Blog

LED binning en de SDCM van LED’S

Fabrikanten van LED chips kunnen niet altijd exact dezelfde LED maken.

Het productieproces van LED chips is namelijk zeer complex, en het kleinste verschil kan ervoor zorgen dat een LED chip bijvoorbeeld een iets andere lichtkleur heeft.

LED-binning is de techniek die fabrikanten gebruiken om ervoor te zorgen dat alle LED chips vergelijkbaar van aard zijn.

Om grote afwijkingen in het eindproduct te voorkomen, worden LED chips met vergelijkbare prestaties gegroepeerd in zogenaamde bins.

De LED chips worden gegroepeerd op:

  • Lumens
  • Voltage
  • Kleur

Waarom is LED-binning belangrijk?

In de verlichtingsindustrie is nauwkeurige kleurkwaliteit zeer belangrijk, dus er moet een systeem zijn dat kleurconsistentie garandeert.

Als je in januari een set LED-armaturen koopt en in juli besluit er meer te bestellen, wil je natuurlijk dat je LED lampen bij elkaar passen.

Daarnaast bestaan de meeste LED armaturen uit meerdere LED chips. Zo bestaat onze 150 cm lijnverlichting uit meer dan 50 LED chips. Het gehele verlichtingsbeeld van het armatuur is minder mooi, wanneer de kleurtemperatuur van de LED chips teveel van elkaar verschillen.

LED-binning op basis van kleurtemperatuur

Om ervoor te zorgen dat LED’s dezelfde kleurtemperatuur hebben, worden ze gesorteerd volgens de ANSI-standaard (American National Standards Institute).

Het definieert chromatische afwijkingen met behulp van de MacAdam-ellipsen, oftewel de “Standard Deviation Color Matching (SDCM)”.

MacAdam ellipsen worden aangegeven doormiddel van 1 t/m 5.

1 SDCM Onmogelijk om verschil te zien
2 SDCM Verschil is alleen te zien met speciale apparatuur
3 SDCM Geen kleurverschil met het blote oog
4 SDCM Kleurverschil is te zien
5 SDCM Groot verschil is merkbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *