Blog

Spuitcabine LED verlichting met veilige ATEX armaturen kopen

In een spuitcabine of spuitruimte moet zonder zorgen kunnen worden gewerkt. Een hoge kwaliteit verlichting kan hier niet aan ontbreken, maar u kan niet zomaar elke soort LED verlichting in spuitcabines plaatsen. Er zijn minimale veiligheidseisen waaraan u zal moeten voldoen. 

De beste LED lampen in een spuitcabine zijn voorzien van veilige ATEX armaturen. Dit zijn gemakkelijk reinigbare en hermetisch afgesloten LED armaturen die onder extreme omstandigheden kunnen functioneren, zonder explosiegevaar of andere veiligheidsrisico’s. 

Lichtexperts bij Dutch LED Projects kunnen u helpen de juiste keuzes te maken in uw specifieke situatie. Een spuitcabine kan immers gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Afhankelijk van uw behoeften helpen we u verder de juiste soort lichtbron en armatuur te kiezen. We staan graag voor u klaar.

 

Zuinige LED verlichting voor spuitcabines

Waar wordt gewerkt met spuitmiddelen in een afgesloten ruimte kan niet zomaar een oude gloeilamp aan het plafond op worden gehangen. Of het nu gaat om het spuiten van verf, zandstralen, gritstralen, of een soortgelijke taak – een speciale verlichtingsvorm is nodig in dit soort omgevingen. 

LED verlichting is tegenwoordig de logische keuze voor dit type afgesloten werkomgevingen met hoge veiligheidseisen. Door te kiezen voor LED lampen geplaatst in explosievrije ATEX armaturen voldoet u in veel gevallen aan de Nederlandse wetgeving rondom veilige werkverlichting. 

Houd echter ook rekening met andere aspecten die behoren tot de normeringen die worden gesteld in NEN 12464-1, de algemene richtlijn waarin werkplaatsverlichting in de binnenruimte wordt behandeld. We zullen enkele belangrijke verlichtingseisen hieronder kort uitlichten. 

 

Eisen verlichting spuitcabine

Bedrijven die werken met brandbare gassen en explosiegevoelige materialen moeten bij de plaatsing van elektrische apparatuur voldoen aan een tweetal ATEX richtlijnen, de ATEX 95 (richtlijn 94/9/EG) en ATEX 137 (richtlijn 1999/92/EEG). Bij het kopen van ATEX verlichting controleert u of de LED armaturen minimaal voorzien zijn van het ‘Epsilon X’ of ‘Ex’ symbool. 

In het kort komt er op neer dat de veiligheidseisen hoger worden naarmate er een grotere of langere blootstelling is aan explosiegevoelig materiaal. Dit kan zowel een gas, vloeistof, als een vaste stof zijn. Ook het aanbrengen van spuitverf in een afgesloten cabineruimte valt hier in veel gevallen onder.  

Een andere richtlijn waar in alle gevallen rekening mee moet worden gehouden is de Europese norm NEN-EN 12464-1, welke gaat over eisen rondom de werkverlichting in een binnenruimte. 

De norm spreekt over de verlichtingssterkte van de LED verlichting (500 – 750 LUX), maar ook over onder meer gelijkmatige lichtverdeling (uniformiteit en reflectiewaarde, 0.6 – 0.7), verblindingsgraad (UGR >19) en de kleurweergave-index (>80 Ra). De benodigde waarden kunnen per situatie en omgevingssoort enigszins afwijken. 

 

Waarom explosievrije ATEX LED verlichting?

De keuze voor LED verlichting met explosievrije armaturen die voldoen aan de ATEX-richtlijn is allereerst bedoeld om de veiligheid in een spuitcabine te garanderen. Er zijn echter meer voordelen waar wellicht niet elke ondernemer direct bij stil zal staan. 

De belangrijkse redenen waarom ondernemers kiezen voor ATEX LED verlichting in een spuitcabine zijn onder meer als volgt: 

  • Veilig: ATEX LED armaturen helpen risico’s op de werkvloer maximaal te minimaliseren. Spuitmiddelen kunnen onmogelijk direct in contact komen met de LED lampen. 
  • 100% gecertificeerd: Onze explosievrije ATEX verlichting voldoet aan alle geldende wetgeving en eisen voor een veilige werkomgeving. De LED lampen zijn specifiek geschikt voor gebruik in spuitcabines en soortgelijke werkruimten. 
  • Naar behoefte afgestemd: Door de LED lampen volledig af te stemmen op uw specifieke behoeften kan er optimaal worden gewerkt in een spuitcabine. Onze lichtexperts helpen u hier graag bij. 
  • Geld besparen: Verlaag energieverbruik van uw industriële verlichting aanzienlijk door over te stappen op ATEX LED verlichting. Dit helpt flink te besparen op de energierekening, zeker wanneer u werkt op grotere schaal. 
  • Onderhoudsarm: ATEX LED verlichting gaat in een spuitcabine minimaal 50.000 branduren mee, wat significant meer is dan alternatieve lichtbronnen. Dit aantal branduren staat gelijk aan ruim 11 jaar gebruik wanneer de LED verlichting 12 uur per dag constant aan staat.
  • Duurzame keuze: Het lagere energieverbruik en de langere levensduur van de verlichting kan een positief onderdeel uitmaken van de duurzame bedrijfsdoelen van uw onderneming.
  • Makkelijke installatie: De plaatsing van de LED verlichting wordt voor u uitgevoerd door een erkende, professionele monteur. Kies voor directe montage aan (of verwerkt in) het plafond van de spuitcabine, of ga voor montage aan de wanden of palen in de ruimte.
  • Ruime garantie: Bij Dutch LED Projects nemen we graag alle twijfels weg bij onze klanten. Daarom zijn al onze explosievrije ATEX LED armaturen bij aankoop direct voorzien van een garantieperiode van 5 jaar. 

 

LED verlichting slimmer maken

De opties voor zuinige LED verlichting in een spuitcabine zijn vrijwel eindeloos. Naast het selecteren van de perfecte soort lamp kunnen ook allerlei technieken worden gebruikt om uw lichtbeleving naar een nieuw niveau te tillen. 

Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een bewegingssensor, LED dimmer, of maak gebruik van de optie om uw verlichting ‘slimmer’ te maken. Stel bijvoorbeeld een programma in om het licht op bepaalde tijden aan of uit te zetten, of bedien de verlichting gemakkelijk op afstand. 

De flexibiliteit die LED armaturen kunnen bieden maakt het prettig om te werken met deze verlichtingsvorm. We introduceren u graag aan de mogelijkheden die slimme LED verlichting kan bieden voor uw onderneming. 

Veilige LED verlichting in uw spuitcabine 

De juiste verlichting voor een spuitcabine kiezen makkelijk maken, dat is een klus waar de professionele lichtexperts van Dutch LED Projects graag bij helpen. Met onze ruime ervaring in vele soorten bedrijven door heel Nederland weten we waar ondernemers behoefte aan hebben. 

Spuitcabines zijn ruimtes waar intensief gewerkt wordt: veilige, heldere en vooral ook hoogwaardige ATEX LED lampen kunnen hier een wereld van verschil in maken. Samen kunnen we de juiste lampen voor uw behoeften selecteren en uitplannen. 

Met behulp van een lichtplan en slimme lichtsoftware weet u precies hoe de verlichting er uit komt te zien. Ook is het mogelijk om een proef aan te vragen, zodat u in het echt kunt zien en ervaren hoe het nieuwe lichtsysteem eruit komt te zien. 

Benieuwd hoe het ervaren team van Dutch LED Projects uw onderneming kan helpen aan een goed uitgelichte spuitcabine? Neem vandaag nog (vrijblijvend) contact met ons op, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug.