Blog

Infrarood panelen voor een systeemplafond: De mogelijkheden 

Een systeemplafond is een populaire oplossing in grote zakelijke ruimtes, zoals een kantoor. We kennen allemaal de karakteristieke verlaagde plafonds met uitneembare vierkanten panelen wel. Tegenwoordig is het ook prima mogelijk om verwarming te plaatsen in deze panelen, in de vorm van elektrische infrarood panelen. 

Dankzij infrarood panelen in een systeemplafond kan een grote ruimte gemakkelijk en snel op de juiste temperatuur worden gebracht, onafhankelijk van de kwaliteit van isolatie. Elektrische verwarming middels infraroodstraling is een efficiënte, moderne en duurzame oplossing voor het verwarmen van een kantoor. 

Ondernemers die op zoek zijn naar een energiezuinig alternatief voor de klassieke gasgestookte radiator, kiezen steeds vaker voor een oplossing als elektrische infrarood verwarming. Omdat de panelen naadloos in een systeemplafond passen, is installatie erg gemakkelijk en kan de plafondverwarming snel en flexibel elders worden geplaatst. 

Interesse in de mogelijkheden die infrarood panelen kunnen bieden voor een systeemplafond? De experts van Dutch LED helpen dagelijks bij het verduurzamen van Nederlandse bedrijven. Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs voor meer details: 

Neem contact met ons op

Verwarming verwerken in het systeemplafond 

Het is niet toevallig dat systeemplafonds veelvuldig worden gebruikt door ondernemers. Zeker in een kantoor kan dit type verlaagd plafond een enorm verschil maken op gebied van toegankelijkheid, installatiegemak, verlichtingsopties, maar ook andere functies die de werkplek aangenaam maken. 

Één van die functies die in het systeemplafond kan worden verwerkt, heeft betrekking op de klimaatbeheersing van het bedrijfspand. Verwarmen van een werkruimte is mogelijk vanaf het plafond met efficiëntie elektrische infrarood panelen. 

De veilige infrarood warmtestraling kan de werkplek al snel een comfortabele, aangename omgeving maken. Dit energiezuinige alternatief voor de klassieke gasgestookte radiator past perfect in het kantoor van de toekomst. Het is een duurzame verwarmingsmethode die zowel stil, mooi, als onderhoudsvriendelijk is. 

Zo werkt infrarood warmtestraling 

Infrarood panelen in een systeemplafond maken, net als andere soorten infrarood verwarming, gebruik van een unieke techniek voor het verwarmen van de directe omgeving. Infrarood warmtestraling afkomstig uit het infrarood paneel is een onzichtbare vorm van comfortabele warmte, met enkele unieke eigenschappen. 

Anders dan bij ‘gewone’ luchtverwarming wordt niet de binnenlucht geleidelijk opgewarmd door de warmtebron, maar is er sprake van vrijwel directe verwarming middels het gebruik van (onzichtbare) elektromagnetische straling in het infrarood lichtspectrum. 

Infrarood panelen stralen direct hun prettige warmte af op de oppervlakten, objecten en personen in de directe omgeving. Doordat de omgevingslucht wordt overgeslagen bij het verwarmen kan veel van de geconsumeerde energie worden behouden en worden omgezet in warmte. Het is hierdoor één van de meest efficiënte vormen van elektrische verwarming. 

Waarom kiezen voor elektrische infrarood panelen? 

Veel ondernemers en managers kiezen bewust voor het gebruik van infrarood panelen voor systeemplafonds. Een werkruimte als een kantoor kan hierdoor snel en gemakkelijk op de juiste temperatuur worden gebracht en gehouden. 

Ten opzichte van traditionele vormen van verwarmen, hebben infrarood panelen in het plafond enkele belangrijke voordelen. Hiervan zijn de volgende factoren voornamelijk van belang: 

  • Energiebesparend: Van alle soorten elektrische verwarming zijn infrarood panelen veruit één van de meest energiezuinige opties. Doordat er gericht wordt verwarmd met minimale warmtelekkage, kan er in een grote werkruimte al snel veel geld worden bespaard op de stookkosten. De lucht wordt niet verwarmd, maar personen ontvangen direct de warmte. 
  • Gemakkelijke installatie: Dankzij de uitneembare panelen van het systeemplafond kan een infrarood paneel (die geheel volgens de maten van het frame kan worden geleverd) snel en gemakkelijk worden geplaatst en in gebruik worden genomen. Een stroomaansluiting is vereist, panelen koppelen en aansluiten op een centrale thermostaat is optioneel. 
  • Flexibel: Door het installatiegemak en hun multi-inzetbaarheid in verschillende soorten ruimtes kan een infrarood paneel snel en gemakkelijk aan een ander plafond worden gemonteerd. Er zijn geen ingewikkelde demontages nodig, verleggen van leidingen is niet relevant. Neem infrarood panelen probleemloos mee met de verhuizing van het kantoor. 
  • Gelijkmatige warmte: Door de overzichtelijke positionering van panelen in het systeemplafond wordt de warmte in de ruimte eronder zeer gelijk verdeeld. Het bereik is het grootste aan het plafond, waardoor het systeemplafond ideaal is voor de panelen. 
  • Direct warm: Anders dan bij standaard luchtverwarming zal een infrarood paneel direct zorgen voor een prettige temperatuur in de ruimte. Er hoeft niet eerst op het opwarmen van een ruimte te worden gewacht, zoals bij een standaard radiator bijvoorbeeld wel het geval is. 
  • Hoge mate van comfort: Over het algemeen wordt infraroodwarmte ervaren als een zeer prettige vorm van warmte. Het geeft een gevoel van welbehagen, er is geen sprake van onnodige luchtstromen en zoals eerder vermeld is de warmtespreiding zeer uniform. 
  • Beter voor binnenklimaat: De afwezigheid van onnodige luchtstromen zorgt voor minder opwaaien van stof in de ruimte, waardoor de luchtkwaliteit in de binnenruimte beter zal zijn. Ook uniek is het feit dat infraroodwarmte de vochtbalans binnen volledig gelijk weet te houden, waardoor schimmels minder snel zullen ontstaan. 
  • Geluidsarm: Er zijn geen bewegende onderdelen bij deze verwarmingsvorm, waardoor het volledig stil is. Dit is goed voor de productiviteit en de vorming van een rustige en comfortabele werkomgeving. 
  • Onderhoudsarm: Het gebrek aan bewegende onderdelen en de zeer veilige verwarmingstechniek zorgt er ook voor dat infrarood panelen extreem onderhoudsarm zijn. Er is geen periodiek onderhoud nodig en alles blijft in principe probleemloos werken tijdens de gehele levensduur van de warmtebron (enkele decennia). 
  • Minimaal warmteverlies: Warmteverlies als gevolg van isolatieproblemen zijn definitief verleden tijd met infraroodwarmte. De unieke eigenschappen van infrarood zorgen ervoor dat tocht of weglekken van warmte geen invloed heeft op de warmtebeleving in de ruimte. Dit komt doordat de warmte zeer lokaal wordt gevormd en plaatselijk van aard is. 

Hoe veilig zijn infrarood panelen? 

Infrarood panelen zijn zeer veilig, ook bij gebruik op de lange termijn. Regelmatig informeren klanten naar de veiligheid van elektrische infrarood panelen. Er wordt immers gebruik gemaakt van onzichtbare infrarood warmtestraling, wat mogelijk wat intimiderend klinkt. 

Het concept ‘straling’ is echter volledig veilig in deze context. Elektrische infrarood panelen maken gebruik van onzichtbare lange golf infraroodstraling, een vorm van elektromagnetische straling die bijvoorbeeld ook door ons eigen lichaam wordt geproduceerd. Wanneer deze straling op ons lichaam valt, of een object in een ruimte, dan wordt er (comfortabele) warmte geproduceerd. 

Er worden geen schadelijke elektromagnetische velden geproduceerd door infrarood panelen. Bovendien worden panelen niet heet, waardoor een geen risico is op brandwonden of andere lichamelijke risico’s. Er is ook geen risico op verbranding bij langdurige blootstelling. Er is immers geen sprake van UV-straling (zoals bij de zon). 

Infrarood panelen kiezen: Dutch LED denkt mee 

Bij Dutch LED zijn onze monteurs ervaren met het verduurzamen van vele soorten binnenruimtes. Of het nu gaat om een kantoor met systeemplafond of een winkelruimte, wij helpen bij het plaatsen van betaalbare en zuinige verlichting en verwarming. 

Infrarood panelen zijn een unieke kans voor bedrijven en organisaties die gebruik maken van systeemplafonds. De combinatie van infrarood panelen en een systeemplafond maakt een zeer efficiënte, comfortabele en flexibele werkomgeving mogelijk. 

Wij nodigen ondernemers die geïnteresseerd zijn in duurzame, gasloze vorm van verwarming voor zakelijke ruimtes van harte uit om kennis te maken met infraroodwarmte. Vraag ons (vrijblijvend) naar de mogelijkheden: 

Neem contact met ons op