Vragen? 0229 796 512 - ma-vrij van 9:00 t/m 17:00
Wij verzorgen LED installaties door heel Nederland
LED installaties door heel Nederland
  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Infrarood verwarming
  4. Zijn infrarood stralers de beste keuze voor het verwarmen van een werkplaats?

Zijn infrarood stralers de beste keuze voor het verwarmen van een werkplaats?

Een koude werkplaats is niet altijd even makkelijk om te verwarmen. Elektrische infrarood verwarming kan voor veel ondernemers een betaalbare oplossing zijn, zeker als het gaat om een relatief grote werkhal. Maar wat is nu de beste infrarood heater? 

Voor een grote werkplaats zijn elektrische infrarood stralers over het algemeen de beste keuze voor het efficiënt verwarmen van de werkomgeving. Een korte golf infrarood straler is krachtig, efficiënt in het energiegebruik, maar vooral ook zeer flexibel toe te passen. 

Een kleine werkplaats zal echter al voldoende warmte ontvangen van één of enkele infrarood panelen. Deze zijn in een middelgrote tot grote werkruimte niet altijd toereikend. Hierin kan de extra kracht van een industriële infrarood straler een wezenlijk verschil maken. 

Het ervaren installatieteam van Dutch LED kan u helpen met het verduurzamen van uw werkplaats, zowel voor werkplaatsverlichting als verwarming. Naast het leveren van energie-efficiënte LED verlichting kunnen wij onze zakelijke klanten infrarood verwarming voor de werkplaats aanbieden. 

Benieuwd naar de voordelen van infrarood verwarming in uw werkomgeving? Vele tevreden ondernemers gingen u al voor. Vraag (geheel vrijblijvend) een persoonlijk gesprek aan om de mogelijkheden voor uw situatie te verkennen.

Wat is een infrarood straler? 

Een infrarood straler is een krachtige vorm van (veelal industriële) infrarood verwarming, welke gebruikt maakt van elektromagnetische warmtestraling. De stralingswarmte wordt geabsorbeerd door oppervlakten, objecten en personen in een specifieke zone binnen het bereik van de straler. 

Het type warmte dat een infrarood straler uitstraalt, is daarom het beste te vergelijken met de warmte die een zonnestraal uitstraalt op een zonnige winterdag. De omgevingslucht wordt niet opgewarmd, terwijl de personen wel direct de comfortabele warmte voelen. 

Industriële infrarood stralers maken veelal gebruik van (geheel veilige) korte golf infrarood straling. Deze ligt in het onzichtbare lichtspectrum, een golflengte langer dan licht maar korter dan microgolf straling. 

De unieke eigenschappen van infrarood stralers maken het apparaat uitermate geschikt als elektrische infrarood verwarming voor binnenruimten in grote werkplaatsen, bedrijfshallen, of bijvoorbeeld bouwplaatsen. Dat wordt des te meer duidelijk wanneer we inzoomen op de belangrijkste voordelen van deze efficiënte (maar krachtige) verwarmingsvorm. 

Voordelen elektrische infrarood straler 

Voor een werkplaats kan een elektrische infrarood straler enkele specifieke voordelen bieden. Naast het feit dat het apparaat opvallend efficiënt is (98% van de elektriciteit wordt direct omgezet in warmte), heeft het ook unieke eigenschappen die geschikt zijn voor vrijwel elke werkomgeving. 

We bespreken hieronder enkele essentiële voordelen die de krachtige infrarood stralers kunnen bieden ten opzichte van andere vormen van elektrische werkplaats verwarming. 

Minimale invloed op luchtcirculatie 

Door de verwarmingsmethode van een infrarood straler heeft deze vrijwel geen invloed op de luchtcirculatie in de binnenruimte. Anders dan bij gasgestookte of gewone elektrische verwarming wordt de binnenlucht namelijk niet direct opgewarmd. De warmtestraling wordt direct op oppervlakten, objecten en personen afgestraald. 

Hierdoor is het mogelijk om de stralers te gebruiken in werkplaatsen waar veel stof, damp of zelfs chemische middelen worden gebruikt. Zelfs omgevingen met ATEX-veiligheid kunnen gebruik maken van deze krachtige elektrische verwarmingsmethode. 

Ook heeft een infrarood straler (anders dan de alternatieven) praktisch geen invloed op het aanwezige vochtgehalte in het binnenklimaat. Moet u dus een specifieke vochtbalans aanhouden in de werkruimte, dan is dit de perfecte oplossing voor uw situatie. 

Mocht u gebruik willen maken van deze verwarmingsmethode, dan is het onderhoud bovendien relatief laag. Een regelmatige schoonmaakbeurt van de reflectoren en ventilatie zal de levensduur van de warmtebronnen helpen verlengen. Verder is het verstandig om jaarlijks een controle van de onderdelen te laten uitvoeren door een professionele onderhoudsmonteur. 

Specifieke werkzones verwarmen 

Heeft u een werkzone waar een vaste temperatuur moet worden aangehouden? Met een infrarood straler kan de temperatuur in een vaste zone zeer nauwkeurig in balans worden gehouden. Het productieproces kan hierdoor beter worden gecontroleerd, wat uiteindelijk een beter eindproduct kan opleveren. 

De nauwkeurige en flexibele zoneverwarming kan ook ideaal zijn voor opvallend grote werkplaatsen. Een werkgebied in een grotere werkhal kan met een infrarood straler gemakkelijk en relatief goedkoop van warmte worden voorzien. 

Een grote hal verwarmen met luchtverwarming is zeer kostbaar en soms praktisch onhaalbaar, omdat er anders te veel warmtebronnen nodig zouden zijn. Infrarood warmtestraling elimineert dit probleem: het kan de plekken waar mensen aan het werk zijn zeer gefocust van warmte voorzien. De zones buiten het verwarmingsgebied kunnen hiermee buiten beschouwingen worden gelaten. 

Slecht geïsoleerde ruimte? Geen probleem! 

Het is niet ongewoon dat een werkplaats een koude omgeving is. Werkruimten als een productiehal, magazijn, of fabriek zijn immers niet zo goed geïsoleerd als een woning of een kantoor. Dat kan bij ‘gewone verwarming’ problemen opleveren met de energierekening. 

Een elektrische infrarood straler excelleert echter in het verwarmen van specifieke gebieden in een slecht geïsoleerde ruimte. Zelfs als u de hele dag de deuren wagenwijd open zou laten staan, kan een warmtestraler de temperatuur onder controle houden. 

Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van luchtverwarming, maar van infrarood warmtestraling, is isolatie dus een kleiner punt van zorg dan bij alternatieve verwarmingsvormen. Dat scheelt niet alleen een hoop energie, maar kan ook de kosten van het verwarmen in een werkplaats flink helpen drukken. 

Duurzame warmte en licht bij Dutch LED 

Al vele jaren zijn we bij Dutch LED bezig met het verduurzamen van zakelijke omgevingen. Naast het leveren van efficiënte LED verlichting, kunnen we ondernemers inmiddels ook al enige tijd voorzien van professionele elektrische verwarmingsoplossingen. Een totaaloplossing voor uw energieverbruik! 

In de praktijk zien wij dat infrarood verwarming als concept met veel enthousiasme wordt ontvangen. Het past in het plaatje van duurzaam ondernemen, terwijl ondernemers in hun werkplaats(en) ook veel minder energie hoeven te gebruiken én hun productieproces kunnen stroomlijnen. Het is hierdoor eigenlijk een win-winsituatie in elk mogelijk opzicht. 

De infrarood straler is hierdoor een populaire oplossing voor veel werkomgevingen. Dat is niet geheel zonder reden: het is een krachtige, efficiënte maar vooral ook duurzame vorm van werkplaats verwarming. En niet geheel onbelangrijk: het scheelt een hoop in de portemonnee door het verlagen van de energieconsumptie. 

Bent u op zoek naar een betrouwbare, ervaren partij om uw werkplaats van duurzame warmte te voorzien? Ons installatieteam staat graag voor u klaar. Vraag ons vandaag nog (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug met een persoonlijk antwoord: 

Was this article helpful?

Related Articles

Sidebar