Blog

Is LED TL verlichting dimmen mogelijk? Waarop moet u letten?

Bij het kopen van goede LED TL verlichting worden veel vragen gesteld. Een veel terugkerend thema is de vraag of LED TL lampen dimmen mogelijk is. De meeste traditionele TL buizen zijn immers niet dimbaar. Maar hoe zit dit bij de zuinige, moderne LED varianten? 

Over het algemeen kan een oude TL buis zonder problemen worden vervangen voor een dimbare LED TL buis. In de meeste gevallen kan de oude armatuur van de TL verlichting worden hergebruikt. Vervang de TL buis door een dimbare LED TL lamp met een verstelbare lichtintensiteit. 

Het is belangrijk om te vermelden dat niet alle LED lichtbronnen per definitie standaard dimbaar zijn. Bij het kopen moet u goed opletten of het gaat om een dimbare variant, of een standaard LED lamp. Bovendien bestaan er verschillende soorten dimmers. Denk aan een LED TL bewegingssensor, of bijvoorbeeld een LED TL dimmer met een timer. 

Bent u op zoek naar dimbare LED TL verlichting voor uw bedrijf of organisatie, dan staat het ervaren en professionele team van Dutch LED Projects graag voor u klaar om te helpen. Vraag ons gerust (volledige vrijblijvend) naar de mogelijkheden op het gebied van dimbare LED verlichting: 

Neem contact op

 

 

Welke LED TL lampen zijn dimbaar? 

 

In principe worden alle varianten LED lichtbronnen verkocht in een dimbare variant. Ook LED TL buizen of soortgelijke lijnverlichting kan afhankelijk van het type LED lamp in lichtintensiteit worden aangepast. Dimmen van TL buizen is dankzij LED techniek mogelijk voor T8 TL buizen, maar bijvoorbeeld ook voor formaten als T5 of T9 TL buizen. 

Bij het kopen van een LED TL lamp is het goed om te letten op de minimale belasting van de LED dimmer (het aantal Watt). Hierbij is het van belang dat de LED lichtbron die u gekozen heeft een hoger wattage heeft dan de minimale belasting van de dimmer. 

LED TL buizen worden net als andere LED lampen niet met een conventionele dimmer gedimd. Sluit u een LED lichtbron aan op een standaard dimmer (geschikt voor bv. gloeilamp of halogeen), dan kunnen problemen ontstaan als knipperen, zoemen, of trillen. 

Maak hierom altijd gebruik van een speciale LED dimmer, welke specifiek gemaakt is voor zuinige LED verlichting. Deze zal de spanning van de lichtbuis reguleren wat de intensiteit van de lamp zal verlagen. Het is vaak gewoon mogelijk om deze in de originele armatuur te gebruiken, al bestaan er zekere betere alternatieven voor LED verlichting op industriële schaal. 

 

Hierom kiest u voor dimbare LED TL verlichting 

 

Dimbare LED verlichting maakt de toch al zeer zuinige LED techniek nog een flink stuk goedkoper. De financiële redenen behoren uiteraard tot de belangrijkste motivatie voor eigenaren van grote panden (denk aan een magazijn, loods, werkplaats, kantoor, school, of appartementencomplex) om over te stappen. 

Wie overstapt van traditionele TL buizen naar dimbare LED TL verlichting kan genieten van onder meer de volgende voordelen: 

  • Energiebesparing: Door een TL buis actief te dimmen kan een significante hoeveelheid energie per lichtbron worden bespaard, tot wel 80% energiebesparing ten opzichte van traditionele TL buizen. Dit kan in potentie een zeer grote financiële besparing opleveren. 
  • Levensduur verlichting: LED TL-verlichting heeft doorgaans een levensduur van gemiddeld 25.000 tot 70.000 branduren (10 tot 20 jaar), wat een aanzienlijke verbetering is in vergelijking met conventionele TL-buizen die maximaal 10.000 branduren mee kunnen. 
  • Minder uitval: De langere levensduur en de zeer lage intensiteit op het gebied van onderhoud zorgt ervoor dat de uitval van dimbare LED TL buizen een stuk lager zal uitvallen dan de traditionele TL buizen. Ook dit zorgt voor een financiële meevaller op lange termijn. 
  • Minder warmteproductie: Zeker bij de dimbare varianten van LED TL verlichting zal de warmteproductie ten opzichte van traditionele TL buizen nihil zijn. Dit is niet alleen beter voor de veiligheid, maar kan ook het binnenklimaat beter helpen reguleren. 
  • Geen flikkeringen: Bij het aanzetten van een TL buis is het knipperen en flikkeren van het licht een veel voorkomend fenomeen. LED lichtbronnen hebben hier geen last van en gaan direct aan, zonder ook maar één keer te flikkeren. 
  • Geluidsvrij en direct aan: Nooit meer enkele seconden wachten tot het licht aan springt. Compleet zonder zoemen, ratelen, brommen of andere vervelende geluiden. Anders dan traditionele TL buizen zijn correct geïnstalleerde LED TL buizen volledig vrij van geluid. 

 

Alternatieven voor dimbare LED TL buizen 

Het is logisch dat veel ondernemers en beheerders willen blijven kiezen voor TL verlichting wanneer dit jarenlang de norm is geweest in de binnenruimtes van de organisatie. Echter heeft de techniek niet stilgestaan en is er in de wereld van LED verlichting een hoop mogelijk! 

Kiezen voor LED TL buizen hoeft zeker niet altijd de ideale keuze te zijn. Voor een ruimte als een grote werkhal, magazijn, opslagruimt, of fabriekshal adviseren we bij Dutch LED Projects vaak de installatie van LED lijnverlichting als een kosten-efficiënt alternatief. De kracht van lijnverlichting zit hem vooral in de gemakkelijke installatie en de goede lichtopbrengst. 

Maar er is zeker meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor LED panelen, welke vooral in kantoorruimtes, gangen en hallen een goed alternatief kunnen bieden voor LED TL lampen. Uiteraard zijn ook panelen en lijnverlichting in dimbare varianten of met dimbare LED sensoren te verkrijgen. 

 

Dimbare LED verlichting kopen: er is veel mogelijk 

Bij het kopen van de juiste dimbare LED verlichting is er veel om rekening mee te houden. Natuurlijk zijn er de kosten, maar ook het verlichtingsdoel en de specifieke ruimte spelen een belangrijke rol. Bedenk goed waarom u kiest om over te stappen op LED TL lampen, maar neem zeker ook alternatieve vormen van LED verlichting in overweging. 

Dat dimbare LED TL buizen een mogelijkheid zijn hoeft niet altijd in te houden dat het ook de optimale keuze is voor uw behoeften. We nodigen u ook uit om verder te kijken naar andere soorten dimbare LED lampen, zoals lijnverlichting of LED panelen. 

Het ervaren team van Dutch LED Projects helpt u graag op weg om de juiste LED verlichting koopkeuzes te maken voor uw bedrijf of organisatie. Heeft u praktische vragen of wensen voor de ruimtes die u zou willen verlichten met zuinige LED techniek? We staan graag voor u klaar om (geheel vrijblijvend) de mogelijkheden met u te bespreken: