Blog

12 eisen waaraan LED noodverlichting behoort te voldoen 

LED noodverlichting is verplicht in veel gebouwen, maar er wordt omwille van de veiligheid strenge eisen gesteld. De wet- en regelgeving rondom noodlampen in een kantoor, bedrijfshal, school, ziekenhuis, of soortgelijk pand is hierdoor soms lastig te interpreteren. 

In dit overzicht hebben we daarom een aantal van de belangrijkste LED noodverlichting eisen op een rij gezet. Hierdoor heeft u als verantwoordelijke voor uw organisatie snel een duidelijk beeld. 

Meer hulp nodig bij het uitzoeken, installeren en kopen van de juiste professionele noodverlichting? Het ervaren lichtteam van Dutch LED helpt u graag verder. Neem vandaag nog contact op met één van onze adviseurs voor een (vrijblijvend) persoonlijk advies.

1. Certificering 

Een inspecteur moet noodverlichting goedkeuren en voorzien van certificering. Deze eis heeft betrekking op de regelgeving zoals uitgelegd in de NEN-EN 50172. Ook de Europese norm EN 1838 is relevant bij het voldoen aan wettelijke verplichtingen voor noodverlichting. 

Bovendien moeten producten voor LED noodverlichting zijn voorzien van een algemeen CE-keurmerk. Dit houdt in feite in dat de lampen voldoen aan algemeen geldende Europese standaarden en producteisen. 

2. Zichtbaarheid 

In een noodsituatie is een goed zichtbare vluchtroute aanwezig, voorzien van duidelijk te herkennen noodverlichting. Deze zichtbaarheid moet ook gewaarborgd zijn in een situatie waarin veel rook ontstaat, bijvoorbeeld bij een brand. 

Noodverlichting stelt vluchtende personen tijdens een calamiteit in staat om snel en ordelijk het gebouw te verlaten. Goede zichtbaarheid is hierin een basiseis. 

3. Helderheid 

Ook qua helderheid bestaan er de nodige noodverlichting eisen. In normale omstandigheden moet noodverlichting een omgeving genoeg kunnen verlichten. Maar tegelijk mag het niet storend zijn. 

Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een vluchtroute in een bioscoop wordt gekozen. De noodlampen moeten duidelijk en helder zijn, maar mogen de activiteit in de ruimte niet verstoren. 

4. Autonomie 

Noodverlichting moet zo lang mogelijk blijven functioneren in een noodgeval. Stroomuitval is een serieus risico die het functioneren van de noodverlichting kan verhinderen. 

In de eisen voor noodverlichting wordt ook autonomie meegenomen om veiligheid te waarborgen. Deze stelt dat de autonome werktijd van LED noodverlichting minimaal 1 uur moet zijn na een eventuele uitval van het stroomnet. 

5. Batterij 

De manier om autonomie te garanderen is uiteraard de mogelijkheid om onafhankelijk van netstroom te blijven functioneren. Voor noodverlichting is er daarom een algemene eis voor het gebruik van een betrouwbare back-up batterij. 

Zo kan de LED lichtbron van stroom worden voorzien, ook in situaties waarin het stroomnet de verlichting niet langer kan voorzien van energie.  

6. Pictogrammen 

Noodlampen moeten makkelijk en snel te herkennen zijn middels algemeen herkenbare symbolen. Nederlandse regelgeving stelt een eis aan LED noodverlichting om gestandaardiseerde pictogrammen te gebruiken voor de verlichting. 

Er moet onder meer gebruik worden gemaakt van een duidelijke pijl om de vluchtroute(s) aan te geven. Deze wegwijzer voor de nooduitgang wordt gecombineerd met een ‘rennend persoon’ pictogram. 

7. Locatie 

De installatielocaties voor LED noodverlichting mogen niet willekeurig zijn. De installatie moet over het algemeen altijd worden gebaseerd op bestaande vluchtroutes in een gebouw. Dit moet worden goedgekeurd tijdens een inspectie. 

In principe stellen de geldende eisen dat strategische locaties (zoals gangen, trappenhuizen, of nooduitgangen) moeten worden voorzien van adequate noodverlichting op de juiste locatie. 

8. Lichtkleur 

Wellicht bent u zelf wel eens noodverlichting lampen tegengekomen in openbare gebouwen. Dit soort verlichting wordt gekenmerkt door het karakteristieke groene licht, in combinatie met de eerder genoemde pictogrammen. 

Noodverlichting eisen stellen dat groen of wit licht verplicht is, afhankelijk van de specifieke situatie. Dit heeft te maken met duidelijke zichtbaarheid van het licht, ook op momenten dat er een calamiteit als brand is in het pand. 

9. Onderhoud 

Na installatie en het certificeren van vluchtroutes, noodverlichting en nooduitgangen bent u als eigenaar van een gebouw nog niet klaar. De verantwoordelijkheid om het pand brandveilig en bestand tegen noodsituaties te houden blijft altijd. 

Er wordt in bestaande wet- en regelgeving ook een eis gesteld rondom het onderhoud van noodverlichting in een gebouw. Regelmatige inspecties en vervangen van lichtbronnen, vrijhouden van vluchtroutes en soortgelijke maatregelen zullen altijd blijven terugkomen. 

10. Kwaliteitsbehoud 

De intensiteit van het onderhoud is sterk afhankelijk van omgevingsfactoren in een gebouw. Het binnenklimaat, ventilatie, schoonmaakwerk en andere factoren kunnen beïnvloeden hoe lang noodverlichting mee gaat. 

Is een binnenruimte zeer vochtig, heel koud, of juist heel warm? Dan is de kans groot dat LED noodverlichting een kortere totale levensduur zal hebben. Hierdoor is het veelal nodig om meer onderhoud te plegen. De eis om noodvoorzieningen goed te onderhouden blijft immers altijd. 

11. Onderhoudslogboek 

Wist u dat het verplicht is om een onderhoudslogboek bij te houden voor uw noodverlichting? Deze wordt gecontroleerd door de onderhoudsinspectie. Het is één van de eisen die hoort bij het onderhouden van een veilig gebouw. 

Naast gepleegd onderhoud worden ook de activiteiten van de inspectie in dit document bijgehouden. Hierdoor weet een volgende inspecteur precies wat de geschiedenis is van de noodverlichting en het onderhoud hiervan. 

12. Brandveiligheid 

We benoemden het al even kort, maar één van de eisen voor noodverlichting is het feit dat de armaturen of behuizing van de lampen brandveilig zijn. Dit houdt in dat de lichtbron in de armatuur wordt beschermd, ook in zeer hoge temperaturen veroorzaakt door brand. 

Eisen voor brandveiligheid zorgen ervoor dat u niet zomaar elke willekeurige armatuur kunt gebruiken voor de noodlampen. Er zijn gespecialiseerde LED noodverlichting armaturen die verplicht moeten worden gebruikt. Deze moeten tegen zeer hoge temperaturen kunnen. 

Geschikte LED noodverlichting kopen 

Zoals u merkt zijn er nogal wat eisen om rekening mee te houden bij het kiezen, installeren en onderhouden van LED noodverlichting. Dat begint bij het uitwerken van een wettelijk conform vluchtplan en de noodzaak voor certificering van de verlichting. 

De wet- en regelgeving in Nederland wordt opgesteld door de landelijke overheid, maar er komen ook veel eisen uit Brussel. De Europese Unie wil de normering voor vluchtroutes namelijk zo veel mogelijk standaardiseren. Deze regels veranderen constant, houd ook hier rekening mee. 

Wil u professioneel advies rondom de aanschaf en installatie van LED noodverlichting? Het lichtteam van Dutch LED helpt u graag te voldoen aan de geldende eisen. 

Wij nemen graag het zware werk rondom het gebruik van noodverlichting voor u uit handen. Ons ervaren team biedt ondernemers en managers van openbare instanties hierin een totaaloplossing. Vraag ons (vrijblijvend) naar de mogelijkheden: