Blog

Oude TL buis vervangen door LED: dit moet u weten

Overstappen van oude TL buizen naar zuinige LED TL verlichting is veel ondernemers een noodzaak, maar wel eentje die al snel veel energiekosten kan besparen. In veel gevallen is het mogelijk om TL armaturen opnieuw te gebruiken voor LED lichtbronnen: dit noemen we retrofitten. 

Bent u een ondernemer met een bedrijfshal, magazijn, loods, kantoor, garage, of werkplaats? Dan kan het het financieel aantrekkelijk zijn om armaturen van oude TL buizen opnieuw te gebruiken voor nieuwe LED TL verlichting. 

Omdat we bij Dutch LED Projects veel B2B samenwerkingen aangaan, weten we precies voor welke uitdagingen ondernemers staan. Grootschalig vervangen van TL buizen in een werkomgeving is immers een kostbare aangelegenheid. 

Wij helpen middels retrofitten onze industriële partners op een kostenefficiënte manier aan nieuwe, zuinige LED TL verlichting. Maar we bekijken ook graag met u welke alternatieve opties wellicht voordeliger en beter zijn voor de lichtopbrengst binnen uw organisatie. Klinkt dit interessant? We horen graag van u: 

Lees meer over LED TL vervangers

 

Retrofitten van oude TL armaturen 

Het proces waarin een klassieke TL buis 1-op-1 wordt vervangen door een LED TL buis wordt ook wel retrofitten genoemd. De TL armaturen van oude TL buizen maken veelal gebruik van exact dezelfde fitting als LED TL buizen, al zijn er wel soms kleine verschillen om rekening mee te houden. 

Het hergebruiken van reeds aanwezige armaturen is vooral erg aantrekkelijk voor de grootschalige toepassing van LED TL verlichting. Er kan veel geld bespaard worden door armaturen opnieuw toe te passen in combinatie met LED techniek. 

Afhankelijk van het type TL armatuur waarover u beschikt zijn de mogelijkheden voor aansluiten steeds net even anders. Wil u op grotere schaal armaturen voorzien van LED, dan is het vaak verstandig om de hulp van onze lichtexperts in te roepen. Deze nemen het installatiewerk graag voor u uit handen, zonder uw werkzaamheden te verstoren. 

 

Waarom overstappen op LED? 

De belangrijkste motivator voor ondernemers om hun oude TL buizen te retrofitten met LED techniek is de enorme energiebesparing die uitgaat van de zeer efficiënte vorm van verlichting. Hoewel de aanschafkosten van LED TL hoog kunnen zijn, is de terugverdientijd opvallend kort (slechts 1-2 jaar). 

Door over te stappen naar LED TL verlichting van Dutch LED Projects kan u maarliefst 65% op uw energiekosten besparen ten opzichte van uw oude TL buizen. 

Maar er zijn absoluut nog meer voordelen die de overstap meer dan de moeite waard zullen maken. De minder voor de hand liggende redenen om over te stappen van de ‘ouderwetse’ TL buis naar een LED variant zijn onder meer als volgt: 

  • Betere lichtkwaliteit: Hogere gerichte lichtopbrengst die direct in plaats van diffuus is. Oude TL buizen stralen alle kanten op (360 graden), terwijl LED juist directioneel is en licht schijnt waar het nodig is. 
  • Langere levensduur: LED TL gaat tot 5 keer langer mee dan traditionele TL buizen. Een gemiddelde LED lichtbron kan moeiteloos 10 jaar mee (rond de 50.000 branduren). 
  • Geen flikkeringen: Een bekend probleem bij TL verlichting is het vervelende flikkerende licht, wat aangeeft dat het systeem aan vervanging toe is. Bij LED komt in principe nooit voor. 
  • Snelle opstarttijd: Waar oude TL systemen soms enkele seconden tijd nodig hebben om aan te springen, zullen LED varianten altijd direct aan gaan zonder vertraging. 
  • Kwikvrij: Oude TL buizen bevatten het giftige kwik, terwijl dit niet het geval is bij LED TL. Dit is een stuk milieuvriendelijker en makkelijker om af te voeren (gewoon bij het restafval). 

 

Conventionele vs. hoogfrequente TL verlichting 

De exacte methode om een TL buis te vervangen voor LED lampen verschilt afhankelijk van het type TL verlichting dat wordt gebruikt. Er zijn twee belangrijke soorten TL lampen om rekening mee te houden: 

  1. Conventionele TL buis: Armatuur bevat een starter met stroombegrenzer (dit heet ook wel ballast of VSA). Er wordt onderscheid gemaakt tussen magnetische VSA of een elektronische VSA.  
  1. Hoogfrequente TL buis: Armatuur bevat geen starter. Er wordt gebruik gemaakt van een hoogfrequente VSA. 

In beide gevallen is er bij de vervangende LED TL buis geen starter meer nodig. Wel zal de methode om het systeem te vervangen net even anders zijn. Bij conventionele TL buizen moet er vaak een dummystarter worden geplaatst. Er is bij LED verlichting immers geen noodzaak voor een ontstekingmechanisme. 

Voor hoogfrequente lampen (HF TL) zijn een andere soort LED lampen nodig, welke geschikt zijn voor hoogfrequente ballast. Weet u niet zeker welke soort TL verlichting u heeft? Controleer dan het label aan de binnenzijde van de TL armatuur (te bereiken door het armatuur open te schroeven). 

 

De installatie van LED TL verlichting 

Wanneer we duidelijk hebben welke TL buizen geschikt zijn voor welke methode van vervanging, staat het installatieteam van Dutch LED Projects voor u klaar om de LED TL buizen te monteren. Dit is een relatief pijnloos proces, waarbij in veel gevallen gewoon doorgewerkt kan worden. 

De bestaande TL buizen worden hiervoor aangepast aan de behoeften van de LED lichtbronnen. In sommige gevallen zal het voor u voordeliger zijn om alsnog te kiezen voor nieuwe LED TL armaturen, of kan een populair alternatief als LED lijnverlichting in uw situatie goedkoper én beter zijn. 

Regelmatig is er bij de installatie van LED verlichting een mogelijkheid om aanspraak te doen op een subsidieregeling. Denk bijvoorbeeld aan de regeling Energie-Investeringsaftrek (EIA), waardoor u een deel van de kosten kunt opvangen. 

 

TL buis vervangen door LED TL verlichting 

Beschikt uw organisatie nog over ouderwetse TL buizen? Dan kan het vervangen van de verlichting naar LED TL lichtbronnen zeer financieel aantrekkelijk zijn. Bovendien kan u genieten van een reeks andere voordelen die LED techniek kan bieden, zoals betere lichtkwaliteit en minder problemen met lichtuitval. 

Bij het 1-op-1 vervangen van TL lampen voor LED TL verlichting is de installatiemethode afhankelijk van het type TL buis waarover u beschikt. Het behoud van oude TL armaturen kan voordeliger uitpakken, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. 

Per individuele situatie kan het team van lichtexperts bij Dutch LED Projects voor u bekijken wat het beste lichtplan is. Dit bespreken we uiteraard uitgebreid met de verantwoordelijke personen in uw organisatie. Ons doel is om de beste verlichting te leveren voor de meest aantrekkelijke prijs. 

Wil u ook aan de slag met het vervangen van TL buizen voor zuinige LED verlichting? Vraag dan vandaag nog (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden: