Blog

Systeemplafond verlichting vervangen in 5 simpele stappenĀ 

Oude verlichting vervangen in een systeemplafond hoeft niet ingewikkeld te zijn. In dit overzicht leggen we in een aantal simpele stappen uit hoe een bestaand systeemplafond armatuur vervangen kan worden door een nieuw, modern LED paneel.Ā 

Over het algemeen kan verlichting in een systeemplafond snel worden vervangen. Schakel de stroom uit, verwijder de oude verlichting door de plafondplaat (of het armatuur) uit het systeemplafond te verwijderen. Plaats het nieuwe LED paneel zodat de randen gelijk liggen met de randen van de plafondopening. Gebruik clips of klemmen voor bevestiging en sluit de kabels aan volgens instructies. 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij aanschaf van nieuwe systeemplafond verlichting is het allereerst belangrijk de juiste afmetingen te selecteren. Montage in het plafondpaneel kan met een goed lichtplan bovendien verder worden geoptimaliseerd en zuiniger worden gemaakt.  

Hulp nodig bij het maken van een lichtplan of het selecteren van de juiste zuinige LED panelen?

De lichtexperts van Dutch LED hebben ruime ervaring met kantoorverlichting en systeemplafonds. Met onze professionele Dialux simulatiesoftware kunnen we snel inzicht geven in verbeteringen. Vraag vandaag nog (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden:Ā 

Neem contact op

1. Maak gebruik van een lichtplanĀ 

Op de werkplek is systeemplafond verlichting onderhevig aan wet- en regelgeving. NEN-normeringen moeten het uitgangspunt zijn van het lichtplan, om te garanderen dat er voldoende lichtproductie is in de binnenruimte. Hierbij moet ook worden gelet op aanwezigheid van daglicht, het minimaliseren van verblinding (UGR-waarde) en het realiseren van een natuurgetrouwe kleurweergave (CRI-index). 

Het lichtplan zorgt ervoor dat precies duidelijk is waar LED panelen geplaatst dienen te worden in het systeemplafond. Afhankelijk van de ruimte en aanwezige verlichting kan het uiteindelijke lichtplan afwijken van de bestaande lichtconfiguratie. 

De juiste planning helpt niet alleen het montageproces te versnellen, maar kan ook de efficiĆ«ntie en kwaliteit van de verlichting in de ruimte helpen verbeteren. Soms kan er met minder lichtbronnen een hogere lichtkwaliteit worden behaald. Dit is volledig afhankelijk van de individuele situatie. 

Bij Dutch LED wordt er gebruikgemaakt van professionele Dialux simulatiesoftware voor het maken van een lichtplan. Deze kunnen we geheel naar wens inrichten, uiteraard met professioneel advies van Ć©Ć©n van onze lichtexperts. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie rondom de mogelijkheden. 

2. De juiste systeemplafond verlichting kopenĀ 

Afhankelijk van specifieke situatie en wensen zal de beste systeemplafond verlichting verschillen. Gangbare soorten verlichting voor systeemplafonds zijn onder meer LED panelen, LED downlights, of LED TL-buizen. Deze laatste is relatief goedkoop te vervangen met retrofit modules van Dutch LED.Ā 

Er zijn een aantal praktische zaken waar altijd op gelet moet worden bij het kopen van nieuwe (LED) verlichting, waaronder: 

  • Functionaliteit: Gaat het om taakverlichting, accentverlichting, of algemene verlichting? De functie van het licht zal invloed hebben op de ideale specificaties en het soort LED verlichting dat het beste gekozen kan worden.Ā 
  • Budget: Bepaal vooraf hoeveel er geĆÆnvesteerd kan worden in het vernieuwen van verlichting in het systeemplafond. Stel een budget vast voor de armaturen, installatie, maar ook voor het onderhoud over de gehele levensduur van de lampen. Vervangen van verlichting van een systeemplafond zal gemiddeld tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter kosten.Ā 
  • Technische specificaties: Kies de optimale lichtopbrengst (Lumen), kleurtemperatuur (K), en kleurweergave (CRI). Het is afhankelijk van de functie van verlichting welke waarden optimaal zijn. Algemene verlichting heeft bijvoorbeeld een relatief hoge lichtopbrengst (bv. 1500 lumen) met een neutrale kleurtemperatuur (4000K) en een natuurgetrouwe kleurweergave (CRI>80).Ā 
  • Ontwerp: Het oog wil ook wat, dus is de esthetische waarde van de verlichting ook van belang. Wat mooi is zal natuurlijk een subjectieve keuze zijn. De ruimte en functie zullen voor een groot deel bepalen welk ontwerp optimaal zal zijn.Ā 

Professioneel advies nodig bij het selecteren van de juiste systeemplafond LED verlichting?

Een adviseur van Dutch LED staat graag klaar om (vrijblijvend) een advies te geven gericht op de specifieke situatie. Neem contact op voor meer informatie.Ā 

Neem contact op

3. Verwijderen bestaande verlichtingĀ 

Voordat nieuwe verlichting geplaatst kan worden, moet de bestaande systeemplafond verlichting verwijderd worden. Schakel hiervoor allereerst de stroomgroep uit die behoort tot de ruimte waar geĆÆnstalleerd wordt. 

Maak gebruik van een staande ladder. Gebruik simpel gereedschap als een schroevendraaier, tang en eventueel handschoenen en een veiligheidsbril ter bescherming. Voer de klus altijd uit met minimaal twee personen. 

Een foto van de bestaande aansluitingen maken kan helpen met de installatie van de nieuwe LED armaturen. Koppel de kabels vervolgens los en haal de plafondplaat of het armatuur uit het systeemplafond.  Vaak wordt er gebruikgemaakt van een kliksysteem: 

  1. Koppel de kabels en andere aansluitingen die aanwezig zijn losĀ 
  1. Zoek de ontgrendelingshendels (of clips) aan de zijkant van de plafondplaatĀ 
  1. Druk de hendels (of clips) in om het geheel los van het draagsysteem te makenĀ 
  1. Til verlichting voorzichtig uit het draagsysteemĀ 
  1. Leg oude plafondplaten of armaturen op een veilige locatie voor latere recyclingĀ 

4. Montage van het LED armatuurĀ 

Nieuwe LED armaturen worden Plug & Play aangeleverd, waardoor het installatieproces gemakkelijk uitgevoerd kan worden. Til het paneel of de armatuur voorzichtig in positie. Zorg altijd dat de openingen overeenkomen met de profielen van het draagsysteem. 

Maak gebruik van aanwezige klemmen of clips om verlichting correct in positie te houden, of maak gebruik van eventueel meegeleverde schroeven ter bevestiging. Volg hiervoor de instructies die zijn meegeleverd bij het product. Het proces is vrijwel altijd gemakkelijk uit te voeren, ook voor beginners. 

5. Testen nieuwe verlichtingĀ 

Vervolgens is het zaak om de stroomgroep weer in te schakelen en te controleren of de nieuwe LED verlichting correct is geĆÆnstalleerd. Werkt de verlichting goed, dan is de klus afgerond en kan gereedschap worden opgeruimd en de oude verlichting worden gerecycled. 

Zo makkelijk is het dus om de verlichting van een systeemplafond te vervangen door een zuiniger, nieuw exemplaar. Het is mogelijk om dit zelf uit te voeren, vaak is het vanwege de verzekering en veiligheid verstandig om de hulp in te roepen van een professionele installateur. 

Hulp bij vervangen systeemplafond verlichtingĀ 

Dutch LED helpt graag bij het gehele installatieproces voor moderne LED verlichting in het systeemplafond. De gehele klus kan bij ons worden uitbesteed, van het maken van een lichtplan, het selecteren van de juiste soort LED verlichting, tot het installeren op locatie. 

Een adviseur van Dutch LED zal in overleg altijd de specifieke behoeften en wensen voor het correct uitlichten van de ruimte aanhouden. Start vandaag nog met nieuwe verlichting in het systeemplafond door (vrijblijvend) contact op te nemen met onze lichtexperts:Ā 

Neem contact op