Blog

LED bandraster armaturen voor klimaatplafonds op kantoor 

Een goede klimaatbeheersing in een kantoorgebouw houdt werknemers gezond en productief. In traditionele kantooromgevingen wordt ventilatie verwerkt in het systeemplafond.

Wie luchtcirculatie wil optimaliseren, kan hierbij de onverwachte hulp inzetten van LED bandraster armaturen.  

In een standaard bandraster systeemplafond worden LED bandraster panelen en armaturen gebruikt voor het verlichten van de werkplek.

Deze kunnen worden geïntegreerd met het klimaatplafond voor optimale luchtverdeling, dankzij de aanwezigheid van ventilatiegaten in de verlichting. 

De klimaatbeheersing in het systeemplafond zal verse lucht aanvoeren, maar tegelijk ook de efficiëntie van LED verlichting verhogen door deze te verkoelen. Het is een symbiotische relatie.

De ventilatiegaten in LED bandraster armaturen helpen op hun beurt namelijk ook de warme of koude lucht gelijkmatig te verdelen over de werkruimte.  

Meer leren over de toepassingen en voordelen van LED verlichting voor bandrasterplafonds? Neem vrijblijvend contact op met een Dutch LED adviseur voor een persoonlijk gesprek en meer informatie: 

Neem contact met ons op

Het veelzijdige bandrasterplafond 

Een bandrasterplafond is een populair en veelzijdig systeemplafond, welke specifiek ontworpen is voor toepassing in grote ruimtes als kantoren. Bandrasterplafonds maken gebruik van een flexibel ophangsysteem, bestaande uit een frame van metalen profielen, waartussen losse panelen geplaatst kunnen worden. 

De LED panelen in dit type systeemplafond kunnen snel en gemakkelijk omgewisseld worden voor een breed palet aan praktische functies. De meest voor de hand liggende toepassingen voor een plafond van dit type zijn onder meer klimaatbeheersing (ventilatie) en (LED) werkverlichting. 

LED armaturen voor bandrasterplafonds worden steeds veelzijdiger en praktischer. Inmiddels is het mogelijk om de verschillende functies en toepassingen van het systeemplafond in één paneel slim te combineren. Zo kan een systeem voor klimaatbeheersing in het plafond bijvoorbeeld worden geïntegreerd in het LED armatuur zelf. 

Klimaatplafond met LED bandraster armaturen 

Een LED bandraster armatuur is een energiezuinige oplossing voor verlichting in een systeemplafond. Dit type verlichtingsarmatuur kan worden ingelegd in een individueel paneel van een bandrasterplafond (wat een specifiek type systeemplafond is). Ook klimaatbeheersing kan in zo’n plafond worden verwerkt, door het plaatsen van panelen voor ventilatie. 

Om efficiënt om te gaan met ruimte en installatietijd, kunnen functies in het plafond ook worden gecombineerd. LED bandraster armaturen met ventilatiegaten kunnen de werkplek zuinig verlichten, maar ook ruimte geven aan de klimaatbeheersing die is verwerkt in het systeemplafond. 

De belangrijkste reden om een LED bandraster armatuur te combineren met de ventilatie in een systeemplafond is het verkrijgen van een optimale luchtdoorstroming op de werkplek. Traditionele roosters van een kunnen namelijk een onprettig tochtpatroon creëren met vaak (te) hoge luchtsnelheden op de werkplek. 

Het verbeteren van de luchtverdeling is in zo’n situatie wenselijk. De oplossing kan in deze situatie worden geboden door een systeem als een luchtverdeelpaneel, maar de luchtverdeling kan ook goed worden gecombineerd met een LED bandraster armatuur met ventilatiegaten. De voordelen van een product als deze gaan echter een stuk verder. 

Waarom LED bandraster armaturen met ventilatiegaten? 

Er zijn verschillende redenen om een bandrasterplafond te voorzien van LED bandraster panelen met ventilatiegaten. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste voordelen: 

  • Gelijkmatige lucht- en lichtverdeling: Ventilatiegaten in armaturen maken directionele en gelijkmatige luchtverdeling mogelijk. Ook zorgt verlichting van LED bandraster armaturen voor een gelijke lichtverdeling met een lage mate van verblinding (lage UGR waarde).  
  • Tocht voorkomen: Waar gewone ventilatieroosters kunnen zorgen voor merkbare luchtverplaatsing, zullen ventilatiegaten zorgen voor een meer gelijkmatige, kalme verdeling van de warme of koude lucht. Dit voorkomt tocht op de werkplek, wat prettiger aanvoelt en  gezondheidsklachten (zoals nekpijn en verkoudheid) helpt te voorkomen. 
  • Hogere efficiëntie verlichting: Hoewel LED lichtbronnen niet zo warm zullen worden als traditionele soorten verlichting, wordt er nog altijd warmte geproduceerd die de efficiëntie beïnvloed. Door ventilatiegaten direct bij de LED armaturen te plaatsen, zorgt de stromende lucht voor afkoeling en afvoer van de kleine hoeveelheid warmte die de LEDs produceren. Dit is niet merkbaar in de binnenruimte, maar verhoogt wel de efficiëntie van de LED armaturen. 
  • Slim ruimtegebruik: Door de ventilatiepanelen en LED panelen te combineren wordt er efficiënt gebruik gemaakt van de gelimiteerde plafondruimte. Minder panelen worden tegelijk gebruikt, waardoor er meer ruimte overblijft voor paneelgebruik met andere functies (zoals verwarmen, brandbeveiliging, of soortgelijke functies). 
  • Installatie stroomlijnen: Het is sneller om één paneel met meerdere functies te installeren in het bandrasterplafond, dan twee losse panelen met elk een unieke toepassing. Dit spaart tijd en geld uit bij de installatie en verwijdering van het lichtsysteem. 
  • Onderhoud is makkelijker: Door minder individuele panelen te plaatsen in het bandraster systeemplafond kan onderhoud sneller en gemakkelijker worden uitgevoerd. Over de gehele levensduur van de armaturen zal dit de nodige onderhoudskosten uitsparen. 

De juiste LED bandraster armaturen kiezen 

Bij het kopen van LED bandraster armaturen is het allereerst belangrijk om rekening te houden met de juiste afmetingen. Het paneel moet passen in het bandrasterprofiel, waarbij de ventilatiegaten volledig open moeten blijven. 

Let ook op het feit dat de lichtkenmerken van dit type armaturen past binnen de bestaande wet- en regelgeving voor binnenverlichting (o.a. de NEN-EN 12464). De minimale lichtsterkte op de werkplek en in vergaderruimtes ligt op 500 lux, terwijl tekenkamers bijvoorbeeld 750 lux als minimum aanhouden. 

Hiernaast zijn er eisen rondom een realistische kleurweergave (CRI), welke minimaal een waarde van 80 moet hebben. Voorkom ook verblinding van de werkplek door binnenverlichting. Bandraster armaturen houden over het algemeen een UGR-waarde  tussen de 16 en 19 aan, wat ruim onder het geldende maximum ligt (UGR<25). 

Maak kennis met onze LED bandraster armaturen 

LED panelen voor bandrasterplafonds zijn een veelzijdige en prettige keuze voor de werkomgeving. Op werkplekken waar een bandraster systeem wordt gebruikt voor het plafond en ook klimaatplafonds worden ingezet, zijn bandraster armaturen met ventilatiegaten een mooie oplossing. 

Door klimaatbeheersing te combineren met lichtpanelen wordt de efficiëntie van het kantoor op meerdere manieren geoptimaliseerd. Ventilatie is gelijkmatiger voor een fijne werkplek, LED armaturen zijn efficiënter in energiegebruik door slimme koeling en installatie en onderhoud kan sneller worden uitgevoerd. 

De lichtexperts van Dutch LED hebben ruime ervaring met zuinige werkverlichting bij een breed scala aan Nederlandse bedrijven. Interesse in de kansen die LED armaturen voor bandrasterplafonds kunnen bieden? Vraag dan vandaag nog vrijblijvend naar de mogelijkheden, door hieronder contact op te nemen met één van onze adviseurs: 

Neem contact met ons op