Blog

Hoe duurzaam is LED verlichting? Hoe kan het nóg zuiniger? 

In de wereld van verlichting wordt LED techniek gezien als de sleutel naar een duurzame toekomst. De zeer hoge energie-efficiëntie, milieuvriendelijke recycling en algehele kwaliteit van deze zuinige verlichtingsvorm is een grote stap vooruit voor de verlichtingsindustrie. Maar het kan nog zuiniger. 

Door LED verlichting te combineren met slimme lichtregeltechnieken als LED dimmers, bewegingssensoren, tijdsschakelaars, of lichtdetectiesystemen is het mogelijk om duurzame LED lampen gemiddeld nog eens 70% zuiniger te maken ten opzichte van standaard LED lampen. 

Dit komt uiteraard bovenop de bestaande besparingen ten opzichte van de klassieke gloeilamp, spaarlamp, halogeen spot, of TL-buis. Vergelijken we LED techniek met deze vormen van verlichting, dan zijn besparingen van ruim 80% of zelfs 90% niet ongewoon. 

Bedrijven en organisaties die op grote schaal gebruik maken van verlichting kunnen zodoende enorme besparingen realiseren op hun energieverbruik. Dutch LED heeft veel praktijkervaring met het realiseren van zakelijke LED verlichting. Ook een project starten? Neem vrijblijvend contact op: 

Neem contact op

Zo duurzaam is LED verlichting 

Duurzaamheid is een verzamelnaam voor een grote hoeveelheid concepten die te maken hebben met milieuvriendelijkheid. Voor verlichting is voornamelijk de efficiëntie, de totale levensduur en het type materiaal van belang: 

  • Energie-efficiëntie: Het aantal Watt per lumen van de lichtbron. Hoeveel vermogen is er nodig om voldoende helderheid te genereren? Deze data geeft een indicatie hoe zuinig een specifieke vorm van verlichting kan zijn. 
  • Levensduur: Hoeveel branduren heeft een individuele lichtbron over de gehele levensduur, voordat deze stuk gaat en moet worden gerecycled? 
  • Materiaal: Van welke materialen wordt de verlichting gemaakt? Materialen als wolfraam zijn enigszins slecht voor het milieu, maar een stof als kwik is zeer giftig voor mens, dier, en milieu. Materiaalkeuze heeft een sterke invloed op recyclingmethoden. 

Overzicht per type verlichting 

Soort verlichting Watt per Lumen Levensduur (uren) Materiaal Duurzaamheid 
Gloeilamp 10 – 15 1000 – 2000 Glas, wolfraam Laag 
Halogeen 7 – 13 2000 – 4000 Glas, wolfraam, gas Laag 
Spaarlamp (CFL) 10 – 20 6000 – 15.000 Glas, kwik, fosfor Gemiddeld 
TL-buis 10 – 20 6000 – 15.000 Glas, kwik, fosfor Gemiddeld 
LED (eerste generatie) 20 – 30 25.000 – 35.000 Kunststof, aluminium Hoog 
LED (modern) 50 – 100+ 50.000+ Kunststof, aluminium Zeer hoog 

LED is het meest zuinig 

Kijken we naar de populaire vormen van verlichting, dan kunnen we concluderen dat de nieuwste generatie LED verlichting in elk opzicht de meest milieuvriendelijke en duurzame keuze is. Zeker wanneer we deze vergelijken met de ‘klassieke’ vormen van verlichting. 

In de bovenstaande tabelgegevens is wel enige nuance nodig. Een spaarlamp (CFL) wordt door veel mensen als duurzaam gezien, omdat het lange tijd is aangeprezen als ‘milieuvriendelijk alternatief’ voor de klassieke gloeilamp. 

Hoewel de efficiëntie en de levensduur van spaarlampen inderdaad hoger ligt, bevat de lamp echter zeer giftig kwik. Dit is schadelijk voor mens, dier en milieu. Hierdoor wordt dit type lamp in het proces van recycling altijd aangemerkt als schadelijk chemisch afval. 

Geen giftige stoffen in LED 

Kijken we naar de materialen waar een LED lamp van gemaakt is, dan zijn er duidelijke verschillen op te merken ten opzichte van traditionele soorten verlichting. Er wordt geen gebruik gemaakt van glas, maar van kunststof. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee op vlak van duurzaamheid. 

Kunststof uit LEDs is lichtgewicht en flexibel in gebruik, maar wel gemaakt van fossiele brandstoffen. Bij afbraak kan het microplastics in het milieu afgeven, wat slecht is voor het gehele ecosysteem. LED lampen mogen bij het restafval, maar worden in de praktijk in Nederland simpelweg verbrand voor de opwekking van ‘duurzame’ warmte. 

Een groot milieuvoordeel van LED is het feit dat er geen gebruik wordt gemaakt van zeer giftig kwik. Deze stof vinden we wel terug in alle TL-buizen en spaarlampen. Gezien het feit dat dit de beste alternatieven zijn voor duurzame verlichting, is het veiliger voor het milieu om te kiezen voor LED. 

Zuinig, zuiniger, zuinigst 

Het grootste positieve milieu-effect van LED verlichting is echter de zeer lange levensduur en daarbij ook de opvallend lage uitval tijdens deze levensduur. LEDs gaan minimaal 25 keer langer mee dan klassieke gloeilampen en 5 keer langer dan een halogeen spotje. De grondstoffen en energie die hiermee uitgespaard worden zijn enorm. 

Het mooie aan dit gegeven is het feit dat de levensduur van LED kan worden opgerekt door ze zo zuinig mogelijk te maken. De simpele toevoeging van een LED dimmer kan de totale energieconsumptie van een lichtbron doen dalen met 70% of meer! 

Naast deze indrukwekkende energiebesparing (op de toch al zo zuinige LED lamp) zal ook de levensduur van een LED lamp met dimmer veel groter zijn. Een totale levensduur tot 75.000 branduren of meer is niet ongewoon voor LED verlichting voorzien van een dimmer. 

Ook de toevoeging van slimme sensoren helpt de levensduur van LEDs te maximaliseren, terwijl de energieconsumptie tegelijkertijd geminimaliseerd kan worden. Denk aan het inbouwen van een timer (zodat de lamp automatisch uit gaat), een bewegingssensor (zodat de lamp alleen aan gaat bij beweging), of een lichtsensor (zodat een lamp alleen aan gaat als het donker is). 

De toekomst van LED techniek 

Ten opzichte van de eerste generatie LED verlichting zijn grote stappen gezet in de verduurzaming van de lichttechniek. Moderne, nieuwe generatie LED lampen zijn vele malen zuiniger en efficiënter. Tegelijk is ook de kwaliteit van de verlichting sterk verbeterd in de afgelopen jaren. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de toekomst van de LED lamp als concept er zeer rooskleurig uit ziet. LED techniek is de gouden standaard op gebied van duurzame verlichting en wordt inmiddels verplicht ingezet in zowel industrie, retail, als publieke omgevingen. 

LED verlichting bevindt zich al lang niet meer in de beginfase. Het is een integraal onderdeel van onze samenleving geworden. De lichttechniek stimuleert duurzaamheid in vele opzichten, ook al is de oplossing zeker nog niet perfect vanuit milieuopzicht. Het is echter vele malen duurzamer en zuiniger dan de alternatieven, waardoor de keuze voor LED verlichting makkelijk gemaakt is. 

Dutch LED helpt ondernemers verduurzamen 

Met decennia aan ervaring in de wereld van zakelijke verlichting is Dutch LED een autoriteit geworden op vlak van duurzame LED verlichting. Wie energie wil besparen op grote schaal, is bij ons aan het goede adres. Hiernaast verzorgen wij ook duurzame infrarood verwarming voor industriële toepassingen. 

Vraag ons (vrijblijvend) naar de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw organisatie. Afhankelijk van de wensen maken wij een persoonlijk lichtplan met professionele Dialux software. Hierdoor wordt direct inzichtelijk waar kansen liggen om energie te besparen. 

Ook starten met duurzame LED verlichting? Neem dan vandaag nog contact op voor meer informatie:

Neem contact op