Blog

LED lichtlijnen kopen: 9 dingen die je moet weten 

Zakelijk gebruik van LED lichtlijnen is in Nederland enorm populair. Maar de ene soort lichtlijn is de andere niet. Wie LED lichtlijnen kopen wil, zal allereerst moeten kijken naar de leverancier, het product en het gebruiksdoel. Ook is het verstandig een professioneel lichtplan op te stellen. 

Het kopen van nieuwe LED lichtlijnen is dan ook vooral maatwerk. Elke bedrijfsinrichting en werkomgeving is immers uniek. De professionals van Dutch LED hebben ruime praktijkervaring met het realiseren van dit soort lichtprojecten in een breed scala aan zakelijke omgevingen. 

Benieuwd hoeveel de onderneming kan besparen met de installatie van nieuwe LED lichtlijnen? Hiervoor hebben we een gratis lichtscan ontwikkeld. Hiermee kunnen wij snel een persoonlijk inzicht geven in potentiële lichtverbeteringen. Ondernemers die interesse hebben in het optimaliseren van werkverlichting kunnen de gratis lichtscan aanvragen: 

Neem contact met ons op

1. Kies een ervaren leverancier 

Het klikt misschien logisch, maar in de praktijk kiezen ondernemers nog erg vaak voor leveranciers die verlichting verkopen van onbekende of kwalitatief minderwaardige merken. Kies daarom altijd voor een zakelijke partner die betrouwbaar over komt en reeds tevreden klanten heeft. 

Bij het kopen van LED lichtlijnen is het belangrijk om de gehele levensduur van de verlichting in het achterhoofd te houden. Houdt hierom dus rekening met de partij waarmee wordt samengewerkt. Hoe beoordelen andere klanten de leverancier? Worden erkende merken verkocht? Hoe zit het met de garantieregeling? Een goede leverancier partner is essentieel voor goede resultaten. 

2. Rekening houden met wettelijke eisen 

In zakelijke omgevingen kan niet zomaar lukraak een LED lichtlijn worden geïnstalleerd. Bij het kopen van lichtlijnen zijn wet- en regelgeving van groot belang. Er gelden immers verschillende soorten NEN-normeringen die eisen stellen aan werkverlichting in de binnenruimte. 

Bij het kopen van nieuwe LED lichtlijnen voor bedrijfstoepassingen is het van groot belang om geldende NEN-richtlijnen als uitgangspunt te nemen. Zo stelt bijvoorbeeld de NEN-EN 12464-1 enkele algemene eisen aan de minimale lichtsterkte en methode van verlichting van werkplekken. 

3. Start met de functie van de ruimte 

Elk bedrijf en elke bedrijfsruimte is uniek. De lichtbehoefte in een werkomgeving is sterk afhankelijk van het type werkzaamheden dat in de ruimte wordt verricht. Het beïnvloedt het type lichtproduct dat de voorkeur geniet, maar ook de lichtkleur, helderheid, dimbaarheid en meer. 

Een ondernemer met een magazijn of distributiecentrum zal lange paden willen verlichten met LED lichtlijnen in een heldere omgeving (gezien het gebrek aan daglicht). Vergelijk dit met een kantoor met veel ramen. Hier is de benodigde helderheid lager, is een andere lichtkleur nodig en zal verblinding op computerschermen een rol spelen. 

Om de juiste lichtinstallatie te garanderen, moet er door de lichtpartner eerst een goed beeld zijn rondom het bedrijf en de bedrijfsruimte zelf. Welke werkzaamheden worden er verricht en hoe ziet de lichtbehoefte van de ruimtes eruit? Met deze informatie op zak kan een lichtplan worden gemaakt. 

4. Maak een professioneel lichtplan 

Nadat duidelijk is welke wettelijke eisen er worden gesteld, is het belangrijk om een goed beeld te vormen van de lichtbenodigdheden in de ruimte. Een lichtadviseur van Dutch LED kan helpen bij het uitvoeren van een gratis lichtscan. 

Een adviseur van Dutch LED controleert de bestaande verlichting op locatie, meet de lichtsterkte, lichtkwaliteit en informeert naar het verbruik. Aan de hand van deze informatie kan een lichtsimulatie worden gemaakt in professionele Dialux simulatiesoftware. 

Hiermee kunnen wij een adviesrapport opstellen en een lichtplan maken. In dit plan staat aangegeven welke veranderingen er gedaan kunnen worden, hoeveel dit kan besparen en hoe snel de investering kan worden terugverdiend. 

5. Bepaal de ideale helderheid 

Kies een helderheid die past binnen de minimale norm die gesteld wordt door wet- en regelgeving. Maar kies vooral ook een helderheid die past bij de activiteit die in de ruimte plaats zal vinden. Dit zijn de belangrijkste twee factoren die de helderheid van LED lichtlijnen zullen bepalen. 

Andere factoren van belang zijn de hoogte van de montage aan het plafond, reflecterende oppervlakten en de aanwezigheid van eventueel daglicht in de ruimte. 

Daarnaast is het goed om te weten dat de helderheid van de verlichting kan worden verdeeld over verschillende lichtbronnen in een langere lichtlijn. In het lichtplan zal dit worden geoptimaliseerd, waardoor er soms minder lichtbronnen nodig zijn en het energieverbruik veelal zal dalen. 

6. Kies de correcte kleurtemperatuur 

Voor productiviteit en een prettige werksfeer is de kleurtemperatuur van de LED lichtlijnen ook relevant. De kleurtemperatuur wordt over het algemeen uitgedrukt in Kelvin (K), een variatie die zal liggen tussen de kleurtemperaturen warm wit (2700K) tot koel wit (6500K). 

Idealiter wordt er in werkomgevingen als een bedrijfshal voor lichtlijnen gebruikgemaakt van koel wit licht van zo’n 5000K. Deze kleurtemperatuur stimuleert concentratie, alertheid en is ideaal voor precisiewerk. 

7. Overweeg slimme lichtregeltechniek 

Steeds vaker worden eisen rondom duurzaam energiegebruik in de zakelijke omgeving aangescherpt. Hierdoor wordt er regelmatig van ondernemers verwacht dat er actief gebruik wordt gemaakt van slimme lichtregeltechnieken. Denk hierbij aan daglichtsensoren, timers, of bewegingssensoren. 

Het toevoegen van slimme sensoren aan LED lichtlijnen helpt het energieverbruik nog eens 70% te verminderen. Ook zal het de levensverwachting van lichtinstallaties significant helpen verlengen, wat uitval en onderhoud helpt te minimaliseren. 

8. Recycleren van oude verlichting 

Na vervangen van bestaande lichtsystemen moet de verlichting die niet langer wordt gebruikt worden gerecycled. Afhankelijk van de installateur zal deze klus worden uitbesteed bij de installatie van nieuwe LED lichtlijnen. 

Ook is het in sommige situaties mogelijk om de bestaande spanningsrails nogmaals te gebruiken voor de nieuwe LED lichtlijnen. Dit proces heet ook wel ‘retrofitten’ en is een relatief goedkope en duurzame methode van overstappen van TL naar LED verlichting. 

9. Rekening houden met garantie 

Tot slot is het belangrijk om bij het kopen van nieuwe LED lichtlijnen rekening te houden met garantieregelingen. Hiermee bedoelen we zowel de garantie die wordt geleverd door de installateur of leverancier, maar natuurlijk ook de fabrieksgarantie die op het product zit. 

Een ruime garantieregeling is een indicator van betrouwbaarheid van zowel het product als de leverancier en de installateur. Ga daarom altijd voor betrouwbare lichtlijnen van gerenommeerde merken, geleverd door ervaren leveranciers en installateurs. 

De lichtexperts bij Dutch LED werken uitsluitend met hoge kwaliteit merken en producten. Onze bestaande zakelijke klanten zijn het levende bewijs van onze professionaliteit en kwaliteit. Wij nodigen geïnteresseerde ondernemers dan ook van harte uit om een vrijblijvende kennismaking met ons in te plannen voor het plaatsen van nieuwe LED lichtlijnen:  

Neem contact met ons op