparaten. 

Voor elke wens een unieke LED dimmer 

Naast de vier categorieën aan technische verschillen in LED dimmers, zal er in de uitvoering en functionaliteit veel keuze zijn. Iedereen kent natuurlijk de klassieke dimbare draaiknop in de wand. Maar dit is lang niet de enige mogelijkheid. 

Naast draaiknoppen zijn er touchpads, afstandsbedieningen, software apps, of simpele switches op de verlichting zelf. Al deze opties geven de mogelijkheid aan de gebruiker om de helderheid van een lamp in te stellen. 

De markt vult de wens van de consument. Voor elke wens is er wel een oplossing te verkrijgen. Dat maakt het nu juist zo lastig om te bepalen welke dimmer jij specifiek nodig hebt. Het zal altijd afhankelijk zijn van de situatie. 

Wat is de beste LED dimmer? 

Om te bepalen wat de beste LED dimmer voor een specifieke situatie is, moet eerst de compatibiliteit van de LED verlichting worden bepaald. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar het totale vermogen (maximaal 10% van het totale wattage van de LED dimmer) en de geschiktheid voor specifieke LED dimtechnieken. 

Kies bij voorkeur voor hetzelfde merk LED dimmer als LED schakelaar, ten behoeven van de compatibiliteit. Kies optioneel voor slimme sensoren als bewegingsdetectie of een timer. Kijk hiernaast naar aspecten als dimtechniek, montage, of bediening. 

Dimtechniek 

Over het algemeen is trailing-edge dimtechniek (‘fase-afsnijding’) geschikt voor de meeste soorten LED lampen. Dit is een algemeen voorkomende en veelgebruikte vorm LED dimmer. 

Goedkopere leading-edge dimmers (‘fase-aansnijding’) kunnen worden gebruikt voor dimbare LED lampen met fittingen als GU10, E27 en MR16. 

Montage 

Vervolgens moet er een keuze worden gemaakt tussen een opbouw of inbouw LED dimmer. Zoals de naam doet vermoeden, zullen inbouw LED dimmers worden gemonteerd in de muur. 

Bij een opbouw LED dimmer wordt het systeem bovenop een vlak oppervlak gemonteerd. Denk aan een stenen muur of een oud monumentaal pand. 

Bediening 

Hierna is het belangrijk om een selectie te maken met betrekking tot bediening. Maak een keuze tussen systemen als een draaiknop, aanraakscherm, of bijvoorbeeld een afstandsbediening.  

Er bestaan ook mogelijkheden om LED dimmers specifiek in te zetten om de kleurtemperatuur van een lichtbron te veranderen. De lichtbron moet hiervoor wel geschikt gemaakt zijn. 

Waarom kiezen voor een LED dimmer? 

LED dimmers zijn over het algemeen een verstandige beslissing uit financieel en functioneel oogpunt. Voor onze klanten zijn dit de belangrijkste overwegingen om te kiezen voor dimbare LED techniek: 

  • Energiebesparing: Zeer zuinige LED verlichting nog zuiniger maken is mogelijk. Met een LED dimmer wordt nog eens 30% tot 50% minder stroom verbruikt per lichtbron. 
  • Levensduur: Lampen worden minder zwaar belast door gebruik te maken van de dimfunctie. Hierdoor kan het totale aantal branduren van LED verlichting aanzienlijk doen toenemen.  Dit drukt kosten voor het vervangen van verlichting. 
  • Flexibiliteit: Gebruikers bepalen zelf de exacte helderheid en lichtsterkte naar behoefte. Met daglicht en seizoenen kan de behoefte naar extra verlichting veranderen. 
  • Sfeerbepaling: Licht producten uit op een specifieke manier. Bereid een vergaderruimte op een presentatie voor. Sfeerbepaling wordt makkelijker met dimmers. 

Professionele LED verlichting van Dutch LED 

Door gebruik te maken van een dimmer is het makkelijk om het maximale uit zuinige LED verlichting te halen. De informatie in dit overzicht helpt om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten LED dimmers, maar ook de extra functionaliteit die het extra onderdeel mogelijk maakt. 

Persoonlijk professioneel advies nodig over verlichting? Heeft de werkverlichting een upgrade nodig? Het lichtteam van Dutch LED helpt graag. Ondernemers en organisaties zijn welkom om (vrijblijvend) contact met ons op te nemen voor een gratis lichtscan: 

Was this article helpful?

Related Articles

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Sidebar
Start typing to see posts you are looking for.