Blog

10 voordelen van infrarood verwarming voor grote ruimtes

Voor ondernemers met een grote bedrijfshal, magazijn, fabriekshal, of werkplaats is het lastig om de omgeving op een prettige binnentemperatuur te houden. Zeker met de huidige energieprijzen is het verwarmen van grote ruimtes een enorm kostbare aangelegenheid.

Wie het bedrijf in de koude maanden van het jaar toch draaiende wil houden op een prettige temperatuur, moet op zoek naar een betaalbare oplossing. Elektrische infrarood verwarming is juist voor grote, slecht geïsoleerde binnenruimtes een zeer geschikte oplossing.

Infrarood verwarmingstechniek biedt enkele belangrijke voordelen ten opzichte van gasgestookte of standaard elektrische luchtverwarming. In dit praktische overzicht leggen we uit wat de belangrijkste voordelen zijn van infrarood techniek voor ondernemers met een grote werkhal.

Interesse in persoonlijk advies voor het verwarmen van grote industriële omgevingen? De professionals van Dutch LED hebben ruime ervaring met het duurzaam en betaalbaar verwarmen en verlichten van zakelijke omgevingen. Vraag ons daarom (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden:

Neem contact met ons op

1. Gerichte verwarming

In grote ruimtes is het zeer lastig om op een relatief goedkope manier te voorzien in verwarming. Laat dit nu exact de situatie zijn waarin infrarood techniek een uitkomst weet te bieden. Dat komt door de bijzondere techniek dat wordt ingezet door het verwarmingssysteem.

In plaats van de standaard luchtverwarming maakt elektrische infrarood verwarming namelijk gebruik van directe stralingswarmte. Dit is een onzichtbare vorm van gerichte zoneverwarming die een kleine omgeving in een grote hal gemakkelijk en snel van warmte kan voorzien.

2. Lagere energiekosten

Wie gerichte werkzones voorziet van warmte hoeft niet langer de volledige werkhal op te warmen. Waar ‘gewone’ vormen van verwarming de binnentemperatuur van de binnenlucht geleidelijk opwarmen, kan infrarood verwarming snel en direct de juiste temperatuur verzorgen op plekken waar het er toe doet.

Hierdoor hoeft er minder volume op temperatuur gebracht te worden, waardoor er automatisch een lagere energievraag zal ontstaan.

Bovendien is elektrische infrarood verwarming een zeer efficiënte vorm van elektrische verwarming. Industriële warmtepanelen die werken met infrarood techniek kunnen vrijwel alle geconsumeerde stroom direct omzetten in warmte (ten opzichte van zo’n 40-50% efficiëntie voor luchtverwarming).

3. Goede isolatie onnodig

Dankzij de eigenschappen van infrarood verwarming is er weinig tot geen isolatie nodig om een (deel van een) grote ruimte goed warm te krijgen. Anders dan bij luchtverwarming is het energieverlies minimaal.

Het behoud van warmte is groter, waardoor ook slecht geïsoleerde industriële omgevingen zonder problemen gebruik kunnen maken van het systeem. Zelfs wanneer er grote rolluiken open staan voor vrachtwagens die moeten laden en lossen.

4. Direct snel warm

Traditionele luchtverwarming neemt over het algemeen veel tijd en energie in beslag om een grote ruimte voldoende warm te krijgen. Maar waarom wachten als een werkomgeving ook direct warm gemaakt kan worden met infrarood verwarming?

Een belangrijk positief punt aan infrarood verwarming is het feit dat het binnen enkele seconden (vrijwel direct) op de wenselijke temperatuur is. Er is geen opwarmperiode en er kan direct gebruik worden gemaakt van de voordelen die deze lokale verwarmingsvorm biedt.

5. Beter binnenklimaat

Een groot nadeel van veel traditionele verwarmingsvormen is het feit dat ze stroming in de binnenlucht beïnvloeden. Zeker wanneer we het hebben over een grote industriële hal, zullen blazende warmte-units in veel gevallen zorgen voor onnodige luchtstromen.

Deze luchtstromen zorgen voor mogelijke problemen met luchtwegen, snellere verspreiding van ziektekiemen, maar ook beïnvloeding van de luchtvochtigheid in de binnenomgeving. Hiernaast kan het zorgen voor ongelijke warmteverdeling en energieverlies (bij slechte isolatie).

Infrarood verwarming heeft geen last van onnodige luchtstromen. Sterker nog, het grote voordeel van de elektrische verwarmingsvorm is het feit dat het een stuk beter is voor het binnenklimaat.

6. Onderhoudsarm

Ten opzichte van alternatieven is industriële infrarood verwarming een relatief onderhoudsarm verwarmingssysteem. Hierdoor kan er bespaard worden op arbeid rondom onderhoud en inspectie.

Er zijn bij infrarood verwarming geen bewegende onderdelen aanwezig die kunnen slijten. Dit heeft ook een positief effect op de geschatte levensduur van het verwarmingssysteem, welke zonder problemen zo’n 20 tot 30 jaar mee kan.

7. Flexibel inzetbaar

Doordat infrarood panelen of soortgelijke infrarood systemen gemakkelijk uit te richten en te (ver)plaatsen zijn, is de flexibiliteit van dit type verwarming zeer groot. Ook mobiele units behoren tot de mogelijkheden, deze kunnen indien wenselijk zelfs op wielen worden geleverd.

Er is geen ingewikkelde infrastructuur nodig om het geheel aan de praat te krijgen, toegang tot een stopcontact is voldoende. Hierdoor kan het systeem dynamisch worden gewijzigd. Ook kan het in verschillende soorten ruimtes naar behoefte worden ingezet.

8. Comfortabele werkomgeving

Over het algemeen wordt infrarood warmtestraling als een zeer comfortabele vorm van verwarming gezien. Het wordt in de praktijk vaak vergeleken met het fijne gevoel dat een zonnestraal ons kan geven, maar dan in de binnenruimte.

De onzichtbare warmtestraling zal nooit zorgen voor een naar of branderig gevoel, ook niet van dichtbij. Bovendien zijn onnodige luchtstromen afwezig, dus het systeem zal nooit in het gezicht van de gebruiker blazen.

9. Duurzaam elektrisch verwarmen

Steeds vaker worden er strenge eisen gesteld aan ondernemers om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Elektrisch verwarmen past goed binnen het concept duurzaam ondernemen, mits er gebruik wordt gemaakt van groene stroom.

Een zeer economische oplossing voor veel bedrijven is het combineren van zonnepanelen op het dak van de bedrijfshal met het elektrische verwarmingssysteem. Hierdoor worden verbruikskosten gedrukt en is er altijd sprake van lokale, duurzaam opgewekte warmte.

10. Eenvoudige installatie

Omdat elektrische infrarood verwarming relatief gemakkelijk te installeren en onderhouden is, zullen de arbeidskosten bij ingebruikname van dergelijke systemen goed meevallen. Er kan simpelweg worden gebruikt stopcontacten, welke in veel gevallen al aanwezig zal zijn.

Doordat infrastructuur in de werkzones al bestaat, is de installatie van industriële infrarood panelen voor directe warmte erg gemakkelijk. Werknemers hoeven vaak niet eens te stoppen met werken om de installatie te realiseren.

Het team van Dutch LED helpt ondernemers met grote ruimten graag aan een betaalbare, duurzame oplossing voor verwarming. Met infrarood zoneverwarming worden alleen die gebieden in de grote ruimte opgewarmd die er toe doen.

Interesse in de voordelen die elektrische infrarood verwarming kan bieden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie, of vraag ons naar de mogelijkheden:

Neem contact op