Blog

Energielabel C verplicht voor kantoor: 9 zuinige LED tips

Sinds het jaar 2023 is het voor kantoren in Nederland verplicht om te voldoen aan Energielabel C, echter voldoen meer dan 50% van alle kantoren nog niet aan deze nieuwe eis. De maatregel moet ondernemers met een kantoor stimuleren iets te doen aan energieverspilling in de werkomgeving.

Ook zuinige LED verlichting speelt een belangrijke rol in het behalen van Energielabel C of hoger. In dit artikel geven we ondernemers daarom enkele praktische tips om hun verlichting op een efficiënte manier te kunnen verduurzamen.

Bij Dutch LED Projects denken onze lichtexperts dagelijks na over manieren om het ondernemers makkelijker te maken om zuinige LED verlichting te optimaliseren. Er zijn namelijk nogal wat technieken die kunnen worden toegepast om energieverspilling tegen te gaan.

Energielabel C verplichting kantoor

In het Bouwbesluit 2012 is de verplichting opgenomen dat kantoren het Energielabel C moeten hanteren, of een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225m². Voldoet een kantoor hier niet aan, dan mag het pand niet langer als kantoor verder functioneren.

Voor ondernemers in het bezit van een kantoor is het dus van groot belang om te voldoen aan de geldende wetgeving. Huurt u een kantoorruimte, dan is de verhuurder hier verantwoordelijk voor en kunt u het energielabel C bij uw verhuurder opvragen.

Vanaf 1 januari 2023 is de overheid van start gegaan met het actief handhaven van de in 2012 opgestelde wet. Let op dat een nieuw uitgegeven energielabel slechts 10 jaar geldig is. Er moet dus periodiek een nieuw label voor een kantoor worden aangevraagd.

Aandachtspunten voor Energielabel C

Een erkend energieadviseur kan u helpen aan een geldig energielabel voor uw kantoor. Ook kan deze zelfde adviseur helpen met het opstellen van een verduurzamingsplan, bijvoorbeeld wanneer u een Energielabel D of lager ontvangt.

Na een controle van het gebouw en een advies op maat kunnen de maatregelen worden bepaald. Denk aan het aanbrengen van isolatie, overstappen op zuinige (elektrische) verwarming, of investeren in energiezuinige LED verlichting.

Verken voordat u een duurzame investering maakt de subsidieregelingen voor zakelijke energiebesparende maatregelen. Deze kunnen helpen de verduurzaming van het kantoorpand te financieren. Hierna voert u energiebesparende maatregelen uit en laat u een nieuw energielabel opstellen.

Verminderen van gas- en elektriciteitsverbruik is het kerndoel van de maatregelen. Een percentage hiervan is afkomstig van de verlichting, welke absoluut invloed kan hebben op het energielabel. Dutch LED Projects wil ondernemers met een kantoor daarom enkele tips aanbieden voor het realiseren van zuinige verlichting.

Praktische tips voor zuinige LED verlichting

Met de volgende handige tips is het realiseren van duurzame, energiebesparende LED kantoorverlichting snel gerealiseerd:

Stel een verlichtingsplan op

Laat een professionele partij een plan opstellen voor optimale zuinige LED kantoorverlichting. Identificeer de belangrijkste werkgebieden, vergaderzalen en gemeenschappelijke ruimtes die verlicht moeten worden. Dutch LED Projects kan u hierbij helpen.

Installeer hoogwaardige LED verlichting

Selecteer LED lampen die geschikt zijn voor de specifieke functie van elke kantoorruimte. Zorg ervoor dat ze energiezuinig zijn en voldoen aan de EU-normen voor efficiëntie. Verban oude TL buizen, kies in plaats hiervan bijvoorbeeld voor LED panelen (ook voor systeemplafonds).

Gebruik LED dimmers

Installeer LED dimmers voor alle kantoorruimtes, maar in ieder geval in ruimtes waar flexibiliteit in lichtniveaus gewenst is. Dit kan helpen om energie te besparen wanneer de volledige helderheid niet nodig is. Ook verlengt het de levensduur van LEDs.

Slimme LED kantoorverlichting

Middels een slim verlichtingssysteem kunnen LED lampen volgens een vast schema worden aan- en uitgeschakeld. Ook op afstand kan het lichtsysteem worden aangepast en ingepland. Met slimme lichtsoftware en softwarematige schakelaars kan nog eens 50-70% aan stroom worden bespaard.

LED bewegingssensor

Implementeer bewegingssensoren in ruimtes die niet constant in gebruik zijn, zoals gangen, toiletten en opslagruimtes. Deze sensoren schakelen de kantoorverlichting automatisch uit wanneer er geen beweging wordt gedetecteerd.

Gebruik een daglichtsensor

Installeer daglichtsensoren om de verlichting automatisch aan te passen op basis van natuurlijk licht. Hierdoor wordt onnodig energieverbruik voorkomen.

Duurzame noodverlichting

LED noodverlichting is verplicht in een kantoor omwille van veiligheid. Tijdens calamiteiten moeten deze lampen vluchtroutes aangeven. Vervang de lampen in de noodverlichting voor de laatste generatie LEDs voor maximale besparing.

Educatie en bewustwording

Informeer medewerkers over het belang van energie-efficiëntie en moedig hen aan om verlichting actief uit te schakelen wanneer deze niet wordt gebruikt. Ook minder lampen in één ruimte kan voldoende zijn. Zo betrekt u actief de werknemers in het proces voor verduurzaming.

Monitor en optimaliseer

Installeer energiemeters om het verbruik van verlichting in real-time te volgen. Gebruik deze gegevens om te identificeren waar verdere optimalisatie mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van eventuele blindstroom.

Uitzonderingen verplichting Energielabel C

Mocht u een ondernemer zijn met een kantoor, dan is het goed om te weten dat er een aantal uitzonderingen zijn op de regel. Niet elk kantoor in Nederland is per definitie verplicht om te voldoen aan Energielabel C.

De overheid geeft aan dat de verplichting niet geldig is voor een kantoor in de volgende situaties:

  • Minder dan 50% van het gebouw wordt gebruikt voor de functie kantoor (en nevenfuncties)
  • De oppervlakte van het kantoor (en nevenfuncties) is kleiner dan 100 vierkante meter
  • Het kantoorpand is een monument
  • Tijdelijke kantoorpanden die maximaal 2 jaar worden gebruikt
  • Het kantoorgebouw gebruikt geen energie om het binnenklimaat te regelen
  • De maatregelen die nodig zijn ter energiebesparing hebben een terugverdientijd van meer dan 10 jaar

Professioneel een zuiniger kantoor realiseren

In het proces om een kantoorpand te verduurzamen komt zuinige LED verlichting altijd om de hoek kijken. Wie streeft naar het verplichte Energielabel C voor een kantoor kiest voor hoogwaardige LED verlichting. Maar ook voor slimme sensoren en lichtsystemen.

Bij Dutch LED Projects kunnen we eigenaren van een kantoor helpen met zowel verduurzaming van de verlichting en verduurzaming van de verwarming. Zo bieden we een totaalpakket voor de energiehuishouding in uw kantoorpand.

Vele tevreden ondernemers gingen u al voor. Ook in kantoorpanden hebben wij ruime ervaring met het plaatsen van LED systemen. Onze installateurs kunnen u op korte termijn helpen aan duurzame LED kantoorverlichting.

Met onze jarenlange ervaring op gebied van duurzame verlichting en verwarming helpen we ook graag uw kantoor te verduurzamen. Zo kunt u flinke vooruitgang boeken voor het behalen van het verplichte Energielabel C.