1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Kantoorverlichting
  4. Lichtsterkte in een kantoor: Deze eisen worden gesteld

Lichtsterkte in een kantoor: Deze eisen worden gesteld

Welke lichtsterkte is het beste voor een werkplek in een kantoor? Hiervoor moeten we de geldende normen in de NEN EN-12464 als naslagwerk gebruiken. Deze stelt namelijk de eisen voor de ideale lichtsterkte voor werkplekverlichting binnen, waaronder ook het kantoor valt.

Volgens de algemeen geldende eisen in de NEN EN-12464 normering is de gewenste lichtsterkte voor een goed verlichte werkplek minimaal 500 Lux. Volgens de NEN-norm is de minimale oppervlakte per werkplek 7m2, wat neerkomt op 500 x 7 = 3500 lumen aan minimale lichtsterkte per werkplek.

Onthoud dat de minimale lichtsterkte groter zal zijn wanneer de werkoppervlakte per persoon groter is. Vermenigvuldig altijd het aantal Lux met het oppervlakte in m2. Houdt ook rekening met het feit dat er andere eisen worden gesteld aan de verlichting in een kantoor. In dit praktische overzicht zullen we deze kort bespreken.

Specifieke vragen of interesse in het overstappen op professionele LED werkverlichting? Neem dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies bij één van de lichtexperts van Dutch LED. Ook is het mogelijk om bij ons een gratis lichtscan aan te vragen, hierin helpen we een optimale lichtsterkte in het kantoor te realiseren.

Neem contact met ons op

Optimale kantoor lichtsterkte

Wie werkt in een kantoor weet dat de verlichting niet altijd optimaal is. Koude, felle kantoorlampen zorgen soms voor de nodige problemen voor de productiviteit en werksfeer. Om het welzijn van kantoorpersoneel te garanderen, zijn er in de NEN EN-12464 normering enkele eisen voor werkplekverlichting in de binnenomgeving opgesteld.

We benoemden net al even de minimale eis van 500 Lux voor individuele werkplekken in het kantoor. De taaksoort zal echter invloed hebben op de eisen voor lichtsterkte in een kantoor. Taakgebieden met visuele taken, zoals lezen of technisch tekenen, behoeven een hogere lichtsterkte van minimaal 750 Lux.

Onthoud dat het aantal benodigde lumen sterk kan groeien afhankelijk van het aantal vierkante meter dat een werkplek beslaat. De gemiddelde werklocatie in een kantoor zal eerder 20m2 of groter zijn, waardoor we de eis van 500 Lux kunnen vertalen in 500 x 20 = 10.000 lumen per individuele werkplek.

Hiermee wordt al snel duidelijk dat er meerdere lichtbronnen per individuele werknemer nodig zijn om de benodigde lichtsterkte te behalen. Het is verstandig om een professionele lichtscan uit te laten voeren om te kunnen voldoen aan de minimale eisen rondom lichtsterkte in de NEN EN-12464.

Te weinig of te veel licht op de werkplek

Maar waarom is het nu zo belangrijk dat er genoeg helder werklicht aanwezig is in een kantoor? Dat komt voornamelijk vanwege het feit dat een te donkere kantooromgeving enkele merkbare negatieve gevolgen kan hebben:

· Vermoeidheid, hoofdpijn, oogklachten, concentratieproblemen

· Verhoogde kans op het maken van fouten

· Negatief effect op humeur, motivatie, werksfeer en productiviteit

Wees echter ook bewust van het feit dat te veel helder licht in een kantoor soortgelijke negatieve effecten kan opleveren. Het is belangrijk om te zoeken naar een balans in de lichtsterkte, zodat er geen verblinding kan ontstaan. Zeker wanneer werknemers gebruik maken van een computerscherm kan overmatig veel licht een probleem opleveren.

Factoren die lichtsterkte beïnvloeden

De behoefte aan voldoende heldere kantoorverlichting kan sterk verschillen, afhankelijk van de individuele situatie. Zelfs het moment van de dag, het seizoen, of de indeling van de werkplek kan de lichtbehoefte beïnvloeden.

We bespreken hieronder kort de belangrijkste factoren die van invloed kunnen zijn op de benodigde lichtsterkte in een kantoor:

· Inval van daglicht: De hoeveelheid zonlicht van buiten die door de ramen valt is veruit de belangrijkste factor van belang die de lichtbehoefte in een kantooromgeving zal beïnvloeden. Er is uiteraard minder lichtsterkte nodig op de momenten dat een groot deel van de lichtbehoefte afkomstig is van daglicht. Houdt onder meer rekening met de grootte en positie van de ramen, de oriëntatie ten opzichte van de zon, maar ook de aanwezigheid van schaduw door bomen of andere gebouwen.

· Het soort werkzaamheden: Een technisch tekenaar of iemand die teksten moet lezen van papier zullen beiden meer behoefte hebben aan licht dan personeel dat werkt met een computer. Hierin wordt ook onderscheid gemaakt in de bestaande eisen die zijn opgesteld in de NEN EN-12464 norm. Taakgebieden met visuele taken hebben bijvoorbeeld een minimale lichtsterkte eis van 750 Lux.

· Verblinding: Bij beeldschermen is er een grote kans op verblinding en schittering door lichtinval. Dit kan zorgen voor problemen met de ogen, maar kan ook productiviteit negatief beïnvloeden. Let op de ‘UGR <19’ aanduiding op verlichting, welke de minimale eis is voor de mate van verblinding die werkverlichting kan veroorzaken.

· Interieur: De kleur van de wanden, vloeren en het meubulair kan invloed hebben op de reflectie van licht. Ook hoogte van het plafond en zelfs stof en vuil op ramen en lampen kan invloed hebben.

Tips voor optimale lichtsterkte in een kantoor

Het is duidelijk dat er veel factoren van invloed kunnen zijn op de daadwerkelijke lichtbehoefte in een kantoor. Om het wat makkelijker te maken, willen we daarom nog enkele praktische tips meegeven om de lichtsterkte op de werkplek te kunnen optimaliseren:

· Combineer daglicht en kunstlicht: Maak overdag zo veel mogelijk gebruik van natuurlijk licht van buiten. Dit is het meest natuurlijk en energiezuinig. Houdt rekening met de mogelijkheid dat er te veel licht naar binnen valt: Voeg opties toe als zonneschermen en jaloezieën om lichtinval waar nodig te beperken (zeker het licht gericht op computers).

· Gebruik LED dimmers: Pas de lichtbehoefte dynamisch aan door kantoorverlichting te voorzien van een handige dimfunctie. Hiermee kan naar behoefte door werknemers zelf de lichtsterkte worden aangepast.

· Kies voor een verstelbare tafellamp: Voor werkzaamheden die veel detail vereisen kan het toevoegen van lage werkverlichting een oplossing zijn. Denk aan een tafellamp of lampen met verstelbare armen.

· Luister naar werknemers: Zijn er veel problemen met concentratie, vermoeidheid, ziekteuitval, of is er sprake van een slechte werksfeer? De verlichting is mogelijk incorrect. Let ook op het voorkomen van mogelijke oogvermoeidheid. Geef werknemers regelmatig korte pauzes en moedig dit waar mogelijk aan.

Professionele kantoorverlichting van Dutch LED

Het realiseren van de juiste lichtsterkte voor een kantoor is niet alleen het voldoen van eisen in de NEN EN-12464 norm. 500 Lux voor normale werkzaamheden en 750 Lux voor precisietaken is slechts een minimale richtlijn.

Veel factoren kunnen de lichtbehoefte in de praktijk beïnvloeden. Naast het type werk, de mogelijke verblinding van beeldschermen, of de aanwezigheid van daglicht, mag ook de menselijke factor niet uit het oog woren verloren. Voldoe aan wettelijke eisen, maar luister ook zeker naar de wensen van het personeel.

De jarenlange praktijkervaring van de lichtexperts bij Dutch LED zijn hierin erg waardevol. Wij geven zakelijke klanten graag persoonlijk advies over het kiezen van de beste soort verlichting. Hierin starten wij meestal met een lichtscan van het te verlichten werkgebied.

Interesse in het realiseren van professionele werkverlichting? Vraag ook gratis en vrijblijvend een lichtscan aan, of neem contact op met een adviseur van Dutch LED voor meer informatie:

Was this article helpful?
Sidebar