Blog

De 5 belangrijkste nadelen LED verlichting 

Met de komst van modern LED techniek is verlichting efficiënter en kwalitatief beter geworden. Maar ook aan LED verlichting kleven enkele nadelen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de ene LED lamp de andere niet is. Niet elk nadeel is van toepassing op elke Light Emitting Diode (LED) lichtbron. 

Ten opzichte van traditionele soorten verlichting als TL-buizen, gloeilampen, spaarlampen en halogeen zullen de nadelen van LED verlichting in het niet vallen. Over het algemeen heeft LED techniek een breed scala aan voordelen. Hoge efficiëntie, lange levensduur en hoge lichtkwaliteit zijn hiervan slechts enkele voorbeelden. 

Interesse in het plaatsen van zuinige verlichting in een zakelijke omgeving? Dutch LED heeft de kennis en ervaring in huis om grote lichtprojecten te realiseren op locatie. Vraag daarom vandaag nog onze gratis lichtscan aan. Met deze scan wordt snel duidelijk welke verbeteringen er in de bestaande lichtinstallatie aangebracht kunnen worden. 

Een adviseur van Dutch LED beantwoord hierbij graag alle vragen rondom eventuele nadelen die LED verlichting kan hebben. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 

Neem contact met ons op

1. Groot verschil in kwaliteit 

Het belangrijkste nadeel van LED verlichting is het grote kwaliteitsverschil tussen verschillende soorten LED lampen. Bij het kopen van nieuwe LEDs is snel duidelijk dat goedkope, lage kwaliteit productie de markt overspoeld heeft. 

Erkende merken LED verlichting zijn relatief duur en worden soms weggedrukt in het aanbod, simpelweg omdat de relatief goedkope alternatieven populairder zijn door hun lagere prijzen. 

Veelal is het echter beter om te kijken naar de gehele levensduur van de LED lamp. Hoge kwaliteit LEDs gaan veel langer mee, terwijl ze een betere lichtkwaliteit kunnen bieden aan de gebruiker. 

Kies bij voorkeur voor erkende merken met een goede reputatie en een ruime garantieregeling. Let goed op het aantal lumen per watt (lm/W) die een LED lamp produceert om de hoeveelheid licht en efficiëntie van de verlichting te kunnen bepalen. Let hiernaast op de kleurweergave-index (CRI), welke bij voorkeur op een waarde van 90 of hoger ligt (voor een realistische kleurweergave). 

2. Hoge aanschafkosten 

De hoge aanschafkosten van LED-verlichting vormen een nadeel, maar worden op de lange termijn gecompenseerd door diverse voordelen. Aanschafkosten voor individuele lichtbronnen met LED techniek liggen over het algemeen een stuk hoger dan alternatieve soorten verlichting (zoals klassieke spaarlampen). 

Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat de efficiëntie en levensduur van LED lampen vele malen hoger ligt dan ‘traditionele’ vormen van verlichting. Hierdoor zullen de kosten over het gehele functionele leven van een LED een stuk lager liggen, ondanks de hogere initiële kosten. 

De hoge aanschafkosten zijn voornamelijk een nadeel of barrière voor grootverbruikers van verlichting met beperkt investeringsbudget. Wie over wil stappen van TL naar LED zal met een volledige vervanging van de lichtinstallatie tegen hoge kosten aanlopen. 

LED retrofit modules kunnen een betaalbaar alternatief zijn in deze situatie. Bestaande onderdelen van de lichtinstallatie kunnen hierbij opnieuw worden gebruikt, wat zowel aanschafkosten als installatiekosten drukt. Ondernemers die interesse hebben in retrofitten kunnen hiernaar informeren bij een adviseur van Dutch LED. 

3. Gevoelig voor hoge temperaturen 

Een ander nadeel van LED verlichting is het feit dat de lichtbron gevoelig is voor zowel kou als warmte, al zijn spaarlampen en TL-buizen over het algemeen nog gevoeliger. De ideale temperatuur voor het gebruik van LED verlichting ligt tussen de -20 graden en +40 graden Celsius. 

Wanneer LEDs langdurig aan hoge warmte wordt blootgesteld en te warm worden, kunnen er enkele problemen optreden. Denk aan een verminderde lichtopbrengst, mogelijke kleurverandering van de verlichting, kortere levensduur, of in een extreem geval kan de LED lamp zelfs kapot gaan. 

Hoge kwaliteit LED verlichting is beter bestand tegen hoge temperaturen. De LED chip genereert minder warmte en kan warmte bovendien beter afvoeren. Ook bevat een goede LED lamp een betere LED driver die stroom nauwkeuriger kan reguleren (wat zorgt voor minder inefficiënties). 

Wederom is het duidelijk dat hoge kwaliteit LED een groot deel van de nadelen van goedkope LED lampen weet te verminderen. 

4. LED driver nog altijd gevoelig 

Van alle onderdelen in LED lichtsystemen is de LED driver vaak de ‘bottleneck’ die de levensduur van de verlichting zal bepalen. De driver is het onderdeel dat in de meeste gevallen als eerste stuk zal gaan, waarna vervanging noodzakelijk zal zijn. 

De LED driver is het onderdeel dat de stroomvoorziening aanpast aan de specifieke behoefte van de verlichting. LED lampen vereisen een constant stroomsterkte om goed te kunnen functioneren. Tegelijk zijn er in de netspanning vaak kleine schommelingen, het is aan de driver om deze schommelingen op te vangen. 

Het goede nieuws is dat LED drivers over het algemeen goed te vervangen zijn. Houdt rekening met het feit dat niet elke driver geschikt is voor elk type LED lamp. Controleer ook altijd de maximale wattages van zowel de driver als de LED lamp en houdt een buffer over. 

5. Compatibiliteit LED dimmers 

Er zijn een aantal verschillende problemen die kunnen ontstaan rondom het thema LED dimmers. Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat niet elke LED lamp dimbaar is. Controleer eerst altijd of er gekozen is voor een dimbare LED lamp. Dit wordt vaak aangegeven op de lamp zelf, de verpakking, of in de naam van het product. 

Maar ook als er een dimbare LED lamp wordt gebruikt, kan het voorkomen dat deze niet geschikt is. Bij LED verlichting worden namelijk verschillende dimtechnieken gebruikt. Eerder hebben we hier in meer detail aandacht aan besteed. Controleer daarom altijd goed of de dimtechniek geschikt is in de lichtbron. 

Een conventionele ‘oude dimmer’ zal door techniekverschillen bovendien niet altijd optimaal zijn om te gebruiken voor nieuwe LED verlichting. Veelal zal een conventionele dimmer het vermogen simpelweg verlagen, terwijl een LED dimmer een volledig andere dimtechniek gebruikt. 

Hoge kwaliteit LED voorkomt veel nadelen 

Voor onze businesspartners maken we bij Dutch LED uitsluitend gebruik van de hoogste kwaliteit LED verlichting. Hierdoor zullen de hierboven beschreven nadelen een veel kleinere impact hebben op de lichtvoorziening. 

Door te werken met gerenommeerde merken en nauw contact te hebben met fabrikanten en leveranciers kunnen wij ondernemers van professionele en hoogwaardige LED verlichting voorzien. De positieve ervaringen van onze eerdere klanten spreken voor zich. 

Interesse in het overstappen naar de nieuwste generatie LED verlichting? Genoeg gehad van de nadelen van TL-buizen en eerste generatie LEDs? Dan is dit het perfecte moment om onze gratis lichtscan aan te vragen. 

Een ervaren lichtadviseur komt dan vrijblijvend langs op locatie, om te inventariseren waar verbeteringen aangebracht kunnen worden in het bestaande lichtsysteem. Vanuit dit startpunt kunnen wij een lichtsimulatie maken. Claim daarom direct de gratis Dutch LED lichtscan en start met besparen: 

Vraag een lichtscan aan