Blog

Het belang van flikkervrije verlichting

flikkervrije verlichting

Tegenwoordig gebruiken we LED-verlichting in ons dagelijks leven voor bijna alles, van huishoudelijke verlichting tot kantoorverlichting en straatverlichting. Het is efficiënter en duurzamer dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen, maar er is een belangrijk aspect waar we ons vaak niet bewust van zijn: flikkering. Het is belangrijk om flikkervrije LED-verlichting te gebruiken, omdat het ons kan helpen om gezonder en productiever te zijn.

Wat is flikkering?

Flikkering is een snelle fluctuatie in de helderheid van een lichtbron, die voor het menselijk oog niet altijd zichtbaar is. Bij sommige lampen, waaronder LED-lampen, kan flikkering echter een groot probleem zijn. Flikkering kan worden veroorzaakt door het constante aan- en uitschakelen van de LED’s of door de manier waarop de stroom naar de LED’s wordt geregeld. De meeste LED’s werken op gelijkstroom (DC), maar worden gevoed door een wisselstroom (AC) stroombron. Als gevolg hiervan kan de LED in- en uitschakelen met de frequentie van de wisselstroom.

Waarom is flikkering een probleem?

Flikkering kan verschillende effecten hebben op ons lichaam en onze gezondheid. Het kan bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, oogvermoeidheid en concentratieproblemen veroorzaken. Het kan ook leiden tot vermindering van de visuele prestaties en verstoring van de slaapcyclus. Bij mensen met gevoelige ogen of epilepsie kan flikkering zelfs aanvallen veroorzaken.

Flikkering kan ook invloed hebben op onze stemming en productiviteit. Een studie uitgevoerd door de universiteit van Toronto toonde aan dat werken onder flikkerend licht kan leiden tot een verminderde productiviteit en vermoeidheid. Het kan ook leiden tot een vermindering van de concentratie en de cognitieve prestaties.

Waarom is flikkervrije LED-verlichting belangrijk?

Flikkervrije LED-verlichting is belangrijk omdat het ons kan helpen om gezonder en productiever te zijn. Flikkervrije LED-verlichting zorgt voor een constante helderheid, waardoor vermoeidheid, hoofdpijn, oogvermoeidheid en concentratieproblemen worden voorkomen. Het helpt ook om de visuele prestaties te verbeteren en de slaapcyclus te handhaven.

Flikkervrije LED-verlichting kan ook de stemming en productiviteit verbeteren. Een studie uitgevoerd door de universiteit van Twente toonde aan dat flikkervrije LED-verlichting de concentratie en cognitieve prestaties verbeterde. Deelnemers voelden zich ook minder vermoeid en gestrest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *