Blog

De 5 belangrijkste voor- en nadelen van LED TL verlichting

Overstappen op zuinige LED TL verlichting is voor veel ondernemers een kwestie van afwegen. Door kennis te nemen van de belangrijkste voor- en nadelen van LED TL buizen wordt het als koper minder ingewikkeld een geïnformeerde keuze te maken. 

Hierom hebben we een praktisch overzicht voor u samengesteld die zowel de voordelen van LED TL verlichting als de nadelen van LED TL verlichting op een rijtje zet. Hierdoor krijgt u een beter beeld van de mogelijke kansen en uitdagingen voor uw onderneming of organisatie. 

Wil u meer leren over de beste oplossing voor verlichting in een bedrijfshal, magazijn, kantoor, werkplaats, of soortgelijke omgeving? Bent u benieuwd welke financiële meevallers en kansen het investeren in LED techniek voor uw organisatie kan opleveren? 

Het ervaren lichtteam van Dutch LED Projects staat altijd voor u klaar met persoonlijk advies. We nodigen u graag uit om de mogelijkheden eens door te spreken: 

Voordelen van LED TL verlichting

Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste motivaties voor ondernemers om te kiezen voor LED TL lampen. Sommige redenen om te kiezen voor LED TL verlichting zijn minder voor de hand liggend dan u zou denken. Het is dus goed om kennis te nemen van de onderstaande voordelen. 

1. LED TL verlichting verbruikt veel minder

Ten opzichte van traditionele TL buizen bespaart u minimaal 50% energiekosten per lichtbron, terwijl de lichtopbrengst tegelijkertijd groter is. Een flinke kostenbesparing, welke direct meetbaar is in de kosten die uw onderneming maakt.  

LED techniek is simpelweg een stuk zuiniger: het benodigde vermogen (het aantal Watt) per lichtbron is een stuk lager. Een standaard formaat TL buis (150cm) heeft normaal gesproken een verbruik van 58 Watt, terwijl een LED TL buis van hetzelfde formaat nog slechts 23 Watt nodig heeft. 

Het behoeft geen rekenwonder om te begrijpen dat het investeren in zuinige lichtbronnen met minder benodigd vermogen een grote kostenbesparing kan opleveren. Het voordeel groeit bovendien met een grotere lichtbehoefte. Hoe meer oude TL buizen u heeft, hoe meer geld u kunt besparen op energieverbruik door de overstap te maken. 

 

2. Minder lichtproblemen

Met LED techniek heeft u nooit meer last van lichtflikkeringen: het licht is consistent en constant krachtig, ook na vele branduren constant gebruik. Ten opzichte van traditionele TL buizen zijn er veel minder problemen. 

Ook vervelende zoemende of brommende TL buizen behoren tot het verleden, een veel gehoord probleem bij gebruikers van TL verlichting. LED techniek is volledig geluidloos, met een stuk lagere kans dat onderdelen vroegtijdig stuk kunnen gaan. 

 

3. LED TL is beter in koude omgevingen

Ten opzichte van traditionele TL verlichting is de LED variant een stuk beter bestand tegen lage temperaturen. Waar standaard TL buizen niet tegen vrieskou kunnen, kan LED TL licht zonder problemen in een zeer koude omgeving worden gebruikt. 

Zelfs een koelcel ver onder het vriespunt kan LED TL verlichting zonder problemen gebruiken. De  prestaties van LED verlichting gaan niet achteruit bij deze lagere temperaturen. De lichtkwaliteit wordt in zijn geheel niet door beïnvloed door de kou. 

 

4. Oude TL fitting werkt met LED

Wist u dat nieuwe LED TL buizen passen in oude TL armaturen? Het is hierdoor in veel gevallen mogelijk om oude armaturen te voorzien van zuinige lampen, zonder dat het aangezicht hoeft te veranderen. 

De relatief kosten-efficiënte methode die reeds aanwezige TL armaturen hergebruikt wordt ook wel ‘retrofitten’ genoemd. In dit soort situaties is het alleen nodig om de LED TL buizen zelf aan te schaffen, waardoor de totale investering lager is. 

 

5. LED TL buizen zijn 100% kwikvrij 

Traditioneel gezien bevatten ‘oude’ TL buizen het voor mensen giftige element kwik. Het is één van de belangrijkste redenen dat TL buizen altijd bij het chemisch afval weggegooid dienden te worden. Bovendien is het hierdoor zeer gevaarlijk om de lucht uit een oude TL buis in te ademen. 

Deze problemen zijn in zijn geheel niet aanwezig LED TL buizen, welke 100% kwikvrij zijn. Hierdoor is het makkelijker om LED TL buizen te verwerken tot afval. Er hoeven geen speciale maatregelen te worden genomen bij het weggooien van LED TL verlichting, ze kunnen gewoon bij het restafval. 

 

Nadelen van LED TL verlichting 

Naast de beweegredenen om juist wél te kiezen voor deze zuinige vorm van verlichting, is het wel zo eerlijk om ook een kijkje te nemen naar de belangrijkste nadelen van LED TL lampen. Dit zijn voor ondernemers de belangrijkste redenen om te twijfelen aan dit type LED verlichting. 

 

1. Alternatieven zijn soms aantrekkelijker

Voor grootschalig industrieel gebruik is het vaak beter om te kiezen voor LED lijnverlichting. Ten opzichte van LED TL verlichting is dit een kostenefficiënt alternatief die meer voordelen kan bieden voor uw onderneming. 

Zoekt u een hoge lichtopbrengst en een probleemloze installatie in een bedrijfshal, magazijn, werkplaats, garage of een soortgelijke werkomgeving? Vraag de lichtexperts bij Dutch LED Projects dan naar de mogelijkheden rondom lijnverlichting. 

 

2. Relatief hoge investeringskosten

LED verlichting gaat over het algemeen een stuk langer mee en is een behoorlijk stuk zuiniger dan ouderwetse TL buizen. Productiekosten van een LED lichtbron liggen ondanks het lagere verbruik simpelweg wat hoger. Het verschil verdient u pas terug door de besparing op de energierekening. 

Ten opzichte van ouderwetse TL buizen zijn LED TL buizen dus merkbaar duurder in aanschaf, maar lager in verbruik. Met een terugverdientijd van 1 à 2 jaar verdient u het verschil snel terug. Investeert u in grote volumes LED TL buizen, dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden. 

 

3. LED TL maakt geen gebruik van reflectiekappen

Waar ouderwetse TL verlichting gebruik maakt van reflecterende reflectiekappen voor maximale directionele lichtopbrengst, is dit niet het geval bij LED TL verlichting. De reden is simpel: LED TL zijn geen rondstralers, waardoor ze geen reflectie behoeven. 

Het nadeel hiervan is de op papier lagere aantal lumen, welke de lichtopbrengst in alle richtingen aangeeft. Hierdoor lijkt het alsof LED TL veel minder licht opbrengt dan traditionele TL verlichting. 

Dit is een nadeel op het gebied van marketing voor LED TL buizen. Maar in de praktijk dus absoluut geen probleem. 

 

4. Daadwerkelijke levensduur onzeker

De uiteindelijke levensduur van LED lichtbronnen is afhankelijk van veel factoren. Het aantal aangegeven branduren is vaak erg optimistisch, omdat het gaat om gecontroleerde laboratorium omgevingen. 

Wordt bijvoorbeeld 50.000 branduren aangegeven, dan is dit vaak een behoorlijk ruime schatting. Maar duidelijk is wel dat LED TL veel langer mee zal gaan in de praktijk. Zeker ten opzichte van een traditionele TL buis, welke zo’n 10.000 branduren mee gaat. 

5. LED TL is gevoelig voor extreme warmte

Hoewel LED verlichting beter is in koude omgevingen, kan het ten opzichte van standaard TL buizen juist minder goed tegen hitte. Bij consistente temperaturen boven de 45 graden Celsius is er een risico dat de driver in de LED verlichting (als gevoeligste onderdeel in deze lichtbron) mogelijk sneller stuk gaat. 

Onthoud dat de levensverwachting van de LED lamp omlaag kan gaan bij relatief hoge temperaturen. Een beschermende LED armatuur kan een LED TL buis helpen beschermen tegen hitte. 

 

LED TL verlichting: voor- en nadelen afwegen 

Met een duidelijk overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van LED TL verlichting op zak kan u als ondernemer beter een geïnformeerde keuze maken. Weeg voor uw eigen situatie de voor- en nadelen goed af, maar schroom niet om hierbij wat extra hulp in te roepen. 

De lichtexperts bij Dutch LED Projects weten alles af van zuinige LED verlichting in een industriële omgeving. Of het nu gaat om een bedrijfshal, garage, magazijn, werkplaats, of een kantoor. We staan graag voor u klaar om de mogelijkheden (geheel vrijblijvend) met u te bespreken: 

Lees meer over LED TL verlichting