1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Magazijnverlichting
  4. Lichtsterkte in een magazijn: Wat zijn de minimale eisen?

Lichtsterkte in een magazijn: Wat zijn de minimale eisen?

In een magazijn of soortgelijke grote opslagruimte is het belang van voldoende licht in de binnenruimte niet te onderschatten. Het is onder meer relevant voor het waarborgen van de veiligheid en het behalen van de optimale productiviteit.

Volgens de richtlijn NEN EN-12464 wordt een minimale lichtsterkte van 100 Lux aangehouden voor de omgeving voor opslag en voorraad. Orderverzameling behoeft een lichtsterkte van ten minste 200 Lux. Kwaliteitscontrole in een magazijn moet minimaal bij een lichtsterkte van 500 Lux worden uitgevoerd.

De lichtexperts bij Dutch LED hebben veel ervaring met het opleveren van magazijnverlichting voor ondernemers. Door gebruik te maken van onze gratis (en vrijblijvende) lichtscan, is het snel duidelijk wat de lichtbehoeften zijn voor de binnenomgeving van het bedrijf. Interesse? Vraag dan direct de persoonlijke lichtscan aan:

Neem contact met ons op

Het belang van lichtsterkte in een magazijn

Willen werknemers goed presteren op de werkvloer, dan moet de omgeving dit mogelijk maken. Goede verlichting is hierbij één van de basisbeginselen, zeker in een grote hal als een magazijn. Niet elk type werkverlichting is geschikt om deze rol in te vullen.

Hoge kwaliteit LED lijnverlichting is één van de meest gebruikte vormen van magazijnverlichting. Dit type duurzame lamp kan de lange, rechte paden van voldoende licht voorzien. Zo kan het personeel op een veilige manier zo productief mogelijk zijn.

De juiste lichtsterkte helpt ongelukken met vorkheftrucks te voorkomen. Ook kan bijvoorbeeld fouten bij het orderpicken helpen voorkomen. Wie duidelijk de labels kan lezen, kan sneller en efficiënter werken. Lichtsterkte draagt daarom zeker in positieve zin bij aan de werksfeer, maar ook aan de omzet van de onderneming.

Relevante eisen in de NEN EN-12464

Bestaande normen voor magazijnen, depots en soortgelijke opslagplaatsen op het gebied van lichtsterkte worden uiteengezet in de NEN EN-12464. Dit is een wettelijk verplichte richtlijn waarin voor specifieke zones in een magazijn normen voor minimale lichtsterkte uiteen zijn gezet.

Veruit het grootste binnengebied in een magazijn is de opslagzone. Hier liggen de producten veelal in hoge stellingen opgeslagen, met hiertussen lange gangen. Om goederen te identificeren en veilig te kunnen navigeren wordt een minimale norm van 100 Lux aangehouden.

Op plekken waar orders samenkomen is er meer helderheid nodig. Labels moeten worden uitgelezen en prijzen moeten waar nodig worden gecontroleerd. Daarom is 200 Lux hier de minimale norm.

Voor kwaliteitscontrole in het magazijn is de eis voor lichtsterkte het hoogste, namelijk 500 Lux. Een inspectie van de kwaliteit in hoog detail is nodig voor deze zones. Defecte producten moeten kunnen worden herkend en verwijderd, maar ook productkwaliteit moet kunnen worden beoordeeld.

Kwaliteit van magazijnverlichting

Naast de eisen voor de lichtsterkte worden er in de richtlijn NEN EN-12464 nog enkele andere eisen gesteld voor de algehele kwaliteit van magazijnverlichting:

  • Uniformiteit: Gelijkmatige lichtverdeling is essentieel, te veel variatie in lichtsterkte kan donkere zones in de binnenruimte opleveren. Dit is problematisch voor de veiligheid.
  • Verblinding: Direct licht van LED lijnverlichting moet worden voorkomen (UGR<22). Waar nodig kunnen diffusers of reflectoren worden gebruikt om verblinding te verminderen.
  • Kleurweergave: Realistische kleuren zijn vooral in de omgevingen met hogere lichtsterkte belangrijk en lopen uiteen van CRI ≥ Ra 80 in opslagzones tot CRI ≥ Ra 95 bij gebieden voor kwaliteitscontrole.

Factoren die lichtsterkte beïnvloeden

In de praktijk moet er rekening worden gehouden met variaties in de lichtsterkte. Ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van hoge kwaliteit zuinige LED lijnverlichting kunnen omgevingsfactoren van invloed zijn op de manier waarop licht wordt ervaren.

Het is hierom altijd te adviseren om professioneel advies in te winnen. De lichtexperts van Dutch LED kunnen hierbij helpen voordat er wordt overgegaan tot installatie in de praktijk. De volgende factoren worden onder meer in overweging genomen bij het opstellen van een lichtplan:

  • Hoogte van de binnenruimte en de opslagrekken
  • De totale breedte van de gangpaden en tussenpaden
  • Het type werkzaamheden dat wordt verricht per specifieke werkzone
  • De gebruikte kleuren voor de vloeren, muren en plafonds
  • Inval van daglicht, gebruik van ramen, of de aanwezigheid van lichtkoepels

Tips voor optimale verlichting

Wie de lichtsterkte in het magazijn wil optimaliseren, kan aanpassingen maken waar nodig. De volgende praktische tips helpen onze zakelijke klanten na te denken over enkele cruciale punten:

  • Schaduwwerking: De locatie van objecten en de manier waarop lichtbronnen hierop schijnen kan zorgen voor schaduw. Hoe kan LED lijnverlichting het beste worden gepositioneerd om schaduw in de binnenomgeving te voorkomen?
  • Slimme verlichting: Het is mogelijk om lijnverlichting uit te rusten met slimme energiebesparende sensoren. Denk onder meer aan een daglicht timer of LED dimmers. Hoe heeft dit invloed op de lichtsterkte en lichtkwaliteit op de werkvloer?
  • Feedback werkvloer: Monitor de effecten van veranderingen in de verlichting bij veranderingen en door de seizoenen heen. Wordt er wel eens gevraagd aan de werknemers hoe ze hun werkomgeving ervaren? Heeft het zoeken naar de juiste lichtkwaliteit de productiviteit of werksfeer beïnvloed?
  • Onderhoud: Na verloop van tijd kan stofvorming en veranderingen in de opzet van de ruimte zorgen voor suboptimale lichtsituaties. Hoe kan er worden gezorgd voor de juiste lichtsterkte bij veranderingen? Wie verzorgt het periodieke onderhoud en waar bestaat dit uit?

Zuinige werkverlichting van Dutch LED

In de zoektocht naar de optimale werkverlichting in een magazijn is de lichtsterkte een belangrijke factor. Allereerst moet er worden uitgegaan van de eisen die worden gesteld in bestaande regelgeving.

Zo leren we dat een variatie tussen de 100 Lux tot 500 Lux in specifieke werkzones moet worden aangehouden voor een magazijn. De juiste LED verlichting plaatsen en rekening houden met externe factoren in de omgeving is hierbij een noodzaak.

Het is voor de experts bij Dutch LED een mooie uitdaging om voor ondernemers met een magazijn aan de slag te mogen. We staan graag voor onze zakelijke klanten klaar, zowel in het maken van een persoonlijk lichtplan, het leveren van professionele LED verlichting, als het installeren van de lampen op locatie.

Vraag ons bij interesse daarom vrijblijvend naar de mogelijkheden. Ook beantwoorden wij graag eventuele vragen over de benodigde lichtsterkte in specifieke werkzones (en hoe dit kan worden opgelost). Aarzel niet en vraag direct de gratis vrijblijvende lichtscan aan:

Vraag een lichtscan aan

Was this article helpful?
Sidebar