3 Trends in ledverlichting

54180237_s

Afgelopen oktober ben ik met een aantal collegas naar de lighting fair in Hongkong geweest. Een ongelooflijke beurs met ontelbaar veel hallen, vol met ledverlichting. Om daar te zijn is alsof je even droomt!

Het was voor mij de derde keer op rij om daar te zijn. En natuurlijk vallen er elk jaar dingen op, waaraan je kan zien waar de markt naartoe gaat.

3 Dingen vielen mij erg op:

Slimme verlichting met IOT

Veel fabrikanten zetten in op slimme verlichting. We hebben natuurlijk al 30 jaar het DALI systeem. Maar DALI is duur en ingewikkeld. Vooral het aanleggen en het programmeren van een DALI systeem is kostbaar. 

Het is eigenlijk nog niet echt gelukt om een systeem te maken wat echt de gebruiker voorop stelt, en gewoon werkt zoals men mag verwachten.

Maar daar is nu echt verandering in gekomen.

Diverse fabrikanten zijn aan het experimenteren met systemen als Zigbee, Wi-fi en Bleutooth. Welk systeem de standaard gaat worden is nog niet duidelijk. Elke systeem heeft z'n voor- en nadelen.

Zigbee en Bleutooth werken met een mesh netwerk. Mesh netwerken zijn ontzettend populair. Het idee is dat de centrale router communiceert met de eerste lamp, vervolgens communiceert de eerste lamp met de tweede, de tweede met de derde en zo verder. Op die manier kan er een ontzettend groot draadloos lichtnetwerk worden gecreëerd.

Human Centric Lighting

Aan het begin stond led natuurlijk bekend als koud, fel en vooral ongezellig licht. Maar dat is allang al niet meer zo. Ze kunnen nu echt hele mooie kleuren maken met ledverlichting.

Op de beurs zag ik veel verlichting die van kleur kan veranderen. Één systeem viel mij erg op. Dit systeem was gekoppeld aan de buitenwereld. Het idee was dat de binnenverlichting dezelfde kleur had als het natuurlijke licht buiten.

Dit heet "Human Centric Lighting". Dit gaat erover dat licht kan zorgen voor een gezonde leefstijl, of in ieder geval een gezonde werksfeer. 

Verblinding van verlichting

Dit wordt echt steeds belangrijker,.en dat zie je op deze beurs bijna overal. Aan het begin van het led tijdperk was het voornamelijk belangrijk om voldoende licht op de werkvloer te krijgen, no matter what! Maar nu, probeert iedereen vooral om het licht op een prettige manier op de werkvloer te krijgen. Daarmee bedoel ik dat fabrikanten steeds meer rekening houden met verblinding.

Nieuw led tracklight drivers
Het verlichten van een kantoor zodat er lekker gew...
Back to Top