Blog

Zuinige LED straatverlichting kopen: waarop moet u letten?

zuinige led straatverlichting

Straatverlichting is in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Het is zo gewoon dat we er eigenlijk totaal niet over nadenken als we ’s nachts over straat lopen. Wie had ooit gedacht dat er een stille revolutie op gang gekomen is in de wereld van het nachtelijke licht? 

LED straatverlichting is de verzamelnaam voor alle soorten terreinverlichting in de openbare ruimte die gebruik maken van de zuinige Light Emitting Diode (LED) techniek. Vrijwel alle nieuwe soorten straatlampen maken tegenwoordig gebruik van LED lichtbronnen. 

Met dit in ons achterhoofd kan het kopen van nieuwe LED straatverlichting een behoorlijke uitdaging zijn. Niet elke straatlamp is namelijk hetzelfde, er bestaan grote verschillen in kwaliteit, armaturen, algeheel ontwerp, of de te kiezen lichtsoort. Bovendien kunt u ervoor kiezen om lantaarns te kopen met een ingebouwd zonnepaneel, schemersensor, of bijvoorbeeld een bewegingssensor.  

Ziet u ook door de bomen het ultra-zuinige straatlicht niet meer? Bij Dutch LED Projects hebben we een handige voorselectie voor u gemaakt. Dit maakt het kopen van hoogwaardige LED straatverlichting direct een stukje makkelijker.

LED Straatverlichting: veel verschillende functies 

LED straatlampen worden opvallend veel gebruikt voor functies die feitelijk buiten de noemer ‘straatverlichting’ vallen. De kwalitatief hoogwaardige lampen zijn erg praktisch voor buitenruimtes die veel licht behoeven, maar waar u zo min mogelijk energieverbruik wil hebben. 

Omdat de stralingshoek van deze lampen een relatief groot oppervlak kan verlichten, zijn ze onder meer ook geschikt voor gebruik in andere buitenomgevingen. LED straatverlichting wordt ook veel gebruikt voor onder meer de volgende toepassingen: 

  • Lichtmasten 
  • Entrees 
  • Opritten (op bv. een landgoed) 
  • Parkeerterreinen
  • Industrieterreinen
  • Haventerreinen
  • Parken
  • Binnenpleinen 

Duurzaam en onbreekbaar 

Uiteraard zijn de energiezuinige LED straatlampen speciaal gemaakt voor buitenomgevingen. Dit houdt in dat de armaturen waar de LEDs in opgehangen worden altijd voldoende bescherming zullen bieden tegen weer, wind, maar ook mogelijk vandalisme. 

Alle LED straatverlichting heeft minimaal een IP65 rating. Deze standaard geeft aan dat de lampen zowel water- als stofbestendig zijn. Dit is ruim voldoende voor normaal buitengebruik, ook in een stevige storm. 

Om eventueel vandalisme (of impact van rondvliegende objecten) tegen te gaan zullen veel LED straatlampen ook voorzien zijn van een IK-rating. Dit is een standaard die aangeeft tegen hoeveel slagkracht de armatuur bestand is. U mag uitgaan van een IK08 impact rating als absoluut minimum. 

Straatlantaarns met slimme sensoren 

Heeft u wel eens gezien dat iemand langs kwam om de straatlantaarns met de hand aan te zetten? Wellicht is het een verhaal wat enkele generaties geleden nog verteld kon worden. Maar we leven inmiddels in een tijd met bijzondere technologische mogelijkheden. Het gebruik van slimme sensoren voor uw straatverlichting hoort hier ook bij. 

Populair is de bewegingssensor, welke enorm kan helpen om onnodig energieverbruik tegen te gaan. De lampen springen op deze manier enkel aan als er voldoende beweging in de directe omgeving wordt waargenomen. U kunt bij dit soort sensoren in principe altijd de sensitiviteit en instelling van de dimmer aanpassen. 

Wellicht nog belangrijker is de schemersensor. Deze springt aan als het in de avonduren donker wordt (en springt uiteraard weer uit als het licht wordt). De schemerschakelaar gaat uit van ofwel een specifieke tijdsinstelling die elke dag automatisch mee veranderd, ofwel van een simpele lichtdetector op de verlichting zelf. 

Ook een mix van bewegingssensor en schemerschakelaar is mogelijk. Hiernaast kunnen verschillende lantaarns met elkaar worden verbonden in een zogenoemde master-slave configuratie. Als één lamp besluit dat het donker genoeg is, dan springen de anderen ook aan op hetzelfde moment. Hierdoor werken de lampen altijd als een uniforme groep. 

Verschillende hoogtes mogelijk 

Afhankelijk van uw wensen en het project dat u voor ogen heeft, kan de hoogte van een straatlantaarn worden aangepast naar behoefte. Onthoud wel dat de keuze voor het type LED lamp en de uiteindelijke energieconsumptie hierdoor beïnvloed zal worden. 

Het principe is eigenlijk heel simpel. Hoe hoger de lichtmast, hoe harder de verlichting zijn best moet doen om hetzelfde resultaat te behalen. Met andere woorden: de wattages van de verlichting gaan omhoog, afhankelijk van de gekozen hoogte van de lantaarns. 

Over het algemeen kunt u de volgende schattingen voor uw LED lamp wattages aanhouden: 

  • 5 meter hoogte: 30 Watt 
  • 8 meter hoogte: 50 Watt 
  • 15 meter hoogte: 100 Watt 

Straatverlichting selecteren: normering als handvat 

Het plaatsen van straatverlichting in de openbare ruimte is niet volledig zonder regels in ons land. Er bestaan specifieke normeringen om de veiligheid en uniformiteit van het straatbeeld te waarborgen. Wil u straatverlichting plaatsen, dan is het belangrijk om hier kennis van te nemen. 

Aan de hand van de Europese NEN-EN 12464-1 normering en de Nederlandse Praktijkrichtlijn, de NPR 13201, kunnen we een start maken met het kiezen van de verlichting. Er wordt in deze laatste gebruik gemaakt van 3 verlichtingsklassen: 

M: Gemotoriseerd verkeer

C: Conflict (bij kruisingen of oversteeklocaties) 

P: Voetganger 

Deze opties zijn verder onderverdeeld en kunnen elkaar beïnvloeden. De overgang tussen bijvoorbeeld een M en C zone moet namelijk ‘subtiel’ verlopen.Het is dus zeker niet zo makkelijk als het lijkt. Er worden in elke zone eisen gesteld aan onder meer de volgende factoren: 

  • Lichtsterkte (Lux) 
  • Verblindingsgraad (UGR) 
  • Kleurweergave (CRI Ra)
  • Gelijkmatigheid (Emin/Egem) 

Elk straatverlichting project is anders 

Omdat de normeringen en eisen voor straatverlichting zo sterk afhankelijk zijn van de omgevingssituatie, is het lastig om direct te bepalen welke waarden en normeringen relevant zijn voor uw specifieke situatie. Openbare verlichting heeft nu eenmaal te maken met wetgeving. 

Gebruikt u straatverlichting voor privé doeleinden of op een eigen terrein, dan is het allemaal een stuk minder ingewikkeld. Het is hierbij wel van belang dat u in aangrenzende gebieden geen overlast creërt met de geplaatste LED lampen. Een vergunning is in de meeste gevallen onnodig. 

Een adviseur van Dutch LED Projects kan met u projectplannen meekijken en in overleg een plan opstellen. Dankzij onze professionele software kunnen we voor u een slimme lichtsimulatie maken, waardoor u precies kan bekijken hoe en waar de LED verlichting het beste tot zijn recht zal komen.  

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u specifieke vragen? Neem dan vandaag nog (vrijblijvend) contact op met één van onze adviseurs, dan komen we zo snel mogelijk bij u terug: