Blog

De juiste verlichtingssterkte voor uw werkplaats

Het verlichten van werkplaatsen is ons werk. Wij doen dit elke dag. En de ene werkplaats is de andere niet. Elk soort werkplaats vereist een aparte verlichtingssterkte. Werkplaatsverlichting die voor de ene werkplaats perfect is, kan weleens flink tegenvallen in een andere werkplaats.

Er zijn verschillende soorten werkplaatsen. Er zijn werkplaatsen waar levensmiddelen worden geproduceerd. Er zijn werkplaatsen waar metalen of houten constructies worden gemaakt. En werkplaatsen waar vervoersmiddelen zoals auto’s worden gerepareerd.

In elke werkplaats wordt vakwerk verricht. Goed gereedschap en een goed zicht op de werkzaamheden is daarbij belangrijk. Maar wat is nou de juiste verlichtingssterkte voor uw werkplaats?

Werkplaatsen worden verlicht op verschillende manieren.

In werkplaatsen tot een hoogte van maximaal 9/ 10 meter is lineaire verlichting een goede oplossing. De bekendste lineaire verlichting is tl verlichting. Tl verlichting bestaat al langer dan 100 jaar en wordt nogsteeds gebruikt.

Een groot probleem van tl verlichting is dat de lichtopbrengst vrij snel minder wordt. Een werkvloer is in principe goed verlicht als de buizen nieuw zijn, maar na een jaar is de situatie op de werkvloer gewoon onveilig geworden. En dit terwijl niemand het echt doorheeft.

Ik heb weleens gezien dat een monteur met een zaklampje van z’n telefoon stond bij te schijnen omdat zijn collega net niet goed kon zien op welke plek hij een pijp doormidden moest slijpen. Dit is gewoon een hele onveilige situatie.

Werkplaatsen die hoger zijn dan 10 meter worden vaak verlicht doormiddel van ronde highbays, ookwel klokarmaturen genoemd.

Vaak werken deze lampen op hoge druk. Een chemische reactie zorgt ervoor dat de lamp licht gaat uistralen.

Ze geven een hoop licht en worden ook erg warm. Die hitte zorgt ervoor dat zo’n lamp snel stuk gaat. En omdat deze lampen vaak heel hoog hangen is het vaak veel werk om deze te vervangen.

Richtlijnen betreft lichtsterkte

De lichtsterkte op de werkvloer wordt uitgedrukt in lux. En 1 lux is dan weer 1 lumen per vierkante meter. De NEN heeft een richtlijn opgesteld voor verlichting, zo ook voor verlichting in een werkplaats. Daarvoor hebben ze een werkplaats verdeeld in categorieën.

RuimtewerkzaamhedenNorm lichtsterkteNorm gelijkmatigheidVerblinding
Algemene autoservice, reparatie en controle300 lux0.622 UGR
Algemene machinewerkzaamheden300 lux0.625 UGR
Kleurcontroleruimtes1000 lux0.716 UGR
Montage werkzaamheden: fijne750 lux0.719 UGR
Montage werkzaamheden: grove300 lux0.625 UGR
Montage werkzaamheden: middelfijne500 lux0.622 UGR
Montage werkzaamheden: zeer fijne1000 lux0.716 UGR

Een lichtsimulatie biedt u zekerheid vooraf

Maar hoe weet ik dan van tevoren welke lichtsterkte ik krijg bij nieuwe verlichting?, hoor ik u denken. Dat is een terechte vraag. Wij hebben hiervoor gecertificeerde specialisten die onwijs goed overweg kunnen met Dialux. Met Dialux kunnen simulaties worden gemaakt van lichtsituaties. De lampen worden gemeten aan de hand van een IES protocol, de data uit deze meting wordt gebruikt in Dialux. En deze lampen worden dan geplaatst in een 3-d model van uw pand.

We gebruiken trouwens alleen nog maar ledverlichting om bedrijfspanden te verlichten. Ledverlichting heeft zichzelf de afgelopen 10 jaar enorm bewezen. Er zijn led chips op de markt waarvan de kwaliteit zo ontzettend goed is dat deze makkelijk 50.000 branduur meegaan.

Ledverlichting wordt in veel werkplaatsen gebruikt omdat:

  • Een energieverbruik die 65% lager is.
  • Een levensduur van +50.000 branduur.
  • Beter en helderder licht.
  • Direct aan bij het inschakelen.
  • Heel goed te dimmen en op een lichtmanagement systeem aan te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *