Blog

Knipperende of flikkerende LED verlichting: 4 oorzaken 

LED verlichting is in veel gevallen de superieure keuze, maar is zeker niet immuun voor problemen. Zo kan het voorkomen dat het licht van een LED lamp knippert of flikkert. Geen zorgen, er is geen spook aanwezig, maar mogelijk wel een defect. Er kunnen verschillende soorten oorzaken zijn voor dit probleem. 

Een knipperende of flikkerende LED lamp kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende redenen zijn problemen met de spanning, dimmer, bedrading, kwaliteit van de verlichting, of losse aansluitingen. De beste oplossing voor dit probleem is het vervangen van de LED verlichting, of het aanpassen van de dimmer of bedrading. 

Mocht het probleem lastig op te lossen zijn, dan kan het (afhankelijk van de situatie) ook de moeite waard zijn om de hulp van een professional in te roepen. Een elektricien heeft de kennis, vaardigheden en onderdelen in huis om het probleem op te lossen. 

Vormt de verlichting op grote schaal voor problemen? Dutch LED helpt ondernemers en organisaties om professionele werkverlichting te installeren van hoge kwaliteit. Veel bedrijven uit verschillende sectoren zijn met grote tevredenheid al voorgegaan. Vraag direct een gratis lichtplan aan via ons contactformulier:  

Neem contact op

1. Spanningsproblemen 

Mogelijk zijn er elektrische apparaten aanwezig in de binnenruimte die erg veel energie vragen. Deze apparaten kunnen mogelijk zorgen voor fluctuaties in spanning op het lokale stroomnet, wat effect heeft op de lampen. Denk bijvoorbeeld aan de grote energievraag die uitgaat van klimaatcontrole in de ruimte (bijvoorbeeld van een airconditioning systeem), of het gebruik van computers of servers. 

Zijn er apparaten aanwezig met een relatief hoog stroomverbruik, die op dezelfde stroomgroepen werken? Dan is de kans groot dat spanningsfluctuaties kunnen zorgen voor problemen met de bestaande LED verlichting. Deze kan in zo’n geval incidenteel gaan knipperen of flikkeren, wat erg vervelend kan zijn als er in een ruimte gewerkt moet worden. 

Dit soort problemen met de spanning komen eigenlijk alleen voor als er veel stroom tegelijk wordt geconsumeerd. Het is een vervelend bij-effect van de grote stroomvraag die andere apparaten soms hebben. De aanwezige LED verlichting is hier niet altijd immuun voor. 

Ook kan het voorkomen dat het ‘stroomkastje’ in de buurt zorgt voor problemen. De bekabeling in de directe omgeving wordt immers gedeeld met meer adressen. Er kan een lage spanning op het net aanwezig zijn als er elders in de omgeving een zeer hoge stroomvraag is op een specifiek moment. Blijft dit probleem aanhouden, neem dan contact op met de netbeheerder om het te verhelpen. 

2. Problemen met de LED dimmer 

Niet elke soort dimmer is geschikt voor LED lampen. Worden er LED dimmers gebruikt die niet compatibel is met de geïnstalleerde verlichting, dan kan dit zorgen voor problemen als flikkeringen. Fase-aansnijding (leading edge) dimtechnologie heeft de grootste kans compatibel te zijn, ten opzichte van alternatieven als fase-afsnijding (trailing edge) of pulsbreedtemodulatie (PWM). 

Bovendien zijn niet alle LED lampen geschikt voor een LED dimmer. Controleer of de LED verlichting die wordt gedimd daadwerkelijk dimbaar is. Dit kan door de fabrikant, handleiding, of verpakking te raadplegen. Zoek ook naar de woorden ‘dimmable’ of ‘dimbaar’ op de LED verlichting zelf. 

Verder kan het voorkomen dat knipperende verlichting ontstaat wanneer de LED dimmer defect is. Dit kan voorkomen wanneer de dimmer oud is, overbelast is geraakt, of een interne beschadiging heeft. Het kan in deze situatie nuttig zijn om een professional de LED dimmer te laten vervangen, maar in eerste instantie is het slim om eerst te testen of het probleem wel echt ligt bij de dimmer. 

3. Kwaliteit van de verlichting 

Naast een defect in de LED dimmer, kan de LED verlichting zelf ook last hebben van een defect. Is de lamp aan het einde van de levensfase, dan zal deze niet direct stuk gaan. Er kan eerst een periode van knipperingen en flikkeringen ontstaan in de ‘laatste levensfase’ van de LED lamp. 

Het is de moeite waard om LED verlichting die al oud is en flikkeringen vertoond simpelweg te vervangen door een nieuw exemplaar. Kies hierbij zo veel mogelijk voor een LED lamp van hoge kwaliteit via een betrouwbare verkoper, om op deze manier eventuele toekomstige problemen met de lichtkwaliteit van de LEDs voor te zijn. 

Immers kan het ook voorkomen dat een gloednieuwe LED lamp zorgt voor die vervelende flikkeringen. Een lamp kan van slechte kwaliteit zijn, bijvoorbeeld omdat deze op goedkope wijze geproduceerd is. Direct uit de doos kan zo’n LED al snel voor onwenselijke ‘kuren’ gaan zorgen. Investeer hierom dus altijd zo veel mogelijk in hoge kwaliteit LEDs van een betrouwbaar merk. 

4. Problematische bedrading of aansluiting 

Naast de LED dimmer of LED lamp zelf, kan ook de bedrading of één van de aansluitingen zorgen voor problemen. Losse bedrading is een veel voorkomende oorzaak van knipperende verlichting, simpelweg omdat de draden niet goed in de aansluiting blijven zitten. Zo kan de LED lichtbron niet op consistente wijze van stroom worden voorzie en kan deze vervolgens gaan flikkeren. 

Controleer dus altijd of de bedrading op de juiste manier vast zit. Ga aansluitingen na, check of de dimmer goed vast zit, maar ook of de schakelaar correct werkt. Op deze manier kunnen er al een hoop mogelijk oorzaken worden uitgesloten voor de knipperende verlichting. 

Komen flikkeringen vaak voor bij de LED verlichting in een binnenruimte? Dan kan het ook de moeite waard zijn om te controleren of er problemen zijn met de interne bedrading in de muren. Is er een vermoeden dat dit het geval kan zijn, schakel dan een professionele elektricien in om de aanwezige bedrading eens grondig na te lopen. 

Professionele verlichting van Dutch LED 

Helemaal klaar met bestaande verlichting die problemen veroorzaakt? Dutch LED helpt ondernemers en organisaties in Nederland op persoonlijke wijze aan professionele LED verlichting in alle mogelijke vormen en maten. 

Vraag naar advies rondom verlichting, stel een persoonlijk lichtplan op met behulp van Dialux simulatie software, of bestel en installeer hoge kwaliteit LED verlichting via ons. Uiteraard ook op proef beschikbaar. 

Door over te gaan op moderne, hoge kwaliteit LED verlichting zullen problemen als knipperen of flikkeren voorgoed verleden tijd zijn. Interesse in professionele zakelijke LED verlichting? Vraag dan vandaag nog (geheel vrijblijvend) een gratis lichtscan aan om inzicht te krijgen in de manieren waarop wij de bestaande verlichting kunnen verbeteren: