Vragen? 0229 796 512 - ma-vrij van 9:00 t/m 17:00
Wij verzorgen LED installaties door heel Nederland
LED installaties door heel Nederland
  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Algemeen
  4. Hoe sluit ik een LED dimmer aan?

Hoe sluit ik een LED dimmer aan?

Een nieuwe LED dimmer aangeschaft en van plan om deze aan te sluiten? In dit overzicht leggen we in algemene termen uit hoe het aansluiten van een LED dimmer in zijn werk gaat. Het proces van installatie hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. 

Het is belangrijk om bij een nieuwe LED dimmer te controleren of de LED verlichting hier bij past. Controleer onder meer of het vermogen van de verlichting niet te hoog is. Als vuistregel mag deze maximaal 80% van het totale vermogen van de LED dimmer zijn. Een dimmer van 100 Watt mag bijvoorbeeld LED lampen dimmen die maximaal 80 Watt vermogen hebben. 

Bij het aansluiten wordt gewerkt met stroom op hoge voltages, dus veiligheid staat voorop. Sluit altijd eerst de verlichting af van het stroomnet, voordat de nieuwe LED dimmer wordt aangesloten. Werk waar mogelijk met isolerende werkhandschoenen om eventuele stroomschokken te voorkomen. 

Het professionele lichtteam van Dutch LED staat klaar om een grootschalige aansluiting van LED dimmers in goede banen te leiden. Onze installateurs hebben ruime ervaring met het verduurzamen van verlichting in een breed scala aan ondernemingen en organisaties. Vraag naar de mogelijkheden door (geheel vrijblijvend) contact op te nemen met het team van Dutch LED: 

Neem contact met ons op

1. Schakel eerst de stroom uit 

Om de veiligheid van de aansluiting te garanderen, is het allereerst verstandig om de stroom af te sluiten. Ga naar de meterkast (of zoek de locatie waar de zekeringen zijn) en sluit de stroomgroep af waar de verlichting toe behoort. 

Controleer na het afsluiten van de elektriciteit nogmaals of er spanning op de installatie staat. Dit kan door gebruik te maken van een standaard multimeter, of een soortgelijke methode om spanning op een stroomnet te detecteren. 

2. Oude lichtschakelaar verwijderen 

De volgende stap is het verwijderen van de oude schakelaar. We gaan in deze situatie uit van een inbouw LED dimmer met een standaard draaiknop. Deze functioneert tegelijk als een LED dimmer en een lichtschakelaar. 

Allereerst moeten we de afdekplaat van de schakelaar verwijderen met een schroevendraaier. Hierdoor komt het raamwerk los en kan worden verwijderd. 

Vervolgens kan de schakelaar voor de verlichting zelf worden verwijderd. Draai hiervoor de schroefjes los waarmee de schakelaar gemonteerd zit. De draden voor (onder meer) de algemene stroomtoevoer en verlichting zelf worden hierdoor blootgelegd. 

Het is verstandig om een foto te maken van de originele positie van de draden, zoals deze in de originele lichtschakelaar geïnstalleerd zijn. Deze informatie zal bij het installeren van de LED dimmer straks nog van pas komen. 

3. Draden ontkoppelen en strippen 

Identificeer eerst de aanwezige draden aan de hand van hun kleur. Bruin (fasedraad), zwart (schakeldraad) en blauw (nuldraad). Ontkoppel deze draden van de schakelaar en strip ongeveer 1 centimeter aan isolatie aan het uiteinde van elke draad. 

Let goed op welke draden er worden gestript, want niet elke draad hoeft te worden geprepareerd voor het aansluiten. De aardedraad (geel/groen) is in zijn geheel niet relevant voor het installeren van de LED dimmer. Deze hoeft dus ook niet te worden gestript. We kunnen de aardedraad in deze situatie dus volledig buiten beschouwing laten. 

Vervolgens kunnen we de gestripte drie draden voorzichtig gaan aansluiten op de nieuwe LED dimmer. Onthoud dat we in dit voorbeeld uit gaan van een LED dimmer met een draaiknop. Deze draaiknop zal straks gaan functioneren als zowel de lichtschakelaar en dimmer. 

Zie hiervoor de volgende stap in ons stappenplan. 

4. Draden aansluiten op nieuwe LED dimmer 

We gaan nu de gestripte draden aansluiten op de nieuwe LED dimmer. Gebruik hiervoor bij voorkeur de instructies in de handleiding van de LED dimmer. Wordt er gebruik gemaakt van een schroefklem, steek de draad dan in de aansluiting en draai de schroef aan. Is er sprake van een push-in aansluiting, klem de draden dan vast door deze aan te draaien.  

Over het algemeen zullen de instructies voor het aansluiten van de draden op het volgende neerkomen: 

  • Bruine draad: Sluit de fasedraad met bruine kleur aan op de aansluiting met de aanduiding ‘Fase’ of ‘L’.  
  • Zwarte draad: Sluit de schakeldraad met zwarte kleur aan op de aansluiting met de aanduiding ‘Schakelaar’ of ‘P’. 
  • Blauwe draad: Sluit de nuldraad met de blauwe kleur aan op de aansluiting met de aanduiding ‘Nul’ of ‘N’. 

Bevestig de draaiknop van de LED dimmer in de inbouwdoos. Indien relevant kunnen vervolgens de minimum en maximum standen in worden gesteld voor de helderheid. Doe dit altijd volgens de instructies in de meegeleverde handleiding. 

Draai eerst de draaiknop volledig naar links om de minimumstand in te stellen met de stelschroef. Stel de maximale stand in door de dimmer volledig naar rechts te draaien en door vervolgens aan de stelschroef te draaien. 

5. Afwerking en testen van de LED verlichting 

Na het instellen van de draaiknop van de nieuwe LED dimmer kan de afdekplaatje weer op de lichtschakelaar worden bevestigd. Controleer of alles goed op zijn plaats zit en netjes is weggewerkt. 

Schakel vervolgens de stroom weer in en test of de LED verlichting weer aan gaat. Is dit het geval, dan kan de draaiknop van de LED dimmer zelf worden getest. Afhankelijk van de besturingsmethode kan de dimmer worden geactiveerd en de helderheid van de lamp worden veranderd. 

Controleer of er problemen zijn met de bekabeling, of dat er sprake is van eventuele flikkeringen of onderdelen die warm worden. Check ook of de minimum en maximum stand van de draaiknop correct ingesteld zijn. Werkt alles naar behoren, dan is het aansluiten naar behoren voltooid en kan de nieuwe LED dimmer in gebruik worden genomen. 

Dutch LED helpt bij duurzame verlichting 

Een LED dimmer aansluiten is een stap in de goede richting om de maximale energiebesparing te realiseren. Grootverbruikers van verlichting kunnen grote financiële besparingen realiseren door kleine aanpassingen als deze te maken in hun toch al zuinige LED verlichting. 

Het lichtteam van Dutch LED helpt ondernemers en organisaties om het maximale te halen uit hun LED verlichting. Naast lichtkwaliteit doen wij er ook alles aan voor onze klanten om de energierekening voor verlichting zo laag mogelijk te laten uitvallen. 

Benieuwd welke zuinige lichtmaatregelen wij kunnen realiseren? Vraag direct een gratis lichtplan aan om kansen tot besparing te ontdekken. Of neem eens (geheel vrijblijvend) contact op met één van onze adviseurs. Vele tevreden zakelijke klanten gingen in de afgelopen jaren al voor. 

Neem contact met ons op door gebruik te maken van het onderstaande formulier. Vertel ons specifieke vragen of wensen, maar deel gerust ook wat over de organisatie. Een medewerker van Dutch LED zal zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord terugsturen: 

Was this article helpful?

Related Articles

Sidebar