Licht regelt al eeuwenlang onze biologische klok. Licht beïnvloedt dingen zoals lichaamstemperatuur, alertheid en slaapritme. Vroeger leefde we volledig met de tijd mee. We gingen slapen wanneer het donker werd. En werden wakker wanneer de zon opkwam. Ons lichaam is volledig gewend aan de invloed van licht.
Heel vaak bezoek ik werkplaatsen waarbij de lichtopbrengst te laag is. Soms zelfs veel te laag!
Bij weinig licht schakelt ons lichaam over in slaapstand. Wanneer we de hele dag werken in een slecht verlichte ruimte gebeurt eigenlijk exact hetzelfde. In de ochtend kunnen we er misschien nog doorheen werken, maar al na een paar uur probeert ons lichaam over te schakelen op slaapstand. Dit is logisch, want dit is precies wat ons lichaam geleerd heeft. Eigenlijk zijn we de hele dag aan het vechten tegen de slaap.
Als we moe zijn werken we niet zo hard. En daarnaast neemt de creativiteit behoorlijk af. Men is niet meer gemotiveerd en doet alleen de broodnodige taken om de dag door te komen.
En dan, als we thuiskomen. Dan zijn we bekaf.
Bovenstaande verstoord het menselijke ritme natuurlijk volledig. Dit zorgt ook voor een slechte nachtrust. Terwijl voldoende slaap heel erg belangrijk is voor onze gezondheid.
Werkplaatsen met goede verlichting merken daadwerkelijk dat de sfeer op de werkvloer beter is. Mensen werken efficiënter en het ziekteverzuim is lager. Er worden meer geintjes gemaakt op de werkvloer en iedereen zit lekkerder in z’n vel. Dit kan goede verlichting met mensen doen!