De nadelen van ledverlichting

nadelen-led

We adviseren dagelijks over ledverlichting. Alleen ledverlichting, en alles wat daarmee te maken heeft. Het is gewoon een ontzettend goede techniek waar we 100% achterstaan. Maar zoals altijd heeft elke voordeel z'n nadeel. Het is niet onze bedoeling om alleen maar de voordelen van ledverlichting te benoemen. Natuurlijk is led niet altijd het goude ei. Er zijn echt wel zaken om op te letten.

Nadeel 1: Slechte kwaliteit ledverlichting

In principe is een led chip een hele eenvoudige techniek. Hier kan vrij weinig mis mee zijn. Een led chip van een slechtere kwaliteit kan al gemakkelijk 20.000 uur meegaan, al zal het lichtverval misschien wel snel gaan.

Wat echt heel belangrijk is bij ledverlichting is de driver, ofwel de transformator. Hier kan ontzettend veel mis mee zijn. Vaak wordt led geproduceerd onder een ontzettende financiële druk. De fabriek kan dan zomaar besluiten om bijvoorbeeld een goedkopere condensator te gebruiken. Besparen hierop kan echt rampzalig zijn voor de levensduur. Een levensduur van 1 tot 2 jaar kan dan vanzelfsprekend zijn. En dan wordt ledverlichting wel heel erg duur. En dan komen we direct bij nadeel 2.

Nadeel 2: Hoge aanschafkosten

Ledverlichting is duurder dan ouderwetse verlichting. Zeker voor een nieuw led lichtsysteem ligt de investering hoger dan bij bijvoorbeeld tl verlichting. Daarom heeft de overheid de EIA subsidie bedacht.

Met de EIA, stroombesparing en de extreem lange levensduur in het achterhoofd moet worden nagegaan of de aanschafkosten echt wel zo hoog zijn.

Nadeel 3: Led kan slecht tegen warmte

Een led chip kan erg slecht tegen hitte. De warmte die van de driver afkomt moet dan ook zoveel mogelijk de andere kant worden afgevoerd. Warmte zorgt voor een versneld lichtverval van de chips.

Sommige werkplaatsen hebben stookovens. Verlichting die in de buurt van de ovens hangt kan dan veel eerder stuk gaan. Er bestaat ook led wat beter tegen hitte kan.

Nadeel 4: Slecht dimbaar met bestaande systemen

Ledverlichting verbruikt veel minder energie. Het dimmen heeft dus betrekking op een lager vermogen. Daarom kunnen de meeste oude dimmers niet overweg met led. Maar er zijn allang nieuwe dimmers die wel goed werken. 

Het verlichten van een kantoor zodat er lekker gew...
Tweede Kamer neemt motie aan voor verplichting led...
Back to Top