Blog

UGR-waarde voor LED verlichting: een simpele uitleg

verlichting ugr

Bij veel LED verlichting staat een zogenoemde UGR-waarde vermeld op de productpagina. Veelal wordt een waarde als “UGR <19” aangegeven als een wenselijk kenmerk voor de verblinding van een lichtbron. Maar wat houdt dit eigenlijk in?

Een UGR-waarde van 19 of lager geeft de mate van verblinding aan van (LED) verlichting. UGR staat voor Unified Glare Rating, een gestandaardiseerde factor die aangeeft hoe comfortabel en veilig de verlichting is voor gebruikers.

Veelal wordt een zo laag mogelijke UGR-waarde aangegeven door verkopers van LED verlichting. Voor ondernemers die opzoek zijn naar LED kantoorverlichting, LED werkplaatsverlichting en dergelijke is het een belangrijke factor. Er kleven namelijk de nodige verplichtingen aan vast.

De NEN-EN 12464-1 is een EU-norm die eisen stelt aan de verblinding van binnenverlichting (UGR-waarden van verlichting). De mate van verblinding is belangrijk voor een goede werkruimte. De meeste werkruimtes behoeven LED lampen met een relatief lage UGR-waarde (bv. UGR <19).

Een adviseur van Dutch LED helpt u graag verder om UGR-waarden beter te begrijpen. Onze lichtexperts kunnen uw onderneming helpen LED verlichting normconform te implementeren. U bent van harte welkom om een (vrijblijvend) persoonlijk advies aan te vragen:

Neem contact met ons op

Wat is de UGR-waarde voor LED verlichting?

De URG-waarde (Unified Glare Rating) geeft de mate van verblinding aan die wordt veroorzaakt door verlichting in een ruimte. Een lagere URG-waarde wordt over het algemeen als wenselijk gezien. Dit geeft aan dat een lichtbron wordt ervaren als visueel comfortabel voor de gebruiker.

In andere woorden: UGR is een manier om aan te geven hoeveel last iemand kan hebben van de verblinding van het geproduceerde licht. De meeste hoogwaardige LED lampen houden hier automatisch al rekening mee.

Bent u van plan om binnenkort nieuwe LED verlichting te kopen voor uw organisatie? Dan is het goed om voor aanschaf de UGR-waarde van een LED paneel of soortgelijke LED variant te controleren. Zo weet u zeker dat het lichtcomfort past bij uw behoeften.

Waarom is de UGR-waarde belangrijk?

Een te hoge UGR-waarde is een indicatie dat aanwezige verlichting zorgt voor te veel verlichting. Dit kan zorgen voor nadelen als een verlaagde productiviteit, vermoeidheid, stress, verminderd visueel comfort in het algemeen.

Bij het implementeren van een systeem voor verlichting is het daarom belangrijk om het visuele comfort en de gevolgen hiervan in gedachten te houden. Voor bedrijven en openbare instanties zijn er wettelijke richtlijnen, dus in deze situaties kleven er ook mogelijke juridische nadelen aan vast.

Wie een optimale binnenomgeving wil ontwerpen met maximale productiviteit heeft baat bij een lagere UGR waarde. Vaak wordt de waarde UGR <19 als de standaard gebruikt om aan te geven dat mogelijke verblinding wordt geminimaliseerd.

Voordelen van minder verblinding door LEDs

Een lage UGR-waarde staat garant voor een minimale hoeveelheid visuele verblinding afkomstig van de verlichting. Een LED lichtbron zonder te hoge verblinding heeft de nodige praktische voordelen:

  • Meer visueel comfort: Niet alleen is een lagere UGR-waarde beter voor de ogen over langere tijdsperioden, ook kan het beter zijn bij het uitvoeren van visuele taken. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten in de binnenomgeving die een hoge mate van nauwkeurigheid behoeven.
  • Verbeterd welzijn: Personen die langdurig verblijven in een (werk)omgeving zonder verblinding ervaren een verhoogde mate van welzijn. Mensen zijn tevredener op de werkvloer en het kantoor zal minder ziekteverzuim ervaren op de lange termijn. Ook kan het mogelijk hoofdpijnklachten of andere onverklaarbare ongemakken tegengaan.
  • Productiviteit verhogen: Dankzij het verbeterde welzijn zal ook de productiviteit van een werkomgeving sterk verbeteren. Voornamelijk dankzij de hogere concentratie en mate van focus op het werk. Het is makkelijk om focus en concentratie te verliezen in een omgeving met veel verblinding, omdat het minder prettig is voor de ogen.
  • Verbeterde veiligheid: Een betere verlichting staat vaak gelijk aan een veilige (werk)omgeving. Zo kan in een ziekenhuis of laboratorium een kleine fout al zorgen voor een beslissing op leven en dood. Minder verblinding kan in verschillende opzichten zorgen voor minder ongelukken in bijvoorbeeld de werkplaats. Met maximale focus, comfort en beter welzijn zal ook de veiligheid van de taken verbeteren.
  • Voldoen aan geldende normen: Zoals vermeld is het ook simpelweg verplicht voor ondernemers om specifieke UGR-waarden aan te houden voor hun verlichting. Een inspecteur zal LED lampen afkeuren die niet voldoen aan geldende normeringen, met alle gevolgen van dien (met name financiële of juridische gevolgen).

URG-waarde bepalen van bestaande verlichting

De kans is groot dat u als ondernemer op dit moment al verlichting hebt geïnstalleerd in uw werkruimten. Maar wellicht weet u niet zeker of deze voldoen aan de geldende UGR-normen. De geldende richtlijnen voor verblinding worden immers periodiek aangepast en gewijzigd.

Om te kunnen voldoen aan de laatste UGR-norm kunt u metingen laten verrichten. Hiermee kan een lichtexpert de UGR-waarden van uw huidige lichtbronnen berekenen.

Met een lichtmeter worden op verschillende locaties in uw onderneming metingen verricht. Ook wordt er gekeken naar beschikbare specificaties van armaturen. De positie, lichtverdeling, uitrichten, en het vermogen van de lampen zijn hierin ook van belang.

Vervolgens kunnen bestaande formules en gegevens worden gebruikt om de UGR-waarden van verschillende locaties te berekenen. Het zal afhankelijk zijn van de locatie welke resultaten dit kan opleveren. Met de informatie uit het meetrapport kan u vervolgens bepalen of de UGR-waarden van uw huidige verlichting in orde is.

Het belang van verblinding beter begrijpen

Goede LED verlichting is afhankelijk van veel factoren: het voorkomen van verblinding is één van de factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de beste lichtbronnen. Een meetwaarde als UGR kan hierbij een handige indicator zijn.

In dit overzicht hebben we u helpen inzien waarom verblinding zo’n factor van belang is. Visueel comfort is vooral een belevenis. Het is lastig te kwantificeren, maar de UGR-waarde doet hier een goede poging toe!

Wil u er zeker van zijn dat uw onderneming of openbare ruimte is voorzien van hoogwaardige verlichting die wettelijke UGR-richtlijnen volgt? De lichtexperts bij Dutch LED helpen u graag verder. We helpen graag een lichtplan te ontwerpen waarin verblinding geen punt van zorg hoeft te zijn.

Veel tevreden zakelijke klanten gingen u al voor. Dutch LED biedt ondernemers en managers van openbare organisaties een professioneel totaalpakket voor zuinige LED verlichting. We helpen u te voldoen aan geldende lichtnormen en doen dit graag op een persoonlijke manier.

Klinkt onze aanpak interessant voor uw organisatie? Vraag dan vandaag nog (vrijblijvend) naar de mogelijkheden, dan neemt één van onze adviseurs zo spoedig mogelijk contact met u op:

Neem contact met ons op