Blog

Goedkoop een loods verwarmen zonder gas doet u zo

goedkoop loods verwarmen

In de wintermaanden kan een loods (als relatief grote ruimte) behoorlijk koud worden. Dan is een betrouwbare verwarming wel zo prettig. Maar hoe doet u dat op een relatief goedkope manier? 

Over het algemeen is stralingswarmte met elektrische infrarood techniek de beste methode om  goedkoop een loods te verwarmen zonder gas. Industriële infrarood verwarming kan gemakkelijk worden onderverdeeld in zones, waardoor de efficiëntie relatief hoog is. 

Een grote loods verwarmen op een duurzame manier hoeft zeker niet duur te zijn. Dankzij de hoge efficiëntie van infrarood verwarmingspanelen en warmtestralers kan u relatief goedkoop alle werkplaatsen in een loods van comfortabele warmte voorzien. 

Heeft u ook interesse in elektrische infrarood verwarming als een praktische, relatief betaalbare oplossing voor uw onderneming? Een adviseur van Dutch LED Projects staat u graag te woord over de mogelijkheden.

Grote loods verwarmen: de uitdaging

In een gemiddelde loods is het gebuik van radiatoren en een CV ketel op gas geen realistische oplossing. Het volume aan binnenlucht dat moet worden opgewarmd is hiervoor simpelweg te groot. Verwarmen met radiatoren in een loods is niet alleen onbetaalbaar, maar simpelweg niet praktisch. 

Loodsen zijn bovendien relatief slecht geïsoleerd, wat het behoud van warmte niet ten goede komt. Ook komt het vaak voor dat de deuren van een loods lang open staan tijdens de werkzaamheden. Hierdoor zal elke vorm van geproduceerde warmte snel weer ontsnappen. 

Ondernemers moeten voor een warme werkplaats daarom uitwijken naar een alternatieve vorm van verwarming. Wie een loods goedkoop wil verwarmen zonder gas is daarom in principe altijd aangewezen op infrarood verwarming. 

De reden is simpel: infrarood is de enige verwarmingstechniek die nadrukkelijk niet de binnenlucht opwarmt, maar juist de objecten en oppervlakten in de directe omgeving warmer maakt. Dit alles kan bovendien gedaan worden met relatief goedkope warmtepanelen.  

Elektrische infrarood verwarming als oplossing

Anders dan bij convectiewarmte (waarbij voornamelijk de lucht in een ruimte wordt verwarmd), zal stralingswarmte afkomstig van infrarood verwarming enkel de personen, oppervlakten en objecten in de directe omgeving van comfortabele warmte voorzien. 

De stralingswarmte afkomstig van infrarood techniek doet dit bovendien op een zeer efficiënte manier. Infrarood panelen weten maarliefst 93% van alle geconsumeerde energie direct om te zetten in warmte. Vergelijk dit met andere elektrische verwarmingsvormen, die vaak niet verder dan 50% efficiëntie komen. 

Richt de infrarood verwarmingspanelen slim uit in een loods om grote besparingen op uw energierekening te realiseren. Zo hoeft u alleen de locaties in de werkhal te verwarmen waar daadwerkelijk de warmte nodig is. 

Waarom infrarood verwarming in een loods? 

  • Financieel aantrekkelijk: Hoewel infrarood verwarming duurder is dan verwarming op gas, is het in grote ruimten als een loods vele malen effectiever. Warm alleen de delen van de loods op waar gewerkt wordt. 
  • Opwarmen in zones: De binnenlucht in de loods wordt niet opgewarmd, enkel de zones waar infrarood panelen op uitgericht staan ontvangen warmte. Door slim de panelen uit te richten in de binnenruimte is er minder opwarmcapaciteit nodig dan bij alternatieve systemen. 
  • Flexibel systeem: Capaciteit bijplaatsen of verwijderen is goed mogelijk en helpt een dynamische werkvloer warm te houden op de momenten dat het er toe doet. 
  • Zeer snelle opwarmtijd: Binnen enkele seconden is het verwarmingssysteem volledig op warmte. Er is geen extra wachttijd nodig om te voelen dat de verwarming aan staat. 
  • Constant binnenklimaat: Voor veel ondernemers is het belangrijk om de luchtverplaatsing, temperatuur en luchtvochtigheid zo constant mogelijk te houden. Infrarood zorgt juist voor minder luchtverplaatsing en zal de vochtbalans in de loods niet verstoren.
  • Volledig zonder gas: Stap over naar een duurzame toekomst door de behoefte aan gas te minimaliseren. Elektrische infrarood verwarming helpt u doelen te behalen op gebied van klimaat en milieu en is goed voor uw bedrijfsimago.
  • Gemakkelijke installatie: Een loods van maximaal 10 meter hoogte kan gebruik maken van infrarood plafondverwarming. Ook wandverwarming en verplaatsbare verwarmingsunits behoren tot de mogelijkheden. De panelen kunnen relatief snel geïnstalleerd worden, zonder dat uw eigen werkzaamheden hier last van zullen hebben. 

Hoeveel capaciteit heb ik nodig? 

Elke onderneming is anders. Het is daarom lastig om vooraf aan te geven hoeveel warmtecapaciteit uw loods precies nodig heeft. Wel kunnen we in overleg een realistische inschatting maken, welke volledig afhankelijk zal zijn van uw wensen en behoeften. 

Het is allereerst verstandig om alleen de zones te verwarmen waar daadwerkelijk werknemers actief zijn, of waar producten liggen die bijvoorbeeld niet mogen bevriezen. 

Hier is direct al duidelijk waarom de berekening voor iedere ondernemer anders zal zijn. Een werkplaats met veel mensen zal meer moeten worden opgewarmd op een kleiner oppervlak, terwijl het voorkomen dat uw producten bevriezen in de winter juist een lagere temperatuur nodig heeft over een groter gebied. 

Daarbij zal het ook uitmaken waar de panelen gemonteerd kunnen worden. Plafondmontage zal een betere opbrengst hebben dan gebruik van (bijvoorbeeld) wandpanelen. Neem dus gerust (vrijblijvend) contact met ons op om de specifieke mogelijkheden en behoeften van uw loods te bespreken.

Verder denken: Combineren met zonnepanelen 

Het is geen geheim dat het verwarmen met elektriciteit gemiddeld genomen duurder is dan verwarmen met gas. Ondanks de hoge efficiëntie van infrarood verwarmingstechniek zal het warm houden van een grote loods toch nog in de papieren kunnen lopen. Maar ook hier zijn oplossingen voor te bedenken. 

Voor de ondernemer die op zoek is naar de goedkoopste oplossing om een loods te verwarmen, is het investeren in het opwekken van eigen (duurzame) energie op locatie mogelijk de gouden vondst. 

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een loods of bedrijfshal is de perfecte manier om een gesloten energiesysteem te creëren in uw onderneming. De panelen op het dak van de loods produceren zonder veel extra kosten of onderhoud de stroom die nodig is om uw loods van binnen te verwarmen. 

Mocht u dus nadenken over het gebruiken van elektrische verwarming in uw loods, dan is de logische volgende stap de overweging om zonnepanelen te plaatsen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een kleine windturbine. Energieconsumptie wordt op deze manier een financieel aantrekkelijke oplossing! 

Loods verwarmen tegen minimale kosten 

Wie een loods wil verwarmen en aan het einde van de maand een lage energierekening wil betalen, moet op zoek naar zuinige alternatieven. Elektrische infrarood techniek in de vorm van infrarood panelen of infrarood warmtestralers zijn in veel gevallen de beste keuze. 

Dankzij de vele voordelen en de mogelijkheid om het systeem te combineren met lokale energieopwekking (bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak van de loods) is het simpelweg de logische keuze. Zo komen zowel uw werknemers als uw producten zonder kleerscheuren de winter door, zonder de behoefte te voelen om een extra warme jas in uw loods aan te trekken. 

Bij Dutch LED Projects hebben we ruime ervaring met het verlichten en verwarmen van grote loodsen voor ondernemers door heel Nederland. Ook interesse? Vertel ons over de plannen en behoeften voor uw loods, dan helpen we u graag verder: