Blog

De beste zuinige LED verlichting voor een parkeerplaats

led parkeerplaatsverlichting zuinig

Een donkere parkeerplaats is een onveilige, onprettige, maar vooral ook onpraktische plek om te zijn. Met goede LED verlichting kunnen parkeerplaatsen en parkeergarages snel worden getransformeerd in een veilige, prettige en vooral ook bruikbare omgeving. 

Over het algemeen worden LED breedstralers (floodlights) met waterbestendige IP65-waardering gezien als de beste zuinige LED verlichting voor een parkeerplaats. Dit type lampen kan een groot oppervlak voorzien van voldoende licht met minimaal energieverbruik. 

Ook LED straatverlichting of gevelverlichting kan prima worden toegepast op een parkeerterrein van verschillende formaten. In parkeergarages is het de norm om LED TL verlichting te gebruiken, vaak gaat het in een garage om een armatuur met één of twee T8 TL lampen. 

Wil u de voor- en nadelen van al deze opties doorspreken met een team ervaren LED professionals? Bij Dutch LED Projects gaan we graag (geheel vrijblijvend) met u in gesprek over de parkeerplaatsverlichting voor uw project.

Bekijk hier onze parkeerplaatsverlichting 

LED parkeerplaatsverlichting kiezen 

Waar moet u als geïnteresseerde nu beginnen om de juiste LED parkeerverlichting uit te kiezen? Hoe weet u zeker dat de lampen geschikt zijn om te gebruiken op een openbare parkeerplaats, of juist op een privé parkeerplaats? 

Wij adviseren onze klanten altijd om de geldende Europese standaardnormering (NEN-EN 12464-2) er op na te slaan. Afhankelijk van de drukte op de parkeerplaats wordt er volgens de geldende normering de volgende lichtniveaus aangehouden: 

  • Licht verkeer: Minimaal 5 lux. Denk aan een appartementencomplex of industrieterrein. 
  • Gemiddeld verkeer: Minimaal 10 lux. Denk aan een sportcomplex of kantoorgebouw. 
  • Druk verkeer: Minimaal 20 lux. Denk aan een supermarkt, school, of ziekenhuis. 

 

De lux waarde geeft de sterkte van het licht aan op een bepaald oppervlak. Hoe regelmatiger een parkeerplaats gebruikt wordt, hoe hoger de geldende lux normering voor de benodigde lichtsterkte. Let op dat het hier dus niet gaat over het aantal lumen (de lichtopbrengst per lichtbron) of het aantal watt (het energieverbruik per lichtbron). 

Beschermd tegen weer en wind 

Hiernaast is het relevant om te kijken naar de veiligheid en weerbaarheid van de verlichting zelf. Omdat we te maken hebben met buitengebruik op een parkeerterrein, moeten de LED lampen ten minste waterbestendig zijn. Volgens de geldende normen moeten ze ook tegen een flink stootje kunnen. 

Kies hierom altijd voor LED armaturen die ten minste een IP65 waardering hebben. Dit zijn armaturen die stofdicht zijn en bestand zijn tegen waterstralen en regen. IP65 is niet volledig waterdicht, hiervoor heeft u een normering van IP66 (of hoger) nodig. 

Voor normale LED buitenverlichting op een parkeerplaats is het gebruik van armaturen met een IP65-rating meer dan voldoende. Hiermee is de gemonteerde parkeerplaatsverlichting het hele jaar door voldoende bestand tegen regen en stof. 

Hiernaast is het belangrijk om minimaal te kiezen voor extra weerbare IK08-armaturen. Dit zijn extra stevige LED armaturen, welke de lampen kunnen beschermen tegen vandalisme en gerichte slagkracht. Deze zijn ook goed te gebruiken in gebieden die gevoelig zijn voor criminaliteit. Hoe hoger de aangegeven IK-waarde, des te beter de armaturen bestand zijn tegen mechanische impact. 

 

De juiste lichtkleur kiezen 

Kijken we verder bij de geldende normeringen voor parkeerplaatsverlichting, dan komen we uit bij de lichtkleur van de LED lampen. Hierbij is het belangrijk om te kiezen voor een lamp met een lichtkleur van 4000K (neutraal wit licht) en met een minimale Color Rendering Index (CRI) waarde van 80 of hoger. 

Hoe dichter de CRI bij de maximale waarde van 100 komt, hoe beter de lamp in staat is om kleuren zoals in daglicht of zonlicht te weergeven. Met andere woorden: de juiste kleurweergave blijft in alle situaties van de dag zo veel mogelijk behouden. 

De meeste LED verlichting zal een standaardwaardering hebben van CRI>80. Bovendien zijn LEDs met een lichtkleur van 4000K ruim verkrijgbaar, ook bij Dutch LED Projects. Maar om u aan de geldende normering voor openbare parkeerplaatsen te houden is het goed om dit even te controleren bij uw aankoop. 

 

Slim lichtmanagement 

Pas wanneer het buiten donker begint te worden zou de LED verlichting op uw parkeerplaats pas aan moeten springen. Dit kunt u garanderen door het gebruik van een automatisch lichtmanagement systeem. Dit bespaart niet alleen energiekosten, maar zorgt er ook voor dat u geen omkijken heeft naar de verlichting. 

Het is mogelijk om verschillende soorten sensoren te integeren. Armaturen kunnen door middel van een zogenoemde master-slave functie met elkaar worden verbonden. Springt er één LED lamp automatisch aan omdat het donker begint te worden, dan zal de rest volgen. 

Bovendien is het mogelijk om gebruik te maken van een bewegingssensor om nóg meer energie te kunnen besparen. Dit is vooral handig bij parkeerplaatsen met relatief weinig verkeer. Het is mogelijk om deze en soortgelijke lichtsensoren naar behoefte op uw parkeerterrein te plaatsen. 

 

Lichtsimulatie laten maken 

Als ondernemer wil u niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Daarom hebben we bij Dutch LED Projects een persoonlijke aanpak ontwikkeld, waarbij u vooraf precies weet wat u kunt verwachten van een lichtproject. 

Met een (100% vrijblijvend) opgesteld lichtplan kan onze adviseur met slimme software een lichtsimulatie voor u klaarzetten. Hierin wordt snel duidelijk hoe en waar uw parkeerterrein optimaal kan worden uitgelicht, zonder onnodig veel LED capaciteit te gebruiken. 

Aan de hand van het gemaakte plan kunt u ervoor kiezen om één of enkele LED lampen op proef te laten installeren door onze monteurs. Hierdoor kunt u in de praktijk aanvoelen en met eigen ogen zien hoe het nieuwe lichtproject vormgegeven wordt. Hierna kunt u beslissen om het volledige project met ons uit te voeren. 

 

Zuinige LED verlichting op uw parkeerterrein 

Dankzij slimme LED techniek is het vandaag de dag perfect mogelijk om tegen relatief lage kosten een parkeerplaats voor vele jaren professioneel te verlichten. LED verlichting kan rustig meerdere decennia mee zonder dat er onderhoud nodig is. 

Door de beperkende Europese normeringen voor openbare parkeerplaatsverlichting zijn er enkele eisen die u in het achterhoogd moet houden. Het gaat hierbij om de kwaliteit en veiligheid van de armaturen, maar ook om de gekozen lichtkleur en helderheid. 

Met het advies en het lichtplan van Dutch LED Projects kan uw parkeerterrein er weer vele jaren tegenaan op het gebied van verlichting. U kunt flink besparen door over te stappen op de laatste energiezuinige LED technieken. 

Vraag vandaag nog naar de mogelijkheden door contact met één van onze ervaren adviseurs op te nemen, dan staan we u zo spoedig mogelijk te woord: