In dit praktische overzicht leggen we stap voor stap uit hoe een LED driver vervangen kan worden. Ook leggen we uit hoe het aansluiten van een nieuwe LED driver in zijn werk gaat. Raadpleeg altijd eerst de handleiding voor product-specifieke informatie voor het aansluitproces.
Controleer voor het aansluiten van een nieuwe LED driver altijd of het gaat om het juiste model. De spanning (voltage) moet overeen komen, maar ook het type LED moet ondersteund worden (bijvoorbeeld COB of SMD). Kies bovendien voor een driver met een vermogen dat gelijk is aan of hoger is dan het totale vermogen van de LED verlichting.
Het aansluiten van een nieuwe LED driver begint over het algemeen met het spanningsvrij maken van de installatie. Hierna kan veilig worden overgegaan tot het verwijderen van de oude LED driver. Ontkoppel de kabels en sluit deze aan op de nieuwe driver. Test vervolgens of de verlichting naar behoren werkt.
LED drivers op grote schaal vervangen? Dutch LED is gespecialiseerd in het verzorgen van LED verlichting voor zakelijke klanten en andere grootverbruikers. Een professioneel lichtteam staat klaar om persoonlijk advies te geven en installatie te verzorgen. Vraag ons (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden:
1. Spanningsvrij maken van de installatieÂ
Om veilig te kunnen werken met elektrische apparaten, willen we allereerst voorkomen dat we een elektrische schok krijgen. De eerste stap is daarom altijd het afsluiten van de stroomtoevoer.
Sluit in de meterkast de groep af waar de LED driver toe behoort. Verifieer of de juiste stroomgroep is afgesloten.
Gebruik een multimeter of soortgelijke spanningsmeter om te controleren of er nog spanning op de oude LED driver staat. Ga hierna pas verder met de volgende stap.
2. Oude LED driver verwijderenÂ
Wanneer er geen spanning meer op de installatie staat, is het tijd om de oude LED driver te verwijderen. Controleer eerst waar de LED driver zich bevindt. Vaak gaat het om een klein rechthoekig kastje met kabels, ongeveer ter grootte van een luciferdoosje.
Zijn de kabels van de LED driver vastgemaakt met schroeven, verwijder deze schroeven dan met behulp van een schroevendraaier.
Maak altijd een foto van de kabels en hoe deze bevestigd zijn aan de LED driver. Deze foto kan later ter referentie worden gebruikt om de kabels weer in de juiste configuratie terug te plaatsen in de nieuwe LED driver.
3. Relevante stroomkabels ontkoppelenÂ
Het verwijderen van de juiste kabels uit de oude LED driver is een stap die enigszins zal verschillen per type LED driver. In de meeste gevallen zijn er twee kabels die altijd verwijderd moeten worden. Dit zijn de stroomkabel (bruine en/of zwarte kleur) en de nuldraad (blauwe kleur).
Het kan ook voorkomen dat er twee extra kabels zijn aangesloten op de oude LED driver. Het kan gaan om een dimschakelaar (witte en/of grijze kleur) en de aardedraad (groen/geel).
Let op: Het is mogelijk dat de kleuren van de kabels kunnen afwijken van de bovenstaande beschrijving. Maak altijd een foto van de oude configuratie om deze opnieuw te kunnen gebruiken voor de nieuwe LED driver.
4. Kabels aansluiten op nieuwe LED driverÂ
Dit is de belangrijkste en meest risicovolle stap. Pak de nieuwe LED driver erbij om de bestaande kabels aan te sluiten. Start altijd met de secundaire kant, dit is de kant van de LED verlichting. Eindig altijd met de primaire kant, dit is de kant die wordt aangesloten op het stroomnet.
Maak gebruik van de eerder gemaakte foto om de kabelconfiguratie te controleren. Lees ook de handleiding van de nieuwe LED driver goed door om te controleren hoe de kabels moeten worden aangesloten.
Over het algemeen gaat het om de volgende kabels en aansluitingen:
- Stroomkabel: Pak de bruine / zwarte kabel. Deze kabel wordt ook wel de fasedraad genoemd. Sluit deze aan op de LED driver waar deze is gemarkeerd met een ‘L’ of ‘Fase’.
- Nuldraad: Pak de blauwe kabel. Sluit deze aan op de LED driver waar deze is gemarkeerd met een ‘N’ of ‘Nul’.
- Dimschakelaar: Pak de witte / grijze kabel. Sluit deze aan op de LED driver waar deze is gemarkeerd met ‘Dim’ of ‘Dimmer’.
- Aardedraad: Pak de groene / gele kabel. Sluit deze aan op de LED driver waar deze is gemarkeerd met ‘PE’ of ‘Aarde’.
Worden meerdere LED lichtbronnen tegelijk aangesloten, dan moeten deze in serie worden geschakeld (één stroompad). Dit is bijvoorbeeld het geval bij meerdere LED spots, of een LED strip. De stroom start bij de + en verlaat de lichtbron weer bij de – en gaat vervolgens verder naar de volgende lichtbron.
Wordt een LED dimmer gebruikt, controleer dan dat er een dimbare LED driver wordt gebruikt. Aan de primaire kant van de LED driver kan de bruine / zwarte stroomkabel worden gebruikt. Deze fasedraad loopt van het stroomnet naar de LED dimmer, en van de LED dimmer naar de LED driver.
5. Test de LED verlichtingÂ
Alles wat er nu nog rest is het testen of de LED driver het ook daadwerkelijk doet. Hiervoor moeten we eerst de stroom weer inschakelen, welke we in de eerste stap hebben afgesloten. Ga terug naar de meterkast en schakel de desbetreffende stroomgroep weer in.
Zet vervolgens de LED lamp aan waarvan de LED driver is vervangen. Door het aansluiten van de LED driver moet het nu ook mogelijk zijn om de lichtbron te dimmen, indien deze is voorzien van een LED dimmer. Test deze functie dus ook, omdat de driver invloed heeft op de dimmer.
Controleer hiernaast ook of de LED verlichting flikkert, of andere problemen met de voltage lijkt te hebben. Schakel indien mogelijk enkele grote elektrische apparaten uit en aan, om te kijken of dit effect heeft op de verlichting. Is dit niet het geval, dan functioneert de nieuwe LED driver (waarschijnlijk) naar behoren.
Dutch LED: Een betrouwbare partner in verlichtingÂ
Hulp nodig bij het correct configureren van de LED verlichting? Vraag het aan de professionals van Dutch LED. Wij focussen ons op ondernemers, organisaties en andere grootverbruikers. Ons team van lichtexperts staat klaar om te helpen bij de ideale LED configuratie.
Een snelle gratis lichtscan helpt onze klanten direct inzicht te krijgen in de potentiële besparing die kan worden behaald. Zeker bij het overstappen van oude TL buizen naar nieuwe, zuinige LED verlichting valt er veel energiewinst te behalen.Â