Blog

De 5 belangrijkste manieren waarop LED verlichting duurzaam is 

Vergeet de klassieke gloeilamp, halogeen lampen, spaarlampen en TL buizen. Geen van deze opties is erg duurzaam of milieuvriendelijk. Moderne LED lampen vervangen niet alleen de rol van al deze ‘traditionele’ soorten verlichting, maar doen dit ook op een opvallend energiezuinige en milieuvriendelijke manier. 

Light Emitting Diode (LED) techniek levert een betrouwbaar, maar vooral ook kwalitatief hoogwaardig alternatief voor vrijwel alle soorten klassieke verlichting. LEDs leveren tegenwoordig een hogere lichtkwaliteit en flexibiliteit dan hun populaire voorgangers. Dat is goed nieuws voor onze portemonnee, maar vooral ook voor de planeet. 

Tegenwoordig staat LED verlichting in de wereld van professionele verlichting vrijwel synoniem aan een duurzame toekomst. Dat is zeker niet zonder reden. LED lampen zijn namelijk zeer zuinig, gaan vele malen langer mee, en zijn ook nog eens vrij van schadelijke chemicaliën. 

Ook overstappen op zuinige LED verlichting? Ons professionele lichtteam helpt graag een start te maken. Dutch LED is er trots op om al jarenlang met duurzame en milieuvriendelijke LED verlichting te werken. Zo dragen ook wij een steentje bij aan een betere toekomst. Vraag ons vandaag nog (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden: 

Neem contact met ons op.

1. LED techniek verbruikt minder energie 

Een bedrijf met 100 lampen die 12 uur per dag branden, kan jaarlijks tot €10.000,- besparen door over te stappen op LED verlichting. In de praktijk merken wij dat energiebesparing pas echt binnenkomt bij onze klanten, wanneer we de besparing in euro’s uitdrukken. Want geld besparen op de energierekening, daar zijn LED lampen ontzettend goed in. 

De enorme besparing die uitgaat van investeren in LED verlichting maakt het voor grootverbruikers niet meer dan logisch om direct over te stappen. Niet alleen wordt er tot 90% minder elektriciteit verbruikt met LED, maar ook de lichtkwaliteit gaat er in vrijwel elke situatie op vooruit. 

Uiteraard komen deze voorbeelden in de buurt van de optimale situatie. Maar ook als u al zuinige spaarlampen heeft, blijft de winst aanzienlijk. De besparing is voor elke populaire vorm van ‘traditionele’ verlichting duidelijk meetbaar. 

Zo zuinig is LED techniek ten opzichte van de meest gebruikte alternatieven: 

 • Gloeilampen: LED verbruikt tot 90% minder energie dan een klassieke gloeilamp peertje. 
 • Halogeenlampen: Ten opzichte van halogeen spotjes behalen moderne LED spotjes een energiebesparing tot 50%. 
 • TL buizen: Een LED TL buis gebruikt tot 50% minder elektriciteit ten opzichte van de klassieke ‘standaard’ T8 TL buizen. 
 • Spaarlampen: LED verbruikt tot 40% minder energie dan een gemiddelde ‘zuinige’ CFL-spaarlamp. 

2. Een significant langere levensduur 

In de context van duurzaamheid is energiebesparing zeer wenselijk. LED lampen hebben echter nog een andere milieuvriendelijke troef in handen. De levensduur van de gemiddelde LED lamp is (bij normaal gebruik) namelijk een stuk langer dan de traditionele vormen van verlichting. 

Gemiddeld genomen gaat een standaard LED spotje zo’n 20.000 tot 50.000 branduren mee, wat 3 tot 6 keer langer is dan een gemiddelde spaarlamp. Er zijn echter omgevingsfactoren om rekening mee te houden. De levensverwachting van een LED lamp wordt sterk beïnvloed door: 

 • De kwaliteit van de LED lamp (merk en type) 
 • De omgevingsfactoren (o.a. temperatuur, druk en vochtgehalte) 
 • Frequentie van gebruik (hoe vaak en hoe lang de lamp aan staat) 

Ten opzichte van veelgebruikte alternatieven hoeven LED lampen een stuk minder vaak te worden vervangen. Hierdoor worden minder grondstoffen verbruikt, maar is ook minder arbeid nodig om lampen aan het einde van hun levenscyclus te vervangen en recyclen. Het verschil in levensduur is aanzienlijk: 

 • Gloeilamp: 1000 – 2000 branduren 
 • Halogeen: 2000 – 5000 branduren 
 • Spaarlamp: 8000 – 15.000 branduren 
 • TL buis: 8000 – 10.000 branduren 
 • LED lamp: 20.000 – 50.000 branduren 

3. LED verlichting is veilig te recyclen 

LED lampen bevatten in zijn geheel geen schadelijke chemicaliën. Anders dan bijvoorbeeld een spaarlamp, welke de stof kwik bevat. Kwik is giftig voor zowel mens als milieu, ook in kleine hoeveelheden. Naast spaarlampen bevatten ook TL buizen veel kwik, evenals giftige stoffen als arseen en fosfor. 

Spaarlampen en TL buizen moeten hierom speciaal worden afgevoerd naar een inzamelpunt voor giftige afvalstoffen. Hier worden ze apart verwerkt als chemisch afval. Naast de giftige stoffen die terecht kunnen komen in het milieu, is dit een grote extra kostenpost voor bedrijven en de samenleving als geheel. 

Omdat LED verlichting 100% veilig is om te verwerken als ‘gewoon afval’, kan een LED lamp in de praktijk gewoon bij het restafval worden weggegooid. Er hoeven bij het recycleproces geen speciale afvalprotocollen te worden gevolgd voor het correct verwerken van gebruikte LED units. 

4. Automatiseren verlaagt verbruik verder 

LED verlichting heeft een andere duurzame revolutie teweeg gebracht waar niet vaak bij wordt stilgestaan. De komst van slimme verlichting is namelijk een stuk toegankelijker geworden door de enorme diversiteit die LED techniek op de markt heeft gebracht. 

Slimme LED lampen halen het maximale uit de lichtervaring voor gebruikers. Met toevoegingen als LED dimmers, dynamische lichtkleuren, of slimme bewegingssensoren zijn LED lampen een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Ook zullen LED lampen alleen nog aan hoeven staan op de momenten dat ze ook daadwerkelijk nodig zijn. 

Een andere enorm stap voorwaarts is de mogelijkheid tot automatisering van verlichting. LED lampen zijn moeiteloos in te stellen op afstand, gewoon via een app. Nooit meer is het nodig voor de baas om in de vroege ochtend de lichten vast aan te zetten. Dat kan met één druk op de smartphone. 

Ook voorgeprogrammeerde timers (tijdgevoelige verlichting) is een vondst die niet in het rijtje van slimme LED verlichting mag ontbreken. Hierbij gaan lampen aan en uit op vooraf ingestelde momenten. Bijvoorbeeld tijdens werkuren, of volgens de tijden van zonsopgang en zonsondergang. De energiebesparing die hier vanuit gaat, is enorm. Elke minuut dat een lamp niet aan staat is winst voor het milieu. 

5. Duurzame technologische ontwikkeling 

Door bewust te kiezen voor LED verlichting dragen consumenten indirect bij aan het vergroten van de markt voor LED techniek. De technieken die LED producenten ontwikkelen helpen LED lampen nog beter en zuiniger te maken. Ook komt het regelmatig voor dat ontwikkelde technieken kunnen worden toegepast in andere duurzame sectoren, zoals het verbeteren van zonnepanelen. 

Zo kan de markt voor LED verlichting als geheel (via investeringen in onderzoek) een bijdrage leveren aan een betere wereld. Denk maar eens terug aan de LED technieken van de eerste generatie. Deze zijn inmiddels zwaar verouderd en redelijk inefficiënt, wanneer we deze vergelijken met de huidige mogelijkheden die LED verlichting kan bieden. 

Onderzoek maakt producten beter, dat is niet anders bij LED techniek. En dat is zonder twijfel een duurzame ontwikkeling waar onze planeet op lange termijn dankbaar voor zal zijn. 

Professionele LED verlichting van Dutch LED 

Ten opzichte van de traditionele verlichtingsopties is LED verlichting simpelweg superieur. Niet alleen wat betreft lichtkwaliteit, maar ook op gebied van duurzaamheid en milieu. Met energiebesparingen tot een indrukwekkende 90% is het eigenlijk niet meer dan logisch dat de samenleving als geheel overstapt op LED technieken. 

Mochten er in de omgeving dus nog oude gloeilampen, spaarlampen, halogeen spotjes, of TL buizen hangen? Dan wordt het nu toch echt tijd om de overstap te maken naar zuinige LED verlichting. Zelfs één enkele lamp kan al meerdere tientallen euro’s uitsparen. LEDs zijn niet alleen zuiniger, maar gaan ook vele jaren langer mee. 

Zeker voor grootverbruikers is het interessant om de overstap naar LED verlichting zo snel mogelijk te maken. Mogelijk komen ondernemers hiervoor in aanmerking voor subsidie van de overheid, die de duurzame transitie wil stimuleren. 

Dutch LED helpt geïnteresseerden graag om de overstap naar hoge kwaliteit LED verlichting te maken. Wij specialiseren ons in het maken van persoonlijke lichtplannen voor bedrijven en organisaties. Benieuwd naar de potentiële energiebesparing? Neem dan vandaag nog (vrijblijvend) contact op met één van onze professionele lichtexperts: 

Zelf mijn mogelijke besparing berekenen