Blog

Subsidie infrarood kasverwarming kwekers: Dit is er mogelijk 

Zuinige verwarming is onmisbaar voor kwekers die actief zijn in de gewasteelt. Of het nu gaat om bloembollen of stekjes, goedkope kasverwarming is cruciaal voor de winstcreatie van agrarische ondernemers in Nederland. Dit is dankzij subsidie tegenwoordig ook haalbaar met een investering in duurzame elektrische infrarood verwarming. 

Voor infrarood heaters boven de 4 meter hoogte kunnen agrariërs in de glastuinbouw gebruik maken van een subsidie in de vorm van de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Dit is een belastingvoordeel voor ondernemers, die na de aanschaf van infrarood verwarming mag worden opgevoerd als korting op de winstbelasting. 

Een financieel specialist kan helpen bij het bepalen hoeveel en welke investeringskorting er precies kan worden behaald. Ook kennis rondom het selecteren en installeren van de juiste soort duurzame elektrische verwarming van een kas zal het verschil helpen maken. Dit is het aspect waarbij de experts van Dutch LED professioneel advies kunnen leveren. 

Meer informatie ontvangen over het betaalbaar installeren van industriële infrarood heaters in een onderneming? De verwarmingsexperts van Dutch LED hebben ruimte B2B-ervaring in verschillende sectoren door het hele land. Ook de glastuinbouw kan hierin natuurlijk niet ontbreken. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie rondom de mogelijkheden: 

Neem contact op

Subsidie op duurzame verwarming in de glastuinbouw 

De sector glastuinbouw is één van de belangrijkste exportsectoren van Nederland. Kwekers in het hele land lopen echter steeds vaker tegen financiële beperkingen aan door oplopende energiekosten, die vandaag de dag de realiteit vormen in de agrarische sector. Het leven wordt steeds duurder, zo ook de kosten voor het verwarmen van een kas. 

Investeren in specifieke vaste lasten, zoals zuinige verwarming voor het kweken van planten en gewassen, kunnen in veel gevallen echter worden gesubsidieerd. Met andere woorden, de overheid geeft de kweker een financieel duwtje in de rug wanneer de investering de samenleving ten goede komt. Bijvoorbeeld als het gaat om een duurzame (gasloze) vorm van verwarming. 

Elektrische infraroodwarmte gebruiken in een agrarische onderneming is één zo’n maatregel die de overheid graag stimuleert. Om dichter bij duurzame doelstellingen te komen, biedt de overheid enkele duurzame subsidies aan ondernemers en organisaties. Mits het natuurlijk gaat om een energiebesparende maatregel. 

Veelal worden subsidies voor het verwarmen van een kas aangeboden in de vorm van een belastingvoordeel bij het maken van nieuwe investeringen. De belangrijkste maatregel in deze context is de Energie-Investeringsaftrek (EIA), een belastingvoordeel dat na een investering kan worden teruggevraagd bij de belastingaangifte. 

Energie-investeringsaftrek (EIA) 

De Energie-investeringsaftrek, kortweg EIA, is een subsidie in de vorm van een belastingvoordeel. Specifiek is dit belastingvoordeel bedoeld om duurzame, energiebesparende maatregelen te kunnen nemen in de onderneming. Het is nadrukkelijk geen regeling voor particulieren, het moet dus altijd vanuit een organisatie worden aangevraagd. Een agrarisch bedrijf actief in de glastuinbouw valt hier ook onder. 

De EIA geeft ondernemers in de agrarische sector de mogelijkheid om industriële infrarood heaters (geïnstalleerd op een hoogte boven de 4 meter) aan te voeren als subsidieerbaar bedrijfsmiddel. Ook de montage, kosten voor de hoogwerker, kleine materialen en eventuele aanpassingen aan de installatie mogen worden aangevoerd binnen deze subsidieregeling. 

Er gaat een significant fiscaal voordeel uit van de EIA-subsidie. Een groot deel van de investeringskosten voor duurzame kasverwarming mag dankzij de maatregel worden afgetrokken van de winstbelasting. In 2023 was dit bijvoorbeeld 45,5%. In de praktijk komt het neer op een netto korting van zo’n 10% op de gehele investering (elektrische heaters en installatie). 

Belangrijke voorwaarden subsidieaanvraag 

Bij het aanvragen van subsidie voor een duurzame investering komen enkele voorwaarden kijken. Niet altijd komt een ondernemer in de glastuinbouw in aanmerking voor de EIA. De agrariër zal rekening moeten houden met onder meer de volgende voorwaarden om de subsidieregeling voor duurzaam verwarming veilig te stellen: 

  • Elke Nederlander die ondernemer is bij de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting kan aanspraak maken op de EIA-subsidieregeling. Dit is onder meer toe te passen op duurzame verwarming in de onderneming. 
  • Het geïnvesteerde bedrag voor de energiebesparende maatregelen (bv. Infrarood heaters) ligt tussen een specifiek minimum- en maximumbedrag. In 2023 lag dit bedrag bijvoorbeeld tussen de €2601 en €353.973 euro, maar dit zal periodiek worden aangepast. 
  • De investering in het bedrijfsmiddel of de techniek wordt genoemd in een goedgekeurde lijst en voldoet aan de beschrijving die hierin wordt gegeven. Een belangrijke voorwaarde bij infrarood heaters voor de glastuinbouw is de eerder genoemde hoogte van de warmtebron, die altijd boven de 4 meter zal moeten liggen. Ook worden er o.a. Eisen gesteld rondom de minimaal te behalen energie-efficiëntie. 
  • Het kan voorkomen dat er aanvullende vragen worden gesteld over de doelstelling en het gebruik van de duurzame maatregelen. Deze worden veelal op een case-by-case basis beoordeeld door een specialist. Er moet altijd kunnen worden aangetoond (of ten minste worden beargumenteerd) dat er sprake is van significante energiebesparing dankzij de duurzame investering. 

Een duurzame toekomst voor de glastuinbouw 

Subsidies als de Energie-investeringsaftrek (EIA) zijn een belangrijke duw in de rug voor ondernemers die wel willen besparen op energie, maar voor wie dit financieel (nog) niet haalbaar of aantrekkelijk is. Het helpt het proces van verduurzaming in de agrarische sector sneller en efficiënter aan te jagen. 

De wil om snel te verduurzamen is absoluut aanwezig in de sector glastuinbouw, maar dan moet dit uiteraard wel op een financieel haalbare manier worden uitgevoerd. Overstappen van gasgestookte kasverwarming naar industriële infrarood heaters is een goed voorbeeld van zo’n dilemma. Het klinkt als een mooie oplossing, maar is het wel goedkoper? 

Met fluctuerende energieprijzen en torenhoge kosten voor verwarmen van gewassen is het belangrijk om eerst een berekening uit te voeren rondom de financiële haalbaarheid van de investering. Dit kan de ondernemer samen met een financieel specialist uitvoeren ter voorbereiding op de investering in duurzame kasverwarming. Belangrijk is dat de adviseur ook kennis heeft van de mogelijkheden die een subsidieregeling als de EIA kan bieden. 

Betaalbaar investeren in duurzame kasverwarming 

Een grote financiële investering in zuinige infraroodwarmte is altijd een risico, zeker voor ondernemers in de glastuinbouw. Echter kan er over de levensduur van de elektrische verwarming ook veel geld worden terugverdiend, zeker wanneer subsidie in deze berekening wordt meegenomen. 

Het aanvragen van een subsidie maakt een investering in een duurzaam bedrijfsmiddel in veel gevallen een stuk aantrekkelijker. Het geeft de agrariër de nodige financiële ademruimte, welke belangrijk is om de initiële aanschaf van de duurzame verwarming aantrekkelijk te maken. 

Dutch LED staat klaar voor bedrijven in de sector glastuinbouw om de duurzame warmtetransitie realiteit te maken. Onze installateurs en verwarmingsexperts geven praktisch en eerlijk advies over het aankopen van nieuwe infrarood kasverwarming. 

Wij focussen ons bij Dutch LED uitsluitend op B2B-samenwerking. Wij begrijpen goed dat verwarming een belangrijk onderdeel van het succes van de agrarische ondernemer is. Ook in de wereld van industriële verlichting zijn wij actief, waardoor wij een totaalpakket kunnen aanbieden aan ondernemers in de glastuinbouw. Vraag vandaag nog vrijblijvend naar de mogelijkheden, dan komen wij zo spoedig mogelijk terug met een persoonlijk antwoord: