Blog

Maximaal besparen met slimme LED dimmer in werkplaats

In deze dure tijden is besparen op LED werkplaatsverlichting wenselijk voor veel ondernemers. Wie maximaal wil besparen op verlichting in de werkplaats heeft twee keuzes: investeren in LED dimmers of een slimme LED software installeren voor minder onnodig verbruik.

Dutch LED heeft een slim draadloos mesh netwerk ontwikkeld die beide strategieën efficiënt combineert. Zo genieten werknemers op de werkvloer van goed LED licht, maar realiseert u als ondernemer toch een maximale besparing op de maandelijkse stroomrekening.

Het optimaliseren van het lichtnetwerk op de werkvloer is bovendien geen dure investering. Door werkverlichting slim te dimmen kan er tot 70% méér stroom worden bespaard per individuele LED lamp. De terugverdientijd van het slimme mesh netwerk is vaak slechts twee jaar of minder.

Ook graag maximaal besparen op uw LED werkplaatsverlichting? Heeft u een grote hal, magazijn of depot met hoge energielasten? Dan kan het voor uw onderneming interessant zijn om de LED verlichting optimaliseren met een draadloos mesh netwerk.

Besparen met LED verlichting is niet genoeg

Vaak denken ondernemers dat overstappen van traditionele TL buizen naar LED lijnverlichting voldoende is om de grootst mogelijke besparing op verlichting te realiseren. Werkverlichting optimaliseren kan echter veel efficiënter dan dat, met een relatief simpele aanpassing.

Door enkele besparende maatregelen te combineren kan het energieverbruik van een standaard LED lijnverlichting setup in een werkhal met nog eens 70% dalen. De lichtexperts bij Dutch LED rollen momenteel een project uit om deze enorme extra besparing in de praktijk in de werkomgeving te realiseren.

Door de LED lijnverlichting in de werkplaats te voorzien van slimme LED dimmers, kan er zonder praktische problemen een maximale stroombesparing worden gerealiseerd. Wij doen dit aan de hand van slimme schakelsoftware, welke draadloos kan communiceren via een bluetooth mesh netwerk met de LED dimmer.

De werkplaats voorzien van slimme LED dimmers

LED dimmers klinken niet direct als een logische investering voor ondernemers met een grote werkplaats. Toch valt er veel winst te behalen in bijvoorbeeld een werkhal met meer daglicht, bijvoorbeeld via een dakkoepel of de bestaande ramen in een werkhal.

De LED lijnverlichting op volle kracht laten schijnen in een werkomgeving die al daglicht ontvangt, is simpelweg verspilling. Een ‘domme’ LED dimmer kan niet dynamisch reageren op daglicht, maar dit is wel mogelijk met een slim bluetooth mesh netwerk.

Vooral op lange zomerdagen met veel daglicht valt er hierdoor veel energie te besparen op het vlak van werkverlichting. In de winter (met minder daglicht) kan de LED dimmer naar behoefte weer minder actief worden gemaakt, omdat er dan een grotere behoefte is aan adequate LED verlichting op de werkvloer.

Uiteraard is het altijd mogelijk voor personeel om de bestaande instellingen handmatig aan te passen op elk moment. Ondanks het dimmen van de werkverlichting kan er met één druk op de knop een aanpassing worden gemaakt. De LED lichtlijnen kunnen zo weer op volledige sterkte worden gezet, mocht dit op enig moment wenselijk zijn.

De voordelen van slimme werkplaatsverlichting

Overstappen op slimme LED verlichting met een draadloos bluetooth mesh netwerk is geschikt voor ondernemers met een grote hal of werkplaats. Hoe meer verlichting uw onderneming nodig heeft, hoe groter de potentiële besparing van zo’n extra verlichtingssysteem kan zijn.

Verbruikt u maandelijks veel stroom en heeft u genoeg van de hoge energiekosten die hierbij komen kijken? Dan kan overstappen op slimme werkplaatsverlichting een goede keuze zijn. De voordelen gaan namelijk verder dan u op het eerste gezicht zou denken:

Lagere energierekening

Voor de meeste ondernemers is de financiële besparing belangrijkste reden om te kiezen voor slimme LED werkplaatsverlichting. Met de hoge energieprijzen vandaag de dag wordt dit steeds aantrekkelijker. De terugverdientijd van de investering (inclusief arbeid) ligt op ongeveer twee jaar, hierna is alle besparing pure winst.

LED verlichting gaat langer mee

Door gebruik te maken van slimme LED dimmers gaan de lichtbronnen zelf een stuk langer mee. Ongeveer 5 maanden per jaar wordt de verlichting minder belast. Hoe minder fel de lampen schijnen (zeker over een langere periode), hoe langer ze meegaan. Hierdoor is vervangen van lampen minder vaak nodig en dalen de kosten voor onderhoud en vervanging.

Veilige verlichting

De installatie van LED dimmers zorgt voor minder stroom op het netwerk. Hierdoor wordt de kans op een mogelijke kortsluiting of eventueel brandgevaar nog eens vele malen kleiner. Hierdoor kan u mogelijk meer besparen op de verzekering.

Duurzaam ondernemen

Minder stroomverbruik is goed voor het milieu. Dit is niet alleen fijn vanuit financieel opzicht, maar ook voor het bedrijfsbeleid op gebied van duurzaam ondernemen. Behaal sneller uw doelen voor energiebesparing en verdien mogelijk een beter energielabel van de inspectie.

Snelle installatie en terugverdientijd

Het slim schakelen van de bestaande LED lichtlijnen met een draadloos bluetooth mesh netwerk is een systeem dat relatief snel kan worden geïnstalleerd. Het meeste werk zal zitten in het softwarematig afstellen van het tijdschema, afhankelijk van uw persoonlijke wensen.

In de zomermaanden is het dimmen van de werkverlichting tijdens vaste werkuren en tijdens pauzes actief (50-70% minder verbruik, afhankelijk van de beschikbare lichtinval in de werkhal). In de winter wordt het systeem softwarematig afgeschakeld. De behoefte naar goed LED licht is in deze periode immers groter. Handmatig kan het systeem op elk moment naar behoefte worden aangepast.

Er wordt in dit systeem gebruik gemaakt van een schakelaar op de muur, welke draadloos verbonden is met een schakelbare module van het type HC038V/BT. Elke individuele LED lichtlijn ontvangt zo’n module, de schakelaar zorgt voor het automatisch activeren van de LED dimmer (middels het schakelsysteem).

Installatie is een klus die maximaal één tot enkele dagen in beslag neemt. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid schakelaars die moeten worden geplaatst in de werkhal. De installatiekosten en aanschafkosten zijn relatief laag: voor de meeste situaties is deze met de energiebesparing binnen twee jaar al volledig terug te verdienen.

Bespaar meer energie met slimme LED dimmers

Bent u als ondernemer met een werkplaats al overgestapt naar LED verlichting, maar wil u nóg meer besparen op de energierekening? Dan is het interessant om (zeker op grote schaal) over te stappen op slimme LED werkplaatsverlichting van Dutch LED.

Het door ons ontwikkelde systeem is uniek in Nederland en alleen bij ons aan te vragen. Door de 50-70% besparing in de zomermaanden is het een aantrekkelijke manier om snel geld te besparen op verlichting, zonder negatieve invloed op de werkvloer.

We helpen graag om uw persoonlijke wensen en behoeften te optimaliseren. Iedere onderneming is namelijk anders. Neem vandaag nog (vrijblijvend) contact op met een lichtexpert bij Dutch LED voor meer informatie:

Klik hier om contact met ons op te nemen.