Blog

TL buis vs. LED verlichting: Verbruik, lichtopbrengst en kosten

Zowel een TL buis als LED lamp wordt over het algemeen gezien als een zuinige vorm van verlichting. Kijken we naar verbruik, kosten en lichtopbrengst, dan is LED techniek in alle gevallen de meest zuinige optie. Wel zijn LED lichtbronnen duurder bij aanschaf dan TL buizen. 

Uiteraard is de keuze voor een specifieke vorm van verlichting sterk afhankelijk van de functie van de lichtbronnen. Soms is het beter om voor TL buizen te kiezen, maar in de meeste gevallen kiest u voor moderne LED lampen. Als oplossing behoort ook zuinige LED TL verlichting tot de mogelijkheden. 

Ook moet er worden nagedacht over het investeringsbudget, hoe lang de verlichting op een specifieke locatie wordt gebruikt en welke eisen er worden gesteld op gebied van lichtopbrengst en veiligheid. 

Dutch LED Projects helpt u graag bij het kiezen van de juiste verlichting voor uw onderneming of organisatie. Twijfelt u over de beste en meest betaalbare soort verlichting? Een ervaren lichtadviseur kan u helpen bij het vinden van een oplossing die voor u de beste prijs-kwaliteit oplevert. Vraag vandaag nog (vrijblijvend) naar de mogelijkheden: 

Neem contact met ons op

Wat is zuiniger: TL of LED? 

LED verlichting verbruikt ten minste 50% minder energie dan een conventionele TL buis. 

De consumptie van een standaard T8 TL buis van 150 centimeter lang ligt rond de 58 Watt. Het vermogen van eenzelfde LED TL buis van 150 centimeter ligt nog maar op 24 Watt. De overstap  naar zuinige LED verlichting zal in dit geval een besparing van ten minste 50% opleveren. 

Bedenk hiernaast ook dat het niet mogelijk is om traditionele TL buizen te voorzien van een dimmer, welke het energieverbruik nog verder omlaag zou kunnen brengen. LED varianten zoals LED TL verlichting of LED lichtlijnen hebben deze optie echter wel. 

Een handmatige LED dimmer, slimme bewegingssensor, of bijvoorbeeld een lichtprogramma of timer behoren allemaal tot de mogelijkheden bij moderne LED lichtbuizen. Ook vergelijkbare en relatief goedkope lichtbronnen als LED lijnverlichting hebben deze besparende opties. 

Optimale lichtopbrengst: TL of LED? 

TL verlichting produceert een groter aan lumen per lichtbron dan LED verlichting, maar dit houd opvallend genoeg niet in dat de lichtopbrengst van TL buizen beter is. Deze claim behoeft wat verdere uitleg, want het zit wat complexer in elkaar dan veel mensen denken: 

  • TL buizen stralen licht uit in alle richtingen, waardoor het aantal lumen kunstmatig hoog wordt gehouden. In de praktijk wordt alleen het  deel van de verlichting dat het oppervlakte bereikt dat u gebruikt. 
  • Een betere manier om lichtopbrengst aan te geven is hierom met de meeteenheid lux, welke de lichtopbrengst voor één vierkante meter aangeeft. 
  • LED lichtbronnen scoren een stuk beter ten opzichte van vrijwel alle varianten TL buizen wanneer directioneel licht als uitgangspunt wordt gebruikt.  

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen en maken veel TL buis armaturen ook gebruik van reflectoren om de verlichting beter richting te geven. Maar ook dan zullen LED TL buizen in het overgrote deel van de gevallen beter presteren. 

Bedenkt ook dat het soort licht dan kan worden geproduceerd met LED techniek een stuk flexibeler en uitgebreider kan zijn. Denk hierbij aan de gekozen lichtkleur, maar vooral ook aan de lichtopbrengst na verloop van tijd. TL buizen zullen sneller in kwaliteit achteruit gaan dan LED TL varianten. 

Hiernaast is het belangrijk om te onthouden dat veel traditionele TL buis verlichting last heeft van een reeks aan veel voorkomende lichtproblemen. Knipperende of flikkerende lampen, maar ook productie van geluid (zoals een zoemende of brommende lichtbron) komt regelmatig voor bij TL buizen. Bij vergelijkbare LED varianten is hiervan nadrukkelijk géén sprake. 

Laagste kosten: TL of LED? 

Het is geen geheim dat de initiële investering in LED lichtbronnen hoger uitvalt bij aanschaf ten opzichte van veel TL buizen. Tegelijk zijn LED lichtbronnen flink goedkoper in gebruik. Het zijn simpelweg lichtbronnen die veel zuiniger zijn, terwijl ze ook nog eens vele jaren langer mee kunnen. 

De levensduur van een gemiddelde TL buis ligt rond de 10.000 branduren, terwijl een vergelijkbare LED TL lichtbron een levensduur heeft van 25.000 tot 70.000 branduren (afhankelijk van de variant). In deze tijd verbruiken LED TL lichtbronnen significant minder stroom per branduur. 

Hierdoor kunnen we concluderen dat de kosten over de gehele levensduur van de lichtbron meetbaar lager liggen van LED lichtbronnen. TL buizen zijn niet alleen minder zuinig, maar hebben ook een kortere levensduur. 

De aanschafkosten van TL buizen zijn in veel gevallen wellicht lager, maar de gebruikskosten liggen een stuk hoger en de lichtbronnen moeten vaker worden vervangen. Bereken dit zelf door gebruik te maken van het concept terugverdientijd. Hiermee kan u zelf berekenen hoe snel u de hogere aanschafkosten van LED TL verlichting eruit zal hebben ten opzichte van traditionele TL buizen. 

Denk aan de behoeften voor uw situatie 

Afhankelijk van de specifieke behoeften van uw bedrijf of organisatie zal het kiezen voor traditionele TL buizen of zuinige LED verlichting de juiste zijn. 

Een simpel voorbeeld: Werkt uw organisatie met een zeer beperkt aankoopbudget, of verwacht u de lampen slechts tijdelijk nodig te hebben, dan kan het interessant zijn om te blijven kiezen voor TL buizen, welke een kleinere financiële investering vergen bij aankoop. 

Wanneer u echter de lampen langer nodig heeft dan de terugverdientijd van de LED verlichting, dan is het in praktisch alle gevallen goedkoper én kwalitatief gezien beter om te kiezen voor LED lampen.  

Dit kan bovendien in een LED TL configuratie waarbij de oude TL armaturen worden hergebruikt. Installatie wordt op deze manier een stuk goedkoper. Echter adviseren we bij Dutch LED Projects vaak het gebruik van LED lijnverlichting, welke door de goede prestaties en zeer gemakkelijke installatie voor veel van onze klanten betere resultaten oplevert. 

TL vs. LED: Goede zuinige verlichting wint altijd 

Wie kiest voor zuinige, hoogwaardige verlichting komt zelden nog uit bij traditionele TL buizen. LED techniek heeft een zeer korte terugverdientijd en levert over het algemeen een betere lichtopbrengst met minder technische problemen. 

Overstappen van TL buizen naar LED TL of LED lijnverlichting is hierom altijd een stap om te overwegen. In het debat TL vs. LED TL buizen winnen de zuinige LED varianten in vrijwel elke situatie. Kies hierom altijd voor de optie die de beste prijs-kwaliteit verhouding voor uw organisatie oplevert. 

Het ervaren lichtteam van Dutch LED Projects helpt u graag bij het kiezen van de beste soorten verlichting voor uw specifieke behoeften. Bespreek de mogelijkheden vandaag nog met één van onze adviseurs. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk lichtadvies, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug: