Het is erg vervelend om problemen te hebben met de verlichting in de werkplaats. Wanneer er bijvoorbeeld niet genoeg licht is, of men staat in de eigen schaduw te werken. Het helpt allemaal niet mee om echt lekker te kunnen werken. Het liefst hebben we gewoon echt goede verlichting en denken we niet eens na over de verlichting, omdat het gewoon overal perfect is. Dat is echt wel mogelijk.
Fout 1: Een te lage lichtsterkte
Elke werkplaats of in ieder geval werkplek heeft een functie. U maakt bijvoorbeeld fietsen of u doet alleen grof werk zoals metaal snijden. Die werkzaamheden vereisen een andere lichtsterkte. Assemblage bijvoorbeeld valt in de categorie fijne werkzaamheden en hiervoor adviseert de NEN om 500 lux op werkniveau te hebben. Een goede lichtadviseur laat u zien hoe u dit kunt bereiken en welke lampen hiervoor nodig zijn.
Fout 2: Een slechte gelijkmatigheid
In sommige werkplaatsen zien we helaas een slechte gelijkmatigheid. Gevolg hiervan is dat men in hun eigen schaduw staat te werken. Er zijn dan simpelweg niet genoeg lampen die op het werkvlak schijnen.
Vaak is dit gevolg van een verkeerd advies waarbij te veel wordt gekeken naar de aanschafprijs en terugverdientijd. De goedkoopste manier om een werkplaats te verlichten is inderdaad om een paar hele sterke lampen op te hangen. Maar dat geeft echt problemen. Zeker wanneer iets het licht blokkeert, dan ontstaat meteen enorme schaduwwerking.
Gelijkmatigheid is iets wat heel erg onderschat wordt.
Fout 3: Een te hoge verblinding
Wanneer er licht is, is er verblinding aanwezig. Een hele erge verblinding is vervelend omdat we dan niet goed kunnen zien. Dit probleem treedt ook op wanneer er slechts een paar zeer sterke lampen worden gebruikt in een bepaalde ruimte.
Om een lage verblinding te krijgen is het de bedoeling om meerdere lampen met een lager vermogen te gaan gebruiken op veel verschillende plekken. Logischerwijs is dit ook bevorderlijk voor de gelijkmatigheid. Uiteraard kan de verblinding ook worden berekend met de computer.