Vragen? 0229 796 512 - ma-vrij van 9:00 t/m 17:00
Wij verzorgen LED installaties door heel Nederland
LED installaties door heel Nederland
 1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Infrarood verwarming
 4. Is korte golf infrarood verwarming schadelijk of gevaarlijk?

Is korte golf infrarood verwarming schadelijk of gevaarlijk?

De term ‘straling’ heeft bij veel mensen een negatieve associatie, het wordt vaak gezien als schadelijk of zelfs gevaarlijk. Veel van onze klanten vragen daarom naar de veiligheid van korte golf infrarood warmtestraling. Gelukkig valt het risico in de praktijk erg mee: het mogelijke gevaar is zo goed als verwaarloosbaar. 

Bij normaal gebruik is blootstelling aan korte golf infrarood straling afkomstig van infrarood verwarming absoluut niet schadelijk. Korte golf infrarood panelen kunnen gebruikt worden zonder enig risico voor de gezondheid. Deze vorm van infrarood straling is volledig veilig, ook bij langdurig gebruik. 

Anders dan schadelijke vormen van straling als UV-straling of magnetron straling, is infrarood straling een natuurlijke vorm van warmte. Het is elektromagnetische straling die zich net buiten het zichtbare lichtspectrum bevindt. In dit overzicht leggen we uit hoe gebruikers er veilig mee om kunnen gaan. 

Bij Dutch LED zijn we erg enthousiast over de kansen die infrarood verwarming kan bieden voor ondernemers. Vraag ons vrijblijvend naar de mogelijkheden en potentiële voordelen van deze populaire elektrische verwarmingsvorm: 

Neem contact met ons op

Wat is infrarood straling? 

Infrarood straling is een vorm van elektromagnetische straling in het infrarood lichtspectrum, net buiten het kleurenspectrum dat door het menselijk oog kan worden waargenomen. Mensen ervaren infrarood straling als warmte, kunnen het lichamelijk absorberen, maar ook weer uitstralen naar de omgeving. 

Wanneer infrarood warmtestraling wordt toegepast als verwarming, heeft het de bijzondere eigenschap dat het zorgt voor directe warmte welke wordt afgestraald op oppervlakten, objecten en personen. Dit is te vergelijken met een zonnestraal die warmte levert in een koude buitenomgeving.  

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen drie vormen van infrarood straling: 

 • Korte golf infrarood straling (IR-A): Infrarood warmtestraling met een diepe penetratie en een golflengte tussen de 0,76 en 1,5 micrometer. Geeft een behaaglijk gevoel van warmte van binnenuit. Door de diepwerkende eigenschap wordt het veel toegepast in sauna’s, fysiotherapie, maar ook terrasverwarming. IR-A is mogelijk zichtbaar voor het menselijk oog. 
 • Middellange golf infrarood straling (IR-B): Een tussenproduct van korte en lange golf infrarood straling. In veel gevallen wordt IR-B ook uitgestraald door korte golf elektrische infrarood verwarming. 
 • Lange golf infrarood straling (IR-C): Warmte die minder diep doordringt in de directe omgeving, maar hierdoor beter geschikt is als efficiënte vorm van elektrische verwarming in grote ruimtes. IR-C valt binnen het spectrum 3 micrometer tot 1 millimeter en is altijd volledig onzichtbaar voor het menselijk oog. 

Hoe schadelijk is korte golf infrarood straling? 

Laten we voorop stellen dat infrarood straling bij normaal gebruik geen significante negatieve effecten kan opleveren voor de gezondheid. Sterker nog, veel mensen gebruiken korte golf infrarood straling zelfs voor medische doeleinden. Denk onder meer aan pijnverlichting, spierbehandeling en wondgenezing. 

Met deze informatie in het achterhoofd, is het belangrijk om te vermelden dat korte golf infrarood straling (IR-A) bij te grote blootstelling mogelijk kan zorgen voor verbranding van de huid (net als de rode huid wanneer er te lang in de zon wordt gezeten). De kans dat dit in de praktijk voorkomt is echter zeer klein, zeker wanneer er afstand wordt gehouden en panelen niet worden aangeraakt. 

Verbrandingsrisico is verwaarloosbaar bij standaard korte golf infrarood verwarmingspanelen. Er zijn verschillende veiligheidsmaatregelen ingebouwd om oververhitting te voorkomen: 

 • Beveiligingslaag: De hete stralingselementen zijn nooit direct aan te raken, panelen zijn bijvoorbeeld voorzien van beveiligingsglas of een metalen raster. Hierdoor wordt afstand tussen de warmtebron en personen gegarandeerd. 
 • Thermostaat: Hiermee is een maximale temperatuur in te stellen, welke veelal op afstand aan te passen is. Als de panelen te warm zijn, hoeven deze dus niet te worden benaderd om ze uit te zetten. 
 • Beveiliging: Korte golf infrarood panelen worden bij te hoge warmte automatisch uitgeschakeld door de ingebouwde beveiliging tegen oververhitting. Hierdoor is er een minimaal risico op oververhitting of kortsluiting. 

Tips voor veilig gebruik infrarood verwarming 

Tot slot willen we nog enkele praktische tips meegeven om het gebruik van infrarood panelen veilig en verantwoord te houden. Dankzij onze ruime ervaring met dit soort producten in een industriële omgeving, hebben we over de jaren heen de nodige kennis verzameld over dit type elektrische verwarming. 

Houdt ten minste de volgende praktische tips in het achterhoofd rondom het gebruik van korte golf infrarood warmtestraling: 

 • Plan de verdeling: Verdeel panelen op zo’n manier dat ze de ruimte gelijkmatig verdelen. Zorg voor zo min mogelijk overlap van verschillende warmtepanelen omwille van de veiligheid en efficiëntie. 
 • Gebruik bewegingsdetectie: Kies voor panelen die in staat zijn beweging automatisch te detecteren. Hierdoor gaat de elektrische verwarming alleen aan op momenten dat er daadwerkelijk behoefte is aan warmte. Zijn er geen personen aanwezig, dan gaan panelen automatisch uit, dit is veiliger en energiezuinig. 
 • Hoeken benutten bij plaatsing: IR-A straling verplaatst zich in rechte lijnen. Plaats hierom panelen in hoeken en maximaliseer de warmtespreiding in de directe omgeving. Warmte is hierdoor minder geconcentreerd en beslaat een groter oppervlakte, wat goed is tegen oververhitting en voor maximale efficiëntie. 
 • Regelmatig onderhoud: Reinig periodiek met een zachte doek om stof te verwijderen. Controleer tegelijk op eventuele schade of defecte onderdelen. Hierdoor worden ongelukken voorkomen en de levensduur van de apparatuur gemaximaliseerd. 
 • Kies voor kwaliteit: Hoge kwaliteit infrarood panelen zullen minder snel problemen opleveren. Doe direct een goede investering in een kwaliteitsproduct inclusief ruime garantie. Adviseurs van Dutch LED kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. 

Zakelijke infrarood verwarming van Dutch LED 

Al jarenlang is het team van Dutch LED actief met het verduurzamen van zakelijke omgevingen voor Nederlandse ondernemers. Naast hoogefficiënte verlichting bieden we ook oplossingen aan voor industriële elektrische verwarming in de vorm van infrarood verwarmingspanelen. 

Door de zeer hoge efficiëntie en de bijzondere eigenschappen van infrarood verwarmingspanelen past deze oplossing perfect in grote industriële omgevingen. Ook bij slechte isolatie presteert infrarood verwarming altijd optimaal, omdat niet de lucht wordt opgewarmd, maar enkel een beperkte zone in een grote hal.  

We zijn overtuigd van de veiligheid van deze verwarmingsvorm en dragen dit graag uit naar geïnteresseerden. Neem bij interesse gerust vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. Wij geven graag meer informatie over de kansen die deze efficiënte vorm van elektrische verwarming kan bieden aan ondernemers: 

Was this article helpful?

Related Articles

Sidebar