Blog

Levensduur LED verlichting: Hoe lang gaan LEDs mee? 

levensduur led verlichting

Ten opzichte van de traditionele gloeilamp, halogeen lamp, of relatief zuinige spaarlamp (CFL) gaan LED lampen opvallend lang mee. Dat is voor een groot deel te danken aan hoe enorm efficiënt en zuinig deze moderne lichtbronnen zijn ten opzichte van de ‘oudere’ lichttechnieken. 

Gemiddeld genomen gaat een LED lamp bij normaal gebruik tussen de 15.000 tot 25.000 branduren mee. Laat u een LED lamp elke dag 8 uur branden, dan gaat deze naar verwachting 5 tot 8 jaar mee. Het type LED verlichting en het verbruikspatroon bepaalt echter sterk de gemiddelde levensduur.  

Het is goed mogelijk om een hoge kwaliteit LED lichtbron langer dan 15 jaar te gebruiken, wanneer u er zuinig en verstandig mee omgaat. Sommige varianten LED verlichting (zoals bijvoorbeeld LED panelen in een kantoor) kunnen ruim 20 jaar of langer meegaan. Het gebruik van slimme hulpmiddelen als een LED dimmer of voorgeprogrammeerde timer kunnen de levensduur verder helpen verlengen. 

Bent u een ondernemer of projectmanager die op zoek is naar hoge kwaliteit LED verlichting dat zeer lang meegaat? De lichtexperts van Dutch LED helpen u graag verder met uw lichtproject. Vraag ons (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug met een persoonlijk antwoord: 

Gemiddelde levensverwachting LED 

De gemiddelde levensduur van LED verlichting wordt over het algemeen gemeten in het aantal branduren. Dit is het aantal uur dat één LED lichtbron kan branden over de gehele levensverwachting van het product. Afhankelijk van het type product kan dit behoorlijk uiteen lopen. 

LED verlichting zal in een werkomgeving tussen de 8 en 10 uur branden per dag branden. Gaan we uit van 250 werkdagen per jaar (het Nederlandse gemiddelde), dan zal één LED lamp in een werkplaats zo’n 2000 tot 2500 branduren per jaar omvatten. 

Afhankelijk van het specifieke type LED lamp, de kwaliteit en de manier van gebruik zal de levensverwachting van een gemiddelde lichtbron verschillen. Om een beter beeld te geven, dit is de te verwachten levensduur van enkele populaire soorten LED lampen: 

 • LED gloeilamp (bv. E27 fitting): 15.000 tot 25.000 branduren 
 • LED strips: 20.000 tot 30.000 branduren 
 • LED TL verlichting: 25.000 tot 40.000 branduren 
 • LED highbay: 30.000 tot 50.000 branduren 
 • LED downlights: 35.000 tot 60.000 branduren 
 • LED ATEX verlichting: 35.000 tot 60.000 branduren 
 • LED floodlights: 40.000 tot 70.000 branduren 
 • LED panelen: 40.000 tot 70.000 branduren 

Totale levensduur LED verlichting verlengen 

Wanneer u gebruik maakt van een LED lamp, zijn er een aantal simpele manieren waarop u kunt bijdragen aan het verlengen van de totale levensduur van een LED lichtbron. We delen enkele praktische tips met u om een idee te geven van deze methoden: 

 1. Hogere kwaliteit kiezen: Bij het aanschaffen van een nieuwe LED lamp is het belangrijk om voor kwaliteit te gaan. Let op hoogwaardige afwerking, merk, prijs en reviews om te bepalen welke producten optimale prestaties kunnen leveren. Dutch LED helpt u hierbij alvast met een voorselectie van uitsluitend hoogwaardige LEDs. 
 1. Kies een laag wattage: Kies altijd de juiste lamp voor de juiste toepassing en situatie. Als een lager wattage voldoende licht levert (omdat minder lichtopbrengst voldoende is voor uw situatie), ga hier dan altijd voor. Dit kan de levensverwachting van de lichtbron mogelijk flink helpen verlengen. 
 1. Gebruik een LED dimmer: Een lager stroomverbruik helpt om de levensduur van de LED verlichting op te rekken. Er bestaan zowel inbouw als opbouw varianten, waarmee de lichtsterkte bepaald kan worden. 
 1. Timer of bewegingssensor: Minder lang de LED lamp aan laten staan is een simpele methode om een lichtbron langer mee te laten gaan. Dit is makkelijker door gebruik te maken van hulpmiddelen in de wereld van slimme verlichting, zoals een voorgeprogrammeerde timer of bewegingssensor. 
 1. Vermijd oververhitting: Stel de LED lamp niet bloot aan zonlicht of overmatige warmte op een andere manier. Koop dus een goede lampenkap, of plaats de LED lamp op een plek waar zonlicht geen invloed heeft. Vermijd ook plaatsing dichtbij verwarming waar mogelijk. 
 1. Niet constant laten branden: Langdurig laten branden van een lamp is slecht voor de levensduur. Zelfs als u even naar een andere ruimte gaat, is het aan te raden om LED lampen uit te schakelen. Dit helpt bij te dragen aan het verlengen van de levensduur en het verminderen van het stroomverbruik. 

Slimme LED verlichting gaat langer mee 

Wil u nieuwe LED lampen of grootschalige installatie van LED systemen op een kostenefficiënte manier langer mee laten gaan? Kies dan voor het toevoegen van slimme LED sensoren voor uw nieuwe verlichting. Denk aan oplossingen als een LED dimmer, voorgeprogrammeerde timer, of het gebruik van een LED bewegingssensor. 

Het terugverdienen van slimme verlichting kan al binnen enkele jaren, afhankelijk van het type investeringen dat u wilt maken. Over het algemeen zal de besparing op stroomgebruik en het verlengen van de levensduur al snel de investering terug helpen verdienen. 

De lichtprofessionals van Dutch LED delen graag enkele praktische oplossingen voor slimme verlichting. Denk hierbij aan softwarematige oplossingen, maar ook aan het plaatsen van sensoren in de omgeving waar de LED verlichting aanwezig is. De slimme verlichting kan ook worden toegevoegd aan eventuele bestaande LED verlichtingssystemen. 

Hoge kwaliteit verlichting van Dutch LED 

Wil u er zeker van zijn dat u LED lamp lang meegaat en van hoge kwaliteit is? De lichtexperts van Dutch LED hebben het zware werk voor u uit handen genomen. We kunnen voor kleine en grote projecten hoogwaardige LED oplossingen leveren die zeer lang meegaan. 

Naast een professionele installatie kunnen we ook slimme LED verlichtingen oplossingen aanbieden en LED dimmers plaatsen. Dit helpt om de levensduur van uw LED lampen nog verder op te rekken. Hierdoor vermindert de noodzaak om bestaande verlichting te vervangen. 

Lampen die lang meegaan zijn een logische investering. U kunt hierdoor gemakkelijk op de vaste lasten van uw onderneming of organisatie besparen. Indirect draagt u hiermee ook nog eens bij aan een beter milieu voor ons allemaal. 

Benieuwd naar de mogelijkheden en diensten van Dutch LED voor ondernemers? Een adviseur staat u graag te woord over ons assortiment. Met een slim lichtplan kunnen we al snel grote besparingen doorvoeren voor uw bestaande verlichting. Dit doen we middels een persoonlijke aanpak, vraag ons gerust (en geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden: