Blog

5 grootste nadelen van infrarood verwarming in een bedrijfshal

infraroodverwarming bedrijfshal nadelen

Geen enkele methode om een grote bedrijfshal te verwarmen is perfect. Hoewel elektrische infrarood verwarming mogelijk de beste manier is om een grote loods, magazijn, of werkhal te voorzien van comfortabele warmte, kleven er toch enkele nadelen aan. 

In het onderstaande overzicht bespreken we de belangrijkste praktische nadelen van infrarood techniek. Elke ondernemer die van plan is infrarood verwarming te gebruiken in een bedrijfshal zou deze uitdagingen in het achterhoofd moeten houden. 

De nadelen die we zullen bespreken in dit artikel zijn zeker niet onoverkomelijk: er is altijd wel een goede oplossing te vinden. Dankzij de jarenlange ervaring die we bij Dutch LED Projects hebben op het gebied van deze verwarmingstechniek, weten we precies waar eventuele pijnpunten liggen. 

We adviseren ondernemers graag en denken mee met uw wensen en ideeën. Neem gerust (vrijblijvend) contact op met één van onze adviseurs wanneer u nog enkele twijfels heeft bij het installeren van infrarood verwarming in uw bedrijfshal:  

Bekijk onze pagina over infrarood verwarming

1. Uitrichten panelen is belangrijk

Het bereik van infrarood stralingsbronnen (of het nu gaat om panelen, vloerverwarming, of anders) is simpelweg niet oneindig. Hoewel het bereik van panelen aan te passen is met wat simpele trucjes, zal het altijd nodig blijven om bewust om te gaan met de capaciteit van een individuele unit. 

Dit zal in de praktijk inhouden dat infrarood panelen altijd goed moet worden uitgericht op de juiste locaties in een grote hal. Mogelijk zal het nodig zijn om extra capaciteit bij te plaatsen, wanneer het blijkt dat het verwarmde oppervlak niet groot genoeg is. 

Met ervaring hebben onze adviseurs en installateurs geleerd om een goede inschatting te maken van de benodigde capaciteit en (waar relevant) de manier van uitrichten van infrarood panelen. We helpen u graag mee te denken en om oplossingen aan te dragen voor dit soort situaties.  

 

2. Plafondverwarming werkt vaak beter

Om de beste resultaten te behalen in een grote bedrijfshal is het monteren van infrarood panelen aan het plafond vaak een ideale oplossing. Ten opzichte van muurverwarming, vloerverwarming, of verwarmen met verplaatsbare verwarmingsunits zal dit simpelweg het beste resultaat opleveren. 

Plafondverwarming heeft als nadeel dat de hoogte van het plafond en de montagemethode geschikt moeten zijn voor uw specifieke situatie. Een maximale hoogte van 10 meter is mogelijk bij infrarood panelen, maar dit is afhankelijk van het wattage. 

Om de maximale oppervlakte te verwarmen is infrarood plafondverwarming het meest geschikt in een grote loods of bedrijfsruimte. Maar hieruit ontstaat ook weer een ander probleem. 

Infrarood verwarmingspanelen op grote hoogte zijn niet gemakkelijk aan te passen. Uitrichten van een paneel is moeilijker bij een hoog plafond in een werkplaats, wat het systeem wat minder flexibel maakt dan het op het eerst gezicht lijkt. Dit is te compenseren door extra verwarmingsunits bij te plaatsen op de grond, welke juist wel verplaatsbaar en makkelijk aanpasbaar zijn. 

 

3. Relatief grote investering nodig

Afhankelijk van het te verwarmen oppervlak in een bedrijfshal kan de investering in infrarood techniek behoorlijk in de papieren lopen. Het is ten opzichte van alternatieve elektrische verwarmingsmethoden een relatief dure initiële investering. 

Hier moeten ondernemers rekening mee houden bij het kiezen voor infrarood techniek. 

Gelukkig zijn de kosten van het uiteindelijke energieverbruik een stuk lager bij de keuze voor hoogefficiënte infrarood verwarmingstechniek. Niet alleen doordat vrijwel 100% van de elektriciteit direct wordt omgezet in warmte, maar ook omdat er heel gericht verwarmd kan worden zonder veel verspilling (ook in een grote werkhal). 

4. Rekening houden met bekabeling

Het is nodig om elke individuele infrarood unit aan te sluiten op een betrouwbare elektriciteitsbron. In een grote bedrijfshal is hier niet overal direct toegang toe, zeker wanneer panelen op het plafond worden bevestigd. De directe consequentie is de noodzaak voor extra kabels. 

Extra bekabeling toevoegen kost niet alleen meer geld bij het installeren, maar het moet ook netjes en veilig worden weggewerkt. Bij Dutch LED Projects hebben onze installateurs ruime ervaring met dit soort klussen. We helpen u graag om dit probleem voor u op te lossen. 

Houd er bovendien ook rekening mee dat er in veel gevallen extra stroomgroepen moeten worden toegevoegd. Hier moeten mogelijkheden voor zijn in de meterkast van de werkplaats. 

Aan de andere kant is er ook een bijkomend voordeel. Het is in zijn geheel niet nodig om extra pijpleidingen te installeren in uw bedrijfshal, iets wat bijvoorbeeld wel nodig is bij traditionele vormen van verwarming. Infrarood verwarmingstechniek werkt immers op stroom en niet op gas. 

5. Warmte is direct weg bij uitschakelen

Hoewel een infrarood verwarmingsbron altijd vrijwel direct werkt zonder enige opstarttijd, is dit omgekeerd ook het geval. Bij deze techniek zal u geen residuele warmte ervaren, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld traditionele radiatoren. 

Dit komt doordat de lucht in een bedrijfshal niet wordt opgewarmd met deze techniek, maar de warmte direct afstraald op personen en objecten in de ruimte. De comfortabele warmte zal ook niet heel lang blijven hangen in de objecten zelf. 

Gezien de grote efficiëntie van de infrarood verwarmingstechniek is het niet zo’n heel groot probleem in de praktijk, maar zeker wel iets om rekening mee te houden. De verwarming hoeft pas uit in de bedrijfshal op het moment dat de laatste persoon de werkruimte verlaat. Anders zal deze persoon helaas eventjes in de kou moeten verder werken. 

 

Een grote bedrijfshal efficiënt verwarmen 

Het kiezen van de juiste verwarmingsmethode voor een grote bedrijfshal is een behoorlijke uitdaging voor ondernemers. Zeker wanneer u weinig ervaring hebt op dit gebied, is het verstandig om de hulp in te roepen van een professionele partij die u hierbij kan helpen. 

Voor veel ondernemers is de keuze voor infrarood verwarming vrij snel gemaakt. De techniek is financieel aantrekkelijk, zeer efficiënt, flexibel, volledig gasloos, beter voor een stabiel binnenklimaat, maar ook erg duurzaam. 

De voordelen zijn groot, maar als ondernemer wil u natuurlijk ook kennis nemen van mogelijke nadelen. Zoals u heeft gemerkt uit het bovenstaande overzicht zijn de nadelen vrij beperkt, maar ze zijn er absoluut. Geen enkele verwarmingsmethode is immers perfect. 

Een adviseur bij Dutch LED Projects helpt u graag om mee te denken over het efficiënt verwarmen van uw bedrijfshal. Elke onderneming is anders en uw behoeften kunnen afwijken van andere bedrijven. We denken graag me en helpen u oplossingen aan te dragen. 

Klinkt infrarood verwarmingstechniek interessant voor uw bedrijf? Vertel ons kort (en geheel vrijblijvend) uw wensen, zorgen en behoeften. Dan nemen we snel contact met u op.