Blog

Waterdichte LED verlichting: Alles wat u moet weten 

waterdichte verlichting

In een vochtige omgeving is het omwille van de veiligheid belangrijk om te kiezen voor waterdichte LED verlichting. Omdat niet alle LED lampen waterdicht zijn, is het essentieel om te letten op de zogenoemde IP-normering, een internationale standaard. 

Voor LED lampen wordt er gebruik gemaakt van gestandaardiseerde IP waarden om aan te geven hoe watervast de verlichting is. Voor waterdichte LED verlichting is een IP44 waarde of hoger vereist, waarmee een LED lamp ten minste beschermd is tegen spatwater vanuit alle richtingen. 

Het is geen probleem om gebruik te maken van LED verlichting in een vochtige omgeving als een badkamer. Wel moet u de IP44 waarde in het achterhoofd houden als een minimum vereiste bij het kiezen van de juiste LED lamp. Is volledige waterdichtheid het doel, dan is een IP65 waarde voor de LED verlichting noodzakelijk. 

Ook in een professionele omgeving wordt veel gebruik gemaakt van de IP-normering voor LED lampen. In veel productiehallen is het immers onvermijdelijk om vocht of stof te vermijden. De lichtexperts bij Dutch LED helpen ondernemers graag verder om de juiste keuzes te maken rondom veilige waterdichte LED verlichting. Vraag ons (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden: 

Hoe goed kan LED verlichting tegen water? 

Niet alle LED verlichting kan tegen water, maar er bestaan waterbestendige LED lampen die zijn voorzien van een IP44 waarde of hoger. De mate van waterdichtheid wordt aangegeven met de IP-waarde. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de bescherming tegen water.  

Naast de IP-waardering van de verlichting is ook de LED armatuur, het gekozen materiaal van de LED lamp en de afdichting van de lamp van groot belang. Al deze factoren zijn van belang om te kunnen bepalen hoe de LED verlichting zal presteren in een vochtige omgeving. 

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de juiste installatie van de verlichting. Om de waterbestendigheid te kunnen garanderen, zal de lamp correct in de fitting geplaatst moeten worden. Daarnaast zal ook de waterdichte LED armatuur volledig kierdicht de lamp in de behuizing moeten kunnen houden. 

De beste manier voor consumenten om te kunnen begrijpen hoe goed een product tegen water kan, is door te kijken bij de specificaties van de LED verlichting. Zoek hierbij altijd eerst naar de IP-waarde van de lamp. 

Het belang van IP-waarden 

De IP-waarde van een LED lamp bestaat altijd uit twee cijfers. Het eerste cijfer gaat niet over vocht, maar legt juist uit hoe goed de verlichting tegen stof kan. Het tweede cijfer geeft pas aan hoe waterbestendig het product is. 

Idealiter is de IP-waarde van de lamp zo hoog mogelijk. Een hogere score staat namelijk gelijk aan een betere bescherming tegen de elementen. De betekenis van de getallen in de gestandaardiseerde code is als volgt uit te leggen: 

Waarde Eerste getal Tweede getal 
Niet beschermend Niet beschermend 
Bescherming tegen vaste voorwerpen (diameter 50 mm of groter) Bescherming tegen druppels 
Bescherming tegen vaste voorwerpen (diameter 12 mm of groter) Bescherming tegen druppels vanuit een hoek van maximaal 15 graden 
Bescherming tegen vaste voorwerpen (diameter 2,5 mm of groter) Spatwaterdicht, bescherming tegen spatwater (maximale hoek van 60 graden) 
Bescherming tegen vaste voorwerpen (diameter 1 mm of groter) Vochtbestendig, bescherming tegen plenswater (en geschikt voor badkamers) 
Redelijke bescherming tegen stof Sproeibestendig, bescherming tegen lichte sproeistralen 
Volledige bescherming tegen stof Waterbestendig, bescherming tegen stortbuien zonder indringing water 
– Dompelbestendig, het product kan 30 min tot 1 meter diep onder water overleven 
– Volledig waterdicht, langdurig geschikt voor onder water 

Waterdichte LED verlichting per situatie 

Afhankelijk van de specifieke omgeving of toepassing van de verlichting is de noodzaak voor een hogere IP-waarde mogelijk noodzakelijk. Zoals eerder aangegeven zal elke waterbestendige LED lamp ten minste een waarde van IP44 of meer moeten hebben. 

We bespreken enkele veel voorkomende ‘vochtige situaties’ en de meest geschikte IP-waarden voor deze vormen van LED verlichting: 

  • Badkamer: IP44 LED verlichting (of beter) is de algemene norm voor gebruik in een badkamer. De LED lamp is vochtbestendig en voorzien van bescherming tegen plenswater. Het product zal ook beschermd zijn tegen vaste voorwerpen met een diameter van 1mm of groter. 
  • Keuken: IP44 LED verlichting (of beter) is voldoende voor gebruik in een keuken. De LED lamp is vochtbestendig en kan zodoende goed tegen damp of spetters van het koken. Voor de horeca raden wij in een keuken bijvoorbeeld LED inbouwspots aan met IP44 waarde. 
  • Buitenverlichting: IP65 LED verlichting (of beter) is geschikt voor toepassingen die volledige waterdichtheid behoeven. Denk aan lampen in de tuin, gevelverlichting, of terreinverlichting. De LED lamp is waterbestendig en voorzien van bescherming tegen stortbuien zonder indringing van water. Het product zal ook volledig beschermd zijn tegen stof in de omgeving. 
  • Vochtige werkomgeving: IP65 LED verlichting (of beter) is ook geschikt voor veel vochtige werkomgevingen. Een bedrijfshal, fabriek, of magazijn die regelmatig wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden vochtige lucht behoeft een LED lamp met volledige waterdichtheid. 
  • Zwembaden: IP68 LED verlichting (of beter) is bedoeld voor verlichting onder water, zoals in een zwembad, fontein, of soortgelijke sierverlichting in waterwerken. De LED lamp is volledig waterdicht en langdurig geschikt voor gebruik onder water. 

Waterdichte LED verlichting bij Dutch LED 

Iedereen weet dat water en elektriciteit geen veilige mix zijn. Dit maakt het kiezen voor de juiste watervastheid van de LED verlichting extra belangrijk. Bedenk goed voor welke situatie en toepassing u waterdichte LED verlichting wil kopen. Kijk vervolgens goed naar de geldende IP-waarden van deze producten. 

Naast de lampen zelf zal ook een waterbestendige LED armatuur van groot belang zijn in veel situaties. In veel werkomgevingen die worden blootgesteld aan grote hoeveelheden vocht, stof, of chemische stoffen is een ATEX LED armatuur in combinatie met IP65 LEDs een goede oplossing. 

Heeft u twijfels over het kiezen van de juiste waterbestendige LED lampen? Wil u een professioneel advies voor het uitlichten van uw (vochtige) omgeving? De lichtexperts bij Dutch LED staan graag voor u klaar om te helpen bij een veilige lichtkeuze. 

Dutch LED heeft ruime ervaring met zakelijke klanten in alle sectoren, van magazijnen tot fabriekshallen en van werkplaatsen tot winkelruimtes. Wij bieden ondernemers en organisaties een totaaloplossing voor professionele waterdichte LED verlichting. Vraag ons (vrijblijvend) naar de mogelijkheden, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug: