Blog

Wat is belangrijk bij nieuwe winkelverlichting?

led winkelverlichting belangrijk

Het heeft iets langer geduurd voordat winkels massaal de overstap maakten naar led verlichting. Heel gek is dat niet, want in een winkel zijn de eisen aan goede verlichting toch net iets hoger dan in bijvoorbeeld de werkplaats.

Natuurlijk is goede verlichting overal van belang, maar in de winkel is vooral de sfeer heel belangrijk. Maar natuurlijk zijn er meer punten die belangrijk zijn bij winkelverlichting.

Verblindingsfactor

Ik weet nog goed wat er bij één van onze projecten werd gezegd door onze klant:

“Stel je voor dat je een trui wilt passen, maar net als je je omdraait om de trui te pakken kijk je recht in een hinderlijke lamp. Dan ga je misschien weg. Dat is dus een gemiste verkoopkans voor ons.” En hij sloeg dus de spijker recht op z’n kop! Want dat is inderdaad zonde! En dat mag nooit gebeuren.

Het is echt niet heel onverstandig om even goed na te denken over wat voor lampen u in de winkel wilt plaatsen om zo veel rust te creëren.

Ik ben voor in winkels erg fan van verdiepte downlights, daarbij liggen de led chips wat dieper in het plafond en ziet u dus geen irritante lichtvlek in het plafond. In sommige situaties mag dat gerust hoor, denk aan bijvoorbeeld gangen, maar in de winkel moet het toch gewoon perfect?

Kleurechtheid oftewel CRI

Stel, u hebt een mooie jas gevonden. Hij past lekker. U besluit deze mooie zwarte jas te kopen. U rekent hem af en buiten besluit u om hem meteen aan te doen.

Tot uw verbazing merkt u dat de jas niet zwart is, maar donkerblauw. Wat is hier misgegaan denkt u?

Bovenstaande scenario komt vaak voor. Het heeft te maken met het kleurenspectrum van de verlichting.

De zon heeft namelijk altijd een iets andere mening over bepaalde kleuren dan kunstmatige verlichting. Maar eigenlijk heeft de zon altijd gelijk. Laten we daarom zeggen dat de zon 100% scoort.

Stel dat de winkel lampen gebruikt met een veel lager percentage (bijvoorbeeld 65%), die kleuren dus heel anders interpreteert. Dan krijgen we dus bovenstaand scenario.

Ledverlichting zit meestal zo rond de 80%, dat heeft trouwens ook een echte benaming, namelijk CRI80. Voor de meeste bedrijven zoals werkplaatsen en magazijnen is dat ruim voldoende!

Maar voor in de winkel vinden wij dat te laag. We adviseren verlichting met een zo hoog mogelijke CRI. Wij vinden Citizen en Cree met een CRI95 hele mooie chips.

Maar niet alle chips kunnen zomaar zo’n hoge CRI halen. Om een hoge CRI te halen moet de verlichting namelijk een beetje warm worden. Met andere woorden: er zal dus iets van het energieverbruik verloren moeten gaan om een hoge kleurechtheid te halen. Led chips met een hoge kleurechtheid zijn dus altijd iets minder zuinig dan de meeste led chips.

Flikkeringen in het licht (trillingsfrequentie)

​Zelf heb ik hier echt last van, flikkeringen in het licht. Ik word daar erg onrustig van, al is winkelen sowieso niet mijn favoriete bezigheid.

​Neem bijvoorbeeld een tl lamp, die knippert eigenlijk gewoon 50 tot 60 keer per seconde. Dat zien we natuurlijk niet, en daarom denken we dat het gewoon licht uitstraalt. Maar onze hersenen merken het wel.

​En daardoor raken de hersenen als het ware een klein beetje van slag. Het zorgt ervoor dat mensen eerder vermoeid raken.

​En ook worden sommige mensen hier onrustig van. Met name als men aan het winkelen is.