Vragen? 0229 796 512 - ma-vrij van 9:00 t/m 17:00
Wij verzorgen LED installaties door heel Nederland
LED installaties door heel Nederland
 1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Infrarood verwarming
 4. Wat is een korte golf infrarood heater?

Wat is een korte golf infrarood heater?

Met industriële korte golf infrarood heaters hoeft een grote bedrijfsruimte verwarmen helemaal niet meer duur te zijn. Ondernemers adopteren steeds vaker dit elektrische alternatief voor plaatselijke verwarming in een grote hal. Maar waarom is nu precies infrarood verwarming de juiste oplossing? 

De belangrijkste overweging om te kiezen voor een korte golf infrarood heater voor zakelijk gebruik is de opvallend efficiënte stralingswarmte in het infrarood (IR) lichtspectrum. Waar normaal luchtverwarming de norm is, warmt IR-warmte direct oppervlakten, objecten en personen op in specifieke zones. 

Hierdoor zijn gebieden in een grote werkhal direct én gericht te verwarmen. Zelfs wanneer een bedrijfshal slecht geïsoleerd is (of waar veel sprake is van laden en lossen) worden prestaties van infrarood heaters vrijwel niet beïnvloed. Dat hoeft men niet te proberen met een gewone kachel, welke afhankelijk is van de luchtstromen in de binnenruimte. 

Bij Dutch LED is het team constant op zoek naar manieren om ondernemers te helpen met duurzame energie-oplossingen. Ook efficiënte elektrische infrarood verwarming is een belangrijke pilaar geworden van onze werkzaamheden. Klinkt dit interessant? Vraag ons naar de mogelijkheden: 

Neem contact met ons op

Wat is een korte golf infrarood heater? 

Een korte golf infrarood heater is een efficiënt verwarmingstoestel dat veelal gebruikt wordt in zakelijke omgevingen als bedrijfshallen, magazijnen, werkplaatsen, of fabrieken. Een infrarood heater gebruikt elektriciteit als energiebron om specifieke zones snel van gelokaliseerde warmte te voorzien. 

Korte golf infraroodstraling produceert een veilige vorm van onzichtbare elektromagnetische infrarood straling. Deze warmt niet de omgevingslucht op, maar straalt direct (en zeer efficiënt) warmte af op specifieke oppervlakten, objecten en personen.  

Infrarood heaters worden over het algemeen gezien als een comfortabele en flexibele vorm van elektrische bedrijfsverwarming. Wanneer er snel gerichte warmte nodig is voor werknemers of productieprocessen, dan kunnen apparaten als deze een perfecte uitkomst bieden voor ondernemers. 

Het team van Dutch LED heeft een praktisch assortiment aan korte golf infrarood heaters voor bedrijven samengesteld. Ons installatieteam helpt klanten graag om het maximale te halen uit onze producten. Correct uitrichten en monteren maakt bij deze producten daadwerkelijk een groot verschil. Benieuwd naar de opties? Bekijk hieronder direct ons zakelijke aanbod.

Korte golf vs. lange golf infrarood heaters 

Het grote verschil tussen korte en lange golf infrarood verwarming is het golflengtebereik. Hierdoor hebben de twee varianten verschillende eigenschappen. Korte golf infrarood heaters maken gebruik van een golflengte tussen ruwweg 0,78 en 3 micron. Lange golf infrarood heaters bevinden zich in het spectrum tussen de 3 en 100 micron. 

Korte golf infrarood heaters hebben andere eigenschappen dan lange golf infrarood heaters. Korte IR-stralingswarmte wordt over het algemeen efficiënter geabsorbeerd door het menselijk lichaam. Hierdoor is de warmteoverdracht sneller en gelijkmatiger. Ook wordt het als comfortabeler ervaren. Het is de optimale keuze voor omgevingen waar snel gerichte warmte nodig is. 

Qua uiterlijk is er ook een verschil. Korte golf stralingsunits zullen bij het opwarmen een zichtbare (warme) rode kleur ontwikkelen. Deze rode kleur herkent u wellicht van de terrasverwarmer, welke net als industriële infrarood heaters gebruik maakt van korte golf infrarood stralingswarmte. Inderdaad, infrarood heaters zijn ook prima buiten of in half-overdekte omgevingen in te zetten. 

Voor wie zijn korte golf infrarood heaters? 

Over het algemeen is het zakelijk gebruik van korte golf infrarood heaters geschikt voor een brede doelgroep aan bedrijven. Bedrijfshallen, werkplaatsen, magazijnen en fabrieken kunnen allemaal baat hebben bij deze efficiënte vorm van elektrische zoneverwarming. 

Ook de bouw, horeca, bij evenementen, of in de veesector (landbouw) kan veel energiewinst halen uit infrarood verwarming. IR-verwarmingstechniek is een efficiënte en relatief betaalbare keuze, zelfs in vergelijking met gasgestookte alternatieven. Dit komt voornamelijk door de mogelijkheid om te verwarmen in specifieke zones binnen een groter werkgebied. 

Hiernaast kunnen korte golf infrarood heaters ook actief worden gebruikt in productieprocessen. Een prettige eigenschap van IR-warmte is namelijk de afwezigheid van luchtverplaatsing bij het verspreiden van warmte. Heaters worden daarom regelmatig toegepast voor het drogen van verf, inkt, of lijm. Hierdoor kunt u productieprocessen versnellen en productielijnen efficiënter en sneller maken. 

Op locaties in de werkomgeving waar veel tocht of open lucht doorstroomt, is infrarood verwarming altijd de juiste keuze. Werkplekken op half overdekte locaties kunnen met infrarood heaters moeiteloos comfortabel worden gemaakt. Het zal de wind niet altijd tegenhouden, maar de koude snoeten van werknemers zullen een stuk minder verkleumd naar huis gaan. 

Infrarood heaters: Efficiënt, flexibel & kosteneffectief 

De brede inzetbaarheid van industriële infrarood verwarming maakt het een geschikte keuze voor vrijwel elke sector. Ondernemers die met luchtverwarming constant tegen hoge energiekosten aanlopen, kunnen elektrische infrarood verwarming inzetten als een betaalbaar alternatief. 

In de praktijk zien we dat onze klanten meer voordelen ervaren dan energie-efficiëntie alleen. Dit zijn voor hen over het algemeen de belangrijkste overwegingen om te kiezen voor onze professionele korte golf infrarood heaters: 

 • Besparen op energie: De financiële overweging blijft de belangrijkste bij het kiezen voor de juiste industriële verwarming. Elektrische heaters die gebruik maken van infrarood stralingswarmte genieten de voorkeur, omdat ze simpelweg goedkoper zijn in gebruik. Dit kan op jaarbasis vele duizenden euro’s besparen ten opzichte van alternatieven. 
 • Verwarmen in zones: Een grote bedrijfshal hoeft echt niet in zijn volledigheid van verwarming te worden voorzien. Dit is niet alleen onbetaalbaar, maar ook in praktische zin onhaalbaar. IR-heaters zijn ideaal om alleen de werkplekken en ‘hotspots’ van belang zeer gericht op te warmen. 
 • Direct warm: Onze heaters maken gebruik van warmtestraling, welke direct de juiste comfortabele temperatuur zal hebben. Wachten op de radiator is verleden tijd, omdat de verwarmingsunits altijd direct warm zullen zijn. 
 • Ideaal bij slechte isolatie: Werkplaatsen en bedrijfshallen zijn vaak slecht geïsoleerd, of staan letterlijk op de tocht. Dit is funest voor luchtverwarming (klassieke kachels en radiatoren). Infrarood heaters zullen er echter totaal geen last van hebben. 
 • Geen onnodige luchtstromen: Klassieke radiatoren zorgen voor onnodige luchtstromen, waardoor stof opwaait en het binnenklimaat slechter wordt. Ook de vochtbalans wordt er negatief door beïnvloed. Infrarood heaters elimineren deze problemen compleet. 
 • Flexibiliteit: Richt heaters uit op locaties waar momenteel wordt gewerkt, maar verplaats deze wanneer dit nodig is. Vaste installatie is een optie, maar mobiele units zijn ook goed mogelijk. Ook tijdelijke locaties kunnen op deze manier moeiteloos worden bediend. 
 • Prettig warmtegevoel: IR-warmte is comfortabel en prettig voor het lichaam. Er is geen sprake van blazende warme lucht. Het gevoel is te vergelijken met dat van een zonnestraal op een frisse dag. 
 • Professionele installatie: Samen spreken we alle specifieke behoeften en wensen door. Ons professionele installatieteam installeert vervolgens de heaters, terwijl werknemers gewoon kunnen doorwerken. 

Dutch LED: Betrouwbare partner in industriële warmte 

Door te kiezen voor efficiënte industriële infrarood heaters van Dutch LED zal de werkvloer er weer warmpjes bij zitten deze winter. Elektrische heaters zijn absoluut niet alleen interessant voor bedrijven die de nadruk leggen op duurzaam ondernemen. Het product kan zich in verbruik goed meten met minder milieuvriendelijke alternatieven. 

Door de unieke eigenschappen van korte golf infrarood heaters, zijn deze in een industriële setting uitermate geschikt voor bedrijfshallen, magazijnen, productiehallen, bouwterreinen, evenementen en werkhallen. Veel sectoren hebben baat bij de voordelen die een product als deze kan bieden. 

Vele klanten bij Dutch LED hebben al naar volle tevredenheid onze industriële Heliosa heaters in gebruik mogen nemen. Ook kennis maken met de mogelijkheden die infrarood heaters kunnen bieden voor de werkvloer? Neem dan vandaag nog (geheel vrijblijvend) contact op met één van onze adviseurs: 

Neem contact op

Was this article helpful?

Related Articles

Sidebar