Blog

Kleurtemperatuur Voor LED verlichting kiezen: 5 keuzefactoren

kleurtemperatuur led

De juiste LED lamp kiezen voor uw ruimte kan een intimiderende taak zijn, omdat er zó ontzettend veel mogelijkheden zijn op de markt. De kleurtemperatuur is één van de factoren die de doorslag kan geven bij het selecteren van de juiste LED verlichting.

Deze ‘temperatuur’ van het licht gaat echter niet over de hitte die het lampje afgeeft (het is immers geen gloeilamp), maar heeft alles te maken met de sfeer en de functie van de ruimte.

In dit overzicht kijken we naar de vijf belangrijkste elementen voor het selecteren van de juiste kleurtemperatuur, de verschillende keuzemogelijkheden, maar ook de effecten die deze keuzes kunnen hebben op de ruimte. Zo kunt u moeiteloos de beste kleurtemperatuur voor uw LED lampen kiezen.

 

1. Functie Van De Ruimte

Een schoolklas is geen woonkamer, en een bedrijfshal is (meestal) geen keuken. Elke ruimte in een gebouw heeft een eigen, unieke functie. Of het nu gaat om een kantoorpand of gewoon bij u thuis, de verlichting zet de toon.

Bij het kiezen van de juiste kleurtemperatuur voor uw LEDs kijken we hierom allereerst naar de basis. Wat is de belangrijkste functie van de ruimte? Een werkruimte behoeft heldere, koele LED lampen van 4000K of hoger, terwijl een sfeerlamp in de woonkamer ‘warm licht’ nodig heeft met een kleurtemperatuur van 3000K of lager.

 

2. Het Bestaande Kleurschema

De ruimte die u wilt verlichten met LED lampen is uiteraard al voorzien van de nodige bonte kleuren. Of het is juist heel neutraal wit, afhankelijk van uw persoonlijke smaak of de functie van de ruimte.

Bedenk ook of het ‘warme’ of juist ‘koude’ kleurschema van de LEDs zal passen bij de activiteiten in de ruimte. In een keuken wordt bijvoorbeeld gewerkt, en is helder ‘koel’ licht nodig dat wat feller van aard is. Tegelijk is een ruimte als de slaapkamer of een restaurant juist gebaat bij subtiel ‘warm’ of ‘zacht’ licht.

3. Vergeet Het Natuurlijke Licht Niet

Hoeveel natuurlijk licht er in een ruimte naar binnen komt kan de keuze voor de perfecte LED kleurstelling sterk beïnvloeden. Bedenk ook dat natuurlijke lichtinval kan veranderen met de seizoenen en weertypen.

Uw beslissing voor de perfecte LED kleurstelling zal warmer uitvallen, wanneer er overmatig veel natuurlijke lichtinval in een ruimte is. Zijn er juist weinig ramen of is de ruimte gericht op het noorden (weg van de zon), overweeg dan of koudere, heldere LED lampen beter passen.

4. Rekening Houden Met Lichtopbrengst En Verbruik

Voor zowel grote als kleine ruimtes kunnen zowel de lichtopbrengst als het energieverbruik van LED verlichting een doorslaggevende factor zijn. Deze kan afhankelijk van de LED lamp sterk uiteen lopen.

In de late avonduren nog even aan het werk gaan zal bij zachte sfeerverlichting lastiger gaan, dan bij de heldere lichtkleur die sommige andere LED lampen nadrukkelijk bedienen. Beiden hebben echter hun plaats op de markt voor LED verlichting.

Gebruikt u LED lampen op grotere schaal (bijvoorbeeld in een bedrijfshal), dan is ook uitval van lampen relevant. Controleer hoeveel uur een LED lamp mee kan en wanneer deze aan vervanging toe is. De lichtopbrengst kan namelijk sterk verminderen met het uitvallen van LEDs in een grotere lichtlijn.

5. Test Verschillende Kleurtemperaturen

Om een comfortabele en uitnodigende atmosfeer te garanderen, is het goed om een gevoel te krijgen voor de verschillende varianten. Test het gewoon eens uit voordat u een beslissing maakt. Laat ook verschillende mensen een mening delen over de beste keuze.

U kunt ook navraag doen bij de experts van Dutch LED Projects wat de juiste kleurtemperatuur is voor uw behoeften. We staan graag voor u klaar om uw lichtproject vorm te geven.

Onthoud dat het ook mogelijk is om LED lampen te kopen met een aanpasbare kleurtemperatuur (de technische term hiervoor is ‘CCT tunable’). Hierdoor is het makkelijker om te experimenteren met verschillende soorten licht. Speel met de verschillende instellingen en leer op deze manier snel wat de optimale lichtsoort is.

Koud Of Warm LED Licht: De Juiste Kleurstelling

Elke ruimte heeft baat bij een verschillende sfeer. Soms is het een puur functionele omgeving, waarin precisiewerk centraal staat. Bijvoorbeeld in een fabricagehal, of gewoon bij u in de eigen keuken. Op andere momenten is ontspanning juist belangrijk, zoals in de kantine op het werk, of simpelweg op de bank van de woonkamer.

De perfecte kleurstelling kiezen voor LED lampen is uiteindelijk een kwestie van smaak en voorkeur. Het verschilt van mens tot mens. Maar we kunnen wel degelijk richting geven aan de juiste kleurtemperatuur, door te kijken naar de factoren die lichtbeleving het sterkste beïnvloeden.

Mixen Van Verschillende Lichtsoorten

Geen enkele ruimte staat op zichzelf. De overgang van de ene naar de andere ruimte kan ook van invloed zijn op de keuze voor de ideale LED verlichting. Begin altijd met de beste keuze voor de individuele ruimte (warm of koud, helder of zacht), hier ligt de focus. Maar bedenk ook welke invloed dit kan hebben op het gebouw als geheel.

Is er sprake van één thema in de verlichting, of mogen verschillende ruimtes een sterk verschillende lichtbeleving hebben? Mixen van verschillende kleurtemperaturen kan al snel resulteren in een harde, onnatuurlijke look. Zeker wanneer het gaat om één aaneengesloten ruimte.

Neem dus altijd de bestaande verlichting en kleurstellingen van deze lampen mee in het totaalplaatje. Lichtbeleving is namelijk niet geisoleerd tot één ruimte, het is een vloeiende beleving die van kantine tot werkhal, of van slaapkamer tot keuken op elkaar aan zouden moeten sluiten.

LED Verlichting Met Het Juiste Gevoel

Met de factoren voor het kiezen van de juiste kleurtemperatuur in ons achterhoofd, kunnen we concluderen dat ‘de perfecte beleving’ van uw LED verlichting geen exacte wetenschap is. Uiteindelijk is het een kwestie van ervaren, voelen en beleven.

Tegelijk kan een ervaren LED verkoper u zonder moeite de juiste richting geven voor een ideale kleurtemperatuur voor uw verlichting. Dat komt omdat de functie en vorm van de ruimte al veel weggeeft over het soort licht dat nodig is.

Met enkele simpele factoren in het achterhoofd kunnen de experts bij Dutch LED Projects u verder helpen om de sfeer van de ruimte perfect te vangen in het licht, door te kijken naar:

1. De functie van de ruimte

2. Het reeds aanwezige kleurschema

3. De hoeveelheid aan natuurlijk licht

4. De benodigde wattages voor de LED lampen

5. De ervaring in de praktijk (aan de hand van tests)

Meer leren over dit stappenplan? Benieuwd hoe het ervaren team bij DutchLEDProjects dit met u kan doorlopen? We helpen u graag de perfecte kleurtemperatuur voor uw LED lampen uit te kiezen. Maar ook voor andere vragen rondom verlichting is ons team graag beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *