Blog

Zuinige LED armaturen als verlichting voor systeemplafond 

Een systeemplafond voorzien van moderne LED verlichting kan op vele manieren. Zuinige LED armaturen voor systeemplafonds zijn zowel als inbouw als opbouw variant te verkrijgen, maar inbouw varianten (welke geplaatst kunnen worden als paneel) zijn het meest gangbaar. 

De eenvoudige installatie van LED verlichting in een systeemplafond maakt het een ideale oplossing voor uniforme, neutrale verlichting. Een verlaagd systeemplafond kan worden voorzien van LED panelen in verschillende afmetingen (60x60cm is het standaard formaat). Ook LED lijnverlichting en LED downlights behoren tot de mogelijkheden. 

Elk type LED armatuur heeft zijn eigen unieke kenmerken, voordelen en functie op de werkplek. In dit overzicht leggen we de basis uit. Ook bespreken we kort de belangrijkste soorten LED armaturen en hun eigenschappen. 

Interesse in LED armaturen voor systeemplafonds? De verlichtingsexperts van Dutch LED hebben ruime ervaring met het uitlichten van een breed scala aan bedrijven. Vraag vandaag nog een gratis lichtscan aan, of neem direct contact op met één van onze adviseurs voor een (vrijblijvend) persoonlijk gesprek: 

Neem contact met ons op

Wat is een systeemplafond? 

Een systeemplafond is een verlaagd plafond dat bestaat uit een plafondprofiel (meestal een metalen frame, zoals bij een bandraster plafond), ophangsysteem en plafondplaten. De functie van een systeemplafond is drieledig: 

  1. Installatie en onderhoud: Leidingen en kabels worden snel en onzichtbaar weggewerkt in het ophangsysteem in de ruime tussen het verlaagde plafond en het daadwerkelijke plafond. Bij onderhoud is infrastructuur als verlichting, ventilatie, datakabels, of stroomkabels direct te bereiken door simpelweg een plafondpaneel opzij te schuiven. 
  1. Isolatie: Er kan worden bespaard op stookkosten in de ruimte, doordat relatief warme (of koele) lucht in de tussenruimte van het plafond als buffer wordt opgeslagen. Dit wordt ook wel thermische isolatie genoemd. 
  1. Akoestiek: Systeemplafonds hebben van nature een redelijk goede geluidsisolerende werking, waardoor geluidsoverlast of een galmende binnenruimte (wanneer de ruimte relatief leeg is) een kleinere factor van belang zullen zijn. 

Systeemplafonds zijn zeer flexibel in gebruik en passen hierdoor goed in ruimtes waar regelmatig elementen moeten worden veranderd. In Nederland staat het systeemplafond synoniem met het kantoor. Maar ook op veel andere plekken worden deze plafonds regelmatig toegepast. Denk onder meer aan scholen, ziekenhuizen, winkels, sportcomplexen, of zelfs in de woningbouw.  

Soorten LED armaturen voor systeemplafond 

Op gebied van systeemplafond verlichting is er veel mogelijk. Afhankelijk van de afmetingen van het plafondprofiel kunnen verschillende maten verlichting worden gekozen. De standaard afmeting is 60 bij 60 centimeter, maar ook 120x30cm of 120x60cm zijn veelgekozen maten. In deze maten zijn verschillende soorten LED armaturen mogelijk. 

De meest gangbare oplossing is het gebruik van LED panelen, maar ook LED downlights worden regelmatig gebruikt om heldere, gerichte verlichting te realiseren. Deze garanderen een hoge lichtefficiëntie en de ideale helderheid (conform bestaande NEN-normeringen). 

Wie gebruik maakt van een bandraster plafond, heeft de mogelijkheid te kiezen voor zogenoemde LED bandraster armaturen. Deze zijn speciaal ontworpen om in de vorm van een bandraster systeemplafond te plassen. Bij Dutch LED is er een mogelijkheid om deze inclusief ventilatiegaten te installeren, zodat ventilatiesystemen efficiënter kunnen werken. 

Voordelen LED armatuur in systeemplafond 

Een systeemplafond voorzien van moderne LED armaturen is een investering die zich al snel kan terugverdienen. Ten opzichte van (bijvoorbeeld) traditionele TL-verlichting kan LED verlichting de nodige praktische voordelen opleveren: 

  • Energiebesparing: Kies voor LED verlichting met een hoge lichtefficiëntie (LED panelen van Dutch LED halen bijvoorbeeld 120 lumen per Watt). Besparing ten opzichte van TL-verlichting kan al snel oplopen tot zo’n 80%. Installeer LED dimmers en slimme lichtregeltechnieken als  bewegingssensoren, timers en daglichtsensoren om nog eens 70-80% besparing hier bovenop te realiseren. 
  • Lichtkwaliteit: LED armaturen staan garant voor een sterk verbeterde lichtkwaliteit ten opzichte van alternatieven. Een heldere, uniforme verlichting met een realistische kleurweergave (CRI-waarde) zorgen voor realistische en duidelijke weergave van de ruimte en de objecten in deze ruimte. Ook is LED verlichting volledig flikkervrij en zal nooit zoemen. 
  • Flexibiliteit: Plaatsing van LED armaturen in een systeemplafond zorgt voor een grote mate van vrijheid. Er zijn vele soorten, formaten en ontwerpen verkrijgbaar. Of het nu gaat om inbouw, opbouw, of pendelarmaturen, er is veel mogelijk. Dankzij het systeemplafond zijn armaturen snel te verwijderen en elders te plaatsen. Ook handig bij verhuizingen dus! 
  • Productiviteit: Hoge kwaliteit verlichting is essentieel voor optimale concentratie en focus op de werkvloer. Is er veel sprake van vermoeidheid, hoofdpijn, of concentratieverlies? De kans is groot dat de verlichting van de werkvloer moet worden vervangen. In dit soort situaties is de verhoogde productiviteit absoluut merkbaar. 
  • Installatiegemak: Systeemplafonds zijn specifiek ontworpen om het zo makkelijk mogelijk te maken nieuwe verlichting te installeren. Zo kan bijvoorbeeld LED kantoorverlichting binnen zeer korte tijd worden geplaatst in een grote ruimte, zonder dat het plafond helemaal open hoeft. Ook kabels zijn snel en veilig in de tussenruimte van het systeemplafond weg te werken. 
  • Levensduur: LED armaturen gaan over het algemeen een stuk langer mee dan alternatieve soorten verlichting voor een systeemplafond. Denk aan een gemiddelde levensverwarming van LED panelen die rond de 50.000 branduren ligt. Vergelijk dit met TL-buizen, welke slechts 10.000 branduren meegaan. 
  • Onderhoudsarm: LED techniek gaat een stuk langer mee en heeft hierdoor minimale uitval. Vervangen van lichtbronnen is hierdoor minder van belang. Mochten er aanpassingen nodig zijn aan de verlichtingsinstallatie in het systeemplafond, dan is het zo makkelijk als een armatuur of paneel even opzij schuiven. Dat is het grote voordeel van dit type plafonds. 
  • Duurzaamheid: De grote mate van energiebesparing en de lange levensduur zorgen ervoor dat LED armaturen een zeer milieuvriendelijke oplossing zijn. TL-buizen bevatten bovendien giftige stoffen als kwik, waardoor ze bij het chemische afval moeten. LEDs zijn gifvrij en kunnen bij het ‘gewone’ (bedrijfs)afval, zonder extra kosten voor recycling. 

Moderne bedrijfsverlichting van Dutch LED 

De lichtexperts bij Dutch LED hebben ruime ervaring met het verzorgen van hoge kwaliteit LED verlichting voor bedrijven en organisaties. Denk hierbij aan bedrijfshallen, kantoren en winkels. Regelmatig komen wij hierbij systeemplafonds tegen, een praktische plafondoplossing met veel voordelen voor installatie en onderhoud. 

Interesse in het overstappen op hoge kwaliteit LED armaturen voor een systeemplafond? Claim dan vandaag nog onze gratis lichtscan, om direct inzicht te krijgen in de potentiële energiebesparing. Onze adviseurs lopen persoonlijk het hele proces door, waarin duidelijk inzicht wordt gegeven in de voordelen en terugverdientijd. 

Neem (geheel vrijblijvend) contact op met Dutch LED voor meer informatie over de mogelijkheden, door hieronder enkele basisgegevens achter te laten: 

Neem contact op